Leuke bestemmingen voor wijnreizen | hier ging ik naar toe Wine & Travel

Als ik mocht kiezen dan zou ik toch wel ieder jaar een keer een mooie wijnreis willen maken. Ik groeide op met een slijter als vader, niet gek dus dat ik dezelfde interesse deel. Sterker nog, in groep 8 van de basisschool leverde ik ooit een compleet werkstuk over wijn in. Nu zoveel jaren later ben ik me alleen maar meer gaan interesseren in het wel en wee van wijnen en reis ik het liefst ieder jaar wel een keer af naar een mooi wijngebied. In dit blog deel ik een aantal wijngebieden in Europa en daar buiten waar ik mij kostelijk heb vermaakt, waar de uitzichten fenomenaal zijn en de wijn heerlijk smaakte.

Barossa Valley, Australië

Het is denk ik het allereerste wijngebied dat ik met mijn volle bewustzijn heb bezocht en daarom verdient Barossa Valley een erevermelding bovenaan dit lijstje. Grappig om te vertellen is dat mijn allereerste vakantie als baby van een paar maanden oud naar de Elzas in Frankrijk was. Uiteraard genoot ik toen nog van flesjes van de ‘house white’. Anyways… terug naar de Barossa Valley, in Australië welteverstaan.

Dit wijngebied ligt in de staat South Australia op zo’n uurtje rijden van de stad Adelaide en is daarmee een perfect dagtripje. De Barossa Valley behoort tot de bekendste en beste wijnregio’s van het land en staat met name bekend om haar volle Shiraz wijnen. Deze rode wijn is samen met een flesje bier zo’n beetje het nationale drankje van Australië dus een smaakvolle reden om je hier in Barossa Valley tegoed aan te doen.

Er zijn diverse wijnboeren in de regio, maar de bekendste is wel Jacob’s Creek. Deze wijnmakers zich in 1840 in deze regio gevestigd en zijn door de eeuwen heen uitgegroeid tot ware wijniconen. Niet alleen in Australië trouwens, want ook in Nederland kunnen wij al jaren een flesje Jacob’s Creek kopen en wel gewoon in de lokale buurtsuper. Het is een commercieel bedrijf uiteraard, maar dat maakt het niet minder interessant om Jacob’s Creek te bezoeken. In 2011 volgden Tristan en ik hier een echte workshop ‘wijnproeven’ waarbij wij de basisbeginselen van het proeven leerden.

Wijnproeven in the Barossa Valley, Australië | via It's Travel O'Clock

Een ander wijnhuis dat wij bezochten, was o.a. Seppeltsfield – dat bekend staat om haar prachtige laan vol palmbomen en zeer smaakvolle tawny (port). Dit is een kleinschaliger wijnhuis met overheerlijke wijnen die met name de meer ervaren wijndrinker zullen kunnen waarderen. Hier proefden wij ook voor het eerst een ‘sparkling Shiraz’. ‘Huh?!’ zul je misschien denken ‘Shiraz is toch een rode wijn?’. Ja dat klopt, en bij Seppeltsfield hebben ze dus een mousserende rode wijn gemaakt en die smaakte mij toch een partijtje lekker! Dit was voor mij het eerste glas rode wijn dat ik echt lekker vond en het vormde voor mij de basis om rode wijn echt te gaan leren drinken. Aanrader dus!

Napa Valley, USA

Napa Valley is een wijnregio die al vele jaren hoog aan mijn ‘deze-wijngebieden-wil-ik-bezoeken-lijstje’ stond. Het is het bekendste wijngebied van de Verenigde Staten. De wijnen die uit Napa komen, zorgden er tijdens de Parijse Wijnproeverij van 1976 – beter bekend als ‘The Judgment of Paris’ – voor dat Amerika officieel als goed wijnland werd erkend. Tijdens deze elitaire (blinde) wijnproeverij kwamen de wijnen uit Napa Valley voor het eerst als beste uit de bus en werden de Franse wijnen verslagen. Sindsdien doen wijnen uit Napa Valley het serieus goed in de wereldwijde wijnmarkt.

Wijnregio Napa Valley in Californië, Amerika | via It's Travel O'Clock

Deze wijnregio is dankzij het ruige landschap, de ligging nabij zowel de kust van Californië als de stad San Francisco en het fijne klimaat een heerlijk gebied om doorheen te reizen. Tristan en ik deden dat in de zomer van 2014 en onder perfecte omstandigheden. We verbleven in een prachtige Airbnb in de bergen en met uitzicht op de wijngaarden vanuit het zwembad. We cruiseden rond in onze huurbolide, reden langs wijnranken en bezochten diverse wijnhuizen.

Een persoonlijke favoriet was Nichelini. Een zeer kleinschalig wijnhuis, waar wij toevallig langsreden en die precies op die dag hun nieuwe Sauvignon Blanc voor het eerst zouden laten proeven. Buiten in een knus hoekje van het wijnhuis, proefden wij van deze frisse wijn die perfect droog maar vol van smaak was. Niet veel later werd ook de rosé opengetrokken, en hoewel ik niet perse een rosé liefhebber ben, smaakte deze bijzonder goed. Met enkele flessen in de achterbak voor het thuisfront verlieten wij dit heerlijke wijnhuis.

Wijnhuis Nichelini in Napa Valley, Californië, Amerika | via It's Travel O'Clock

Domaine Carneros, Napa Valley, California, Amerika | via It's Travel O'Clock

Een andere topper maar van een heel ander kaliber, was Domaine Carneros. Subtiliteit en kleinschaligheid zijn hier juist ver te zoeken. Domaine Carneros is namelijk een waar chateau op een groot landgoed en opgericht als Amerikaans evenbeeld van het champagnemerk Tattinger uit Frankrijk. Bij Domaine Carneros staan ze dus ook bekend om hun mousserende wijnen – die natuurlijk geen champagne mogen worden genoemd omdat ze niet uit de gelijknamige regio komen. In plaats van een privéproeverij namen wij hier plaats op het ruime terras en bestelden een proeverij van het menu, bestaande uit verschillende mousserende wijnen die stuk voor stuk heerlijk waren. Het uitzicht is net iets minder fenomenaal, maar als je door de wijngaarden rondom het landgoed gaat rijden, word dit meer dan goed gemaakt.

Champagne, Frankrijk

Nu we het toch over champagne hebben, kunnen we natuurlijk net zo goed meteen doorpakken met deze gelijknamige regio in het noorden van Frankrijk. Champagne is natuurlijk de crème de la crème onder de wijnen, maar de wijnstreek zelf is dat niet perse. Champagne is namelijk vaak zo’n goede wijn, omdat de druiven groeien onder hele zware omstandigheden waardoor deze harder moeten werken en zo meer smaak verkrijgen. In de Champagne is het namelijk vrij koud, staat er regelmatig een straffe wind en schijnt de zon niet zo vaak als in andere wijngebieden. Tel daar bij op dat de grond voornamelijk rijk aan kalk is en je kunt je indenken dat deze regio niet meteen synoniem staat aan vakantie.

Toch is de Champagnestreek een bezoek zeker weten waard. Het is namelijk een een heel gemoedelijk gebied, waar alles draait om wijn en waar je knusse dorpjes en charmante B&B’s tegenkomt. De keuze voor het bezoeken van wijnhuizen, wijnproeverijen, rondleidingen, workshops en zelfs korte opleidingen is hier reuze. Van kleinschalig tot het allergrootste merk ter wereld: Moët & Chandon, je vindt het allemaal in de Champagne.

Wijnregio De Champagne in Frankrijk | via It's Travel O'Clock

Champagnehuis 'Drappier' in Frankrijk | via It's Travel O'Clock

Zelf was ik hier in 2015 en begeleidde ik een groep van 4 reisbloggers op een persreis. We ontdekten de verschillen tussen de wijnhuizen, maar ook de druiven, de blends, de manier van produceren en vooral de smaak. Zelf was ik geen hele grote champagnedrinker, maar dat is na 4 dagen non-stop proeven wel anders geworden. Champagnes kun je namelijk perfect tijdens een uitgebreid menu serveren, met bij iedere gang een passende champagne. Ik realiseerde mij tijdens deze reis hoeveel verschil er in smaak is en hoe lekker champagne kan zijn.

De champagnestreek kan ik dus zeker voor een bezoek aanbevelen, helemaal omdat het vanuit Nederland maar zo’n 5 uurtjes rijden is en het daarom perfect is voor een weekendje weg.

Accommodatie tip: het lieflijke B&B La Loge Vigneronne.

Porto & Douro, Portugal

Dit was een wijnreis waar ik al jaren naar uitkeek. Mijn vader was er lyrisch over en als hij een wijnstreek tipte, dan zat daar regelmatig de Douro bij in combinatie met een bezoek aan de wijnkelders van het nabijgelegen Porto bij. Dus toen wij in 2016 naar Portugal ‘moesten’ voor een bruiloft, was de keuze snel gemaakt: het werd een roadtrip door het hele land, incl. een bezoek aan de Douro en een stedentrip naar Porto.

Over Porto droomde ik al jaren bij het zien van alle mooie plaatjes. Het ziet er uit om door een ringetje te halen en toch is het heerlijk ‘rauw’. Porto is geen rijke stad, maar de rijkdom die ze hebben; die zit ‘m in de vele wijnkelders aan de overkant van de rivier in de wijk Vila Nova De Gaia. Hier vind je een breed scala aan porthuizen waaronder Kopke (de oudste van de stad), Sandeman (met het tofste logo), Cockburns (de vreemdste naam) en Grahams (met de lekkerste port). Bij deze porthuizen kun je tours boeken met een proeverij waardoor je niet alleen een rondleiding door de mooie wijnkelders krijgt, maar ook een hoop leert en natuurlijk daarna al dat lekkers mag proeven. Een heerlijke ervaring. En niemand hoeft de BOB te zijn, want de wijnkelders liggen gewoon midden in de stad dus je kunt er heen lopen of het ov pakken.

Port drinken in Porto | via It's Travel O'Clock

Wijnstreek de Douro in Portugal | via It's Travel O'Clock

Douro Vallei, Portugal | via It's Travel O'Clock

De wijnstreek de Douro ligt op een goed uur rijden van Porto en is dankzij de gelijknamige rivier met de stad verbonden. Ook aan plaatjes van de Douro had ik mij al meermaals vergaapt. Hier worden je ogen beloond met een van de prachtigste wijnlandschappen die ik ooit heb gezien. Hier geen glooiende heuvels, maar ruige en steile bergen, een dramatisch landschap in de vallei waar de rivier dwars doorheen stroomt. Al heb je niks met wijn, dan kom je hier alleen al heen vanwege het uitzicht.

Nu heb ik toch een bekentenis te maken: ik ben dol op Port, maar de bekende Portugese wijn ‘vinho verde’ is niet aan mij besteed. Sterker nog, de meeste lokale wijnen die ik in Portugal heb gedronken, vond ik niet fantastisch, een beetje zuur. Gelukkig maar dat smaak erg persoonlijk is, want menigeen is het niet met mij eens en de vinho verde vloeit hier dan ook rijkelijk.

 Accommodatie tip in de Douro: Casa Agricola da Levada Eco Village

Schloss Salenegg, Zwitserland

Na onze reis naar de Barossa in Australië, stond denk ik Zwitserland mijn tweede wijngaard die ik ooit bezocht. Hier reisde ik in 2013 naartoe toen ik voor het eerst mee mocht op een persreis. Op het programma stond ook een wijn- én azijnproeverij bij Schloss Salenegg in de regio Graubünden en daar was ik toch benieuwd naar. Want hoewel er bij het horen van ‘Zwitserland’ bij mij sterke associaties omhoog kwamen, was een wijngaard daar niet een van, laat staan een goede wijn.

Schloss Salenegg in Graubünden, Zwitserland | via It's Travel O'Clock

Onterecht, zo bleek, want de wijnen die ik in Zwitserland dronk waren fantastisch, Vol van smaak, complex en een tikkeltje rebels vaak ook. Niet wat ik van te voren verwachtte bij Zwitserse wijnen. Ik was daarom als een kind zo blij dat we naar een wijngaard gingen om daar meer te leren van de lokale wijngebruiken. Een grote wijngaard was het zeker niet, maar wel eentje met een hele mooie setting met de bergen op de achtergrond en een mooi landhuis waar de proeverijen werden gehouden. Volgens de lokale wijnboer konden zij in deze regio zulke goede wijnen maken vanwege de ‘föhn’. Oftewel, een warme wind toevoer met dank aan hun gunstige ligging bij de bergen. Dit zorgt ervoor dat de druiven goed kunnen rijpen en rijk aan suikers worden en dus vol van smaak.

Een van de bijproducten van wijn, is azijn, wat eveneens van druiven word gemaakt. Voor mijn bezoek aan Schloss Salengg wist ik dit niet, maar hier werden we ook onderworpen aan een heuse azijnproeverij, iets wat ik zelf erg interessant vond. Het landgoed is te bezoeken, al raad ik je aan om wel van te voren even te reserveren.


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Tineke Brinkman Says: augustus 11, 2019 at 5:05 pm

    Wat een mooi wijnreisverslag Daphne waarover je zo ‘vol van smaak en met een mooie afdronk’ hebt verteld. Gr. uit Otterlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close