Picture perfect | Napa Valley Wine & Travel

Jaren had ik er naar uitgekeken en afgelopen zomer ging ik dan eindelijk naar Napa Valley. Dé beroemde wijnstreek in Amerika. Een aantal jaar geleden was ik er al eens in de buurt toen ik met mijn gastgezin een roadtrip langs de westkust maakte, maar helaas was er toen geen tijd om de wijngaarden van Napa in te duiken. Onderweg over de Highway 101 ving ik er wel een glimp van op, maar echt tussen de wijnboerderijen door rijden was er niet bij. Daar kwam afgelopen zomer gelukkig verandering van. Ik had vriendlief er van weten te overtuigen dat een bezoek aan Napa echt een must zou zijn tijdens onze roadtrip.

Napa Valley - via It's Travel O'Clock

 

Napa Valley - via It's Travel O'Clock

Under the Californian sun

Het was een warme nazomerse dag toen Tris en ik de omgeving van Napa binnenreden in onze geliefde Jeep Cherokee. Onze huurbak was voorzien van een goede audioset en een usb-poort, waardoor we met vrolijke muzikale begeleiding de prachtige omgeving binnen reden. Een instant lach op mijn gezicht is op deze manier gegarandeerd.

Nadat we de afslag richting Napa namen veranderde het landschap dat ik vanuit het autoraam zag. De snelweg maakte plaats voor een provinciale weg waaraan kleine wijnboerderijen zijn gelegen. De haast van de snelweg lieten we achter ons wat had plaats gemaakt voor een ontspannen vakantiegevoel. Wie niet beter zou beter zou haast de beelden vergelijken met de film Under the Tuscan Sun, ware het niet dat dit toch echt de Californische zon was die ons deed soezen.

Napa Valley - via It's Travel O'Clock
Napa Valley - via It's Travel O'Clock

 

Napa Valley - via It's Travel O'ClockHet vakantiegevoel werd compleet toen voor ons een olijfgroen retro Volkswagen busje opdook met achter het stuur de stereotype backpacker, type lange haren en even retro blouse. Naarmate we dichter in de buurt van onze bestemming voor de nacht – St. Helena – kwamen, werden de druiven steeds beter zichtbaar. Sommige wijnranken zaten zo bomvol met sappige cabernet-, pinot- en zinfandel druiven, dat het ons duidelijk werd dat het oogstseizoen in volle gang was. Sommige wijngaarden waren hierbij een schil contrast, die druiven werden inmiddels al verwerkt tot de heerlijke wijnen waar Napa zo bekend om staat.

Napa Valley - via It's Travel O'Clock
Napa Valley - via It's Travel O'Clock

Wijnproeven

Natuurlijk is het prachtig om zo dicht langs de wijnranken te kunnen rijden, maar beter nog is het natuurlijk om de wijn ook daadwerkelijk zelf te proeven. Omdat wij beiden graag kleine en lokale ondernemers steunen, gingen wij op advies van onze Airbnb-hosts wijn proeven bij Nichelini. Wie alleen maar op de Highway 128 blijft rijden zal dit wijnbedrijf niet tegenkomen, daar moet echt voor gezocht worden. Nichelini is namelijk weggestopt langs een kronkelende heuvelweg in de bergen achter St. Helena. In Zwitserland werd mij tijdens een andere wijnproeverij bijgebracht dat het voor de smaaksensatie het beste is om ‘s ochtends te proeven en dus stonden wij om 11 uur op de stoep van Nichelini.

Lucky bastards dat we waren werd er juist die dag een nieuwe Sauvingnon Blanc geopend en gepresenteerd en wij waren de aller eersten die deze heerlijke wijn mochten proeven. Wie vaker met mij een wijntje heeft gedronken zal inmiddels wel weten dat ik een liefhebber ben van witte wijn en dat de Sauvignon Blanc en Pinot Grigio mijn favoriete druiven zijn. Terwijl twee proefglazen voor ons werden ingeschonken, werd er ook een klein bijpassend gerechtje geserveerd. Zo hoort het! Walsen, ruiken, kleur bepalen en sippen met een beetje lucht … Daarna had ik natuurlijk eigenlijk de wijn moeten uitspugen. Zonde! Als je de gardes bij het bakken van een cake hebt afgelikt gooi je het beslag toch ook niet weg. Nee, mijn glas ging leeg en in de tussentijd vertelde de gastvrouw meer over de geschiedenis van het wijnbedrijf. Niet veel later kregen we ook nog 4 andere wijnen voorgeschoteld.

Wine tasting at Nichelini in Napa Valley - via It's Travel O'Clock
Wine tasting at Napa Valley - via It's Travel O'Clock
Wine tasting at Nichelini in Napa Valley - via It's Travel O'Clock

Wat zo mooi is aan wijnproeverijen bij dit soort kleine familiebedrijfjes, is dat de proeverij zelf gratis is, maar dat ze het erg op prijs stellen als je een flesje mee naar huis neemt. Niks hoeft, alles mag en dat lieten wij ons geen twee keer zeggen. De Sauvignon bleef mijn favoriet en ook de rosé – waar ik normaal gesproken geen groot fan van ben – viel in de smaak. Met een fles van beide wijnen op zak verlieten we de proeftuin en vonden we het wel tijd geworden voor een kleine brunch. Een paar van die glazen wijn hakt er toch wel in zo op de ochtend.

Champagne op z’n Napa’s

Ik moet erbij vertellen dat onze volgende stop niet in Napa Valley is, maar in het naastgelegen Sonoma Valley. Dit moest volgens locals namelijk nog mooier zijn en dus zeer de moeite waard. Nu ben ik bij het zien van 1 wijnrank al om (I’m a sucker like that), maar goed als de inwoners het zelf zeggen… Zo gezegd, zo gedaan en nog voordat we goed en wel het hart van Sonoma in reden, stuurde Tris onze lieftallige Jeep langs Domaine Carneros. Een statig chateau verwelkomde ons in al haar glorie. Nee, dit was in de verste verte niet te vergelijken met Nicheli. Domaine Carneros bleek bij binnenkomst namelijk in handen te zijn van de beroemde Franse champagneproducent Taittinger. Al snel werd duidelijk dat wij hier terecht waren gekomen bij een instituut waar het vooral zien en gezien worden was. Wij begaven ons tussen de meest decadente bezoekers die zich vooral bezighielden met elkaar en een stuk minder met de sparkling wines. Mousserende wijn die niet uit de Champagnestreek komt, mag namelijk geen champagne genoemd worden. Ik was echter wel zeer geïnteresseerd want met een vader die groot fan is van Taittinger, stond dit drankje bij ons thuis nog niet niet gelijk aan de huiswijn. Ik kon kiezen uit 4 verschillende menu’s en koos voor een variatie aan verschillende witte mousserende wijnen.

Domaine Carneros in Sonoma Valley - via It's Travel O'Clock

Domaine Carneros in Sonoma Valley - via It's Travel O'Clock

Sparkling wine tasting at Domaine Carneros in Sonoma Valley - via It's Travel O'ClockOp het terras van het chateau – met prachtig uitzicht over de wijngaarden en met die heerlijke warme zon op het gezicht – werden 1 voor 1 verschillende wijnen geserveerd waarbij de sommelier vol passie vertelde over de totstandkoming van de betreffende wijn en de tonen die er in te proeven zijn. Waar de een graag luistert naar de achtergrondverhalen van de schilderijen in het Mauritshuis, luister ik graag naar verhalen over wijn. Zal de schuld van papa wel zijn. Vijf ‘champagne’s’ en een lichtelijk bruisende buik verder werd het tijd om op te stappen en onze reis richting San Francisco voort te zetten. Nog even een lunch bij het geweldige ‘The Girl and the Fig’ (wederom op aanraden van onze Airbnb-host) in het dorpje Sonoma voordat we de wijngaarden achter ons moesten laten en wij ons weer in de drukte van de stad gingen mengen.

Lunch at the Girl and the Fig restaurant in Sonoma - via It's Travel O'Clock

Heb jij wel eens een wijnproeverij gedaan tijdens een mooie reis?

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Zo’n leuke foto’s! (ik heb een zwak voor mooie wijnflessen en glazen in combinatie met een mooie omgeving). In Portugal laatst ook een kleine Portproeverij gedaan!
  Bianca onlangs geplaatst…Food vragen tagMy Profile

 2. Wat een heerlijke foto’s! Zelf heb ik eigenlijk nog nooit een wijnproeverij gedaan
  Rianne onlangs geplaatst…Wat Pho TempleMy Profile

 3. Ooh dat lijkt me zo’n feestje! Mooie foto’s!
  Michelle | Travel lifestyle.nl onlangs geplaatst…Preview: mijn kerst in Disneyland ParijsMy Profile

 4. Heerlijk! Ik heb in Melbourne en afgelopen zomer in Benidorm aan wijnproeverijen mee gedaan. Leuke ervaringen en zeker een toevoeging aan je reis.
  Natasja onlangs geplaatst…5x Hotspots in UtrechtMy Profile

 5. Wat een leuk stukje over Nichelini! Met stip de leukste en gezelligste winery in St Helena..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close