7x fijn in Graubünden Destinations / Wine & Travel

Soms moet je jezelf laten verrassen door het onbekende. Een plek bezoeken waar je nog nooit eerder van hebt gehoord. Zo ging het bij mij ook in Graubünden. De naam zegt je misschien niet zoveel, maar deze Zwitserse regio blijkt dus een must visit als je van mooie natuur en een lekker actieve vakantie houdt. Vandaag voor je op een rijtje, 7 fijne dingen in Graubünden waar ik vorig jaar kennis mee maakte.

7x fijn in Graubünden | It's Travel O'Clock

1. De Rhein Quelle

In Nederland is de Rijn een bekende waterweg en een ‘reisje langs de Rijn’ is dan ook een uitdrukking die niet weg te denken is. De Rijn ontspringt echter in de bergen nabij Disentis Sedrun in Graubünden. Een hike naar de bron van één van de belangrijkste rivieren van Europa, brengt je door een groene vallei en langs stromende beekjes. De klim naar boven vereist een stevige stap, maar is ook voor de ongeoefende wandelaar prima te bewandelen. Trek wel een paar stevige schoenen aan want onderweg kan je wel een paar vlakken sneeuw tegenkomen. Eenmaal boven waan je je in een oase van rust en kun je water drinken uit de bron van de Rijn – de Rhein Quelle. Perfect moment om even te pauzeren en te genieten van het serene uitzicht.

Hiken naar de Rhein Quelle - de bron van de Rijn - in Zwitserland | It's Travel O'Clock

Bron van de Rijn in Zwitserland | It's Travel O'Clock

2. Spa walhalla in Bad Ragaz

Ik laat mij graag verwennen met een massage en een gezichtsbehandeling maar neem er helaas zelden of nooit de tijd voor thuis in Nederland. In Bad Ragaz is er echter geen ontkomen aan, dit is het epicentrum van de wellness branche. Net buiten de stad is er namelijk een natuurlijke warmwaterbron die de stad voorziet van schoon en genezend water. Er zijn in dit bergdorpje genoeg wellness centra waar je naast allerlei behandelingen en mineraal water baden jezelf ook nog eens tegoed kunt doen aan de frisse en schone berglucht vanuit de buiten zwembaden. Er gaat maar weinig boven het drijven in een verwarmd zwembad met uitzicht op de bergen en die frisse lucht in je neus.

Bad Ragaz - Zwitserland | It's Travel O'Clock

3. De historische binnenstad van Chur

Chur is de hoofdstad van de regio en is een charmant stadje aan de voet van de berg. Het stadje laat zich het beste met een stadswandeling verkennen, bijvoorbeeld onder leiding van een gids die je van alles vertelt over de kleine details die overal in de gevels van de gebouwen verwerkt zijn. In Chur kun je charmante straatjes en pleintjes verwachten, een uitzicht op de berg en de vallei en een brede winkelstraat van allerlei winkels voorzien. Qua uitgaan vond ik Chur erg tegenvallen, maar qua charme heeft deze stad mij weten te bekoren. Een mooie stop onderweg naar het achtergelegen berggebied.

De oude stad Chur is de hoofdstad van Graubünden, Zwitserland | It's Travel O'Clock

4. De Rhätische Bahn, Europa’s indrukwekkendste trein

Treinreizen is de meest makkelijke manier van reizen. Instappen, plekje zoeken, blik op oneindig en genieten van het uitzicht. Op de weg en het verkeer hoef je niet te letten, je aandacht gaat uit naar het voorbijtrekkende landschap. Tijdens mijn reis door Graubünden vervoerde ik mij op de hikes na enkel en alleen per trein, heerlijk. De Rhätische Bahn, de treinmaatschappij van Zwisterland, heeft wellicht Europa’s beroemdste treinen. Deze knalrode blikvangers razen door het overwegend groen/blauwe landschap en brengen je langs de mooiste vergezichten. Met mega grote panorama ramen is een goed uitzicht verzekerd.

Treinreizen in Zwitserland met de Rhatische Bahn | It's Travel O'Clock

5. Hiken & biken

Ga je naar Zwitserland, neem dan je wandelschoenen mee want het berglandschap laat zich uitstekend te voet verkennen. Van korte routes op laag niveau tot meerdaagse trekkingen voor de ervaren wandelaar, één met de bergen. Denk aan de hike naar de Rhein Quelle, maar ook in Bad Ragaz, Heididorf en in de rest van Graubünden zijn overal wandelpaden uitgezet. Voor bikers zijn er ook tal van trails uitgezet. Lekker crossen door beekjes en langs dorpjes, onderweg even uitheigen bij een riviertje of op een terrasje, er zijn mogelijkheden genoeg. Let wel, het blijft een bergachtig gebied dus wat training kan geen kwaad.

Hiken in Graubünden, Zwitserland | It's Travel O'Clock

Hiken en biken in het Zwitserse Graubünden | It's Travel O'Clock

6. Wijnproeven

Dat Zwitserse wijnen erg lekker kunnen zijn verraste mij. Natuurlijk ben ik bekend met de wijnen uit buurlanden Frankrijk en Italië, maar Zwitserland was bij mij tot deze reis onbekend als wijnland. Bij Schloss Salenegg in Maienfeld kreeg ik na een interessante rondleiding door de wijnmeester himself een aantal wijnen te proeven die mij erg konden bekoren. De reden dat er in dit gebied in tegenstelling tot de rest van Zwitserland wel wijndruiven kunnen groeien? De föhn – oftewel de warme luchtstroom die tussen de gebergten door waait. Wijnproeven in het dorpje Maienfeld is een leuke afwisseling tijdens een vakantie in Graubünden.

Vakantietip: ga wijnproeven bij Schloss Salenegg in Marienfeld, Zwitserland | It's Travel O'Clock

Wijnproeven in de Zwitserse Alpen | It's Travel O'Clock

7. Omringd worden door bergmassa’s

In een vlak landje als Nederland is er geen berg te bekennen of je moet de Pietersberg bij Maastricht meetellen. Des te leuker is het om ergens te komen waar bergen het landschap domineren. Achter elke bocht zit wel een nieuw uitzicht en het landschap veranderd constant. In de bergen heerst een soort van rust die je nergens anders tegenkomt. Groen gras, grotten, kleurrijke bloemen, grazende boeien, meertjes, smalle paadjes, echo’s, sneeuwvlaktes, wegspringende hazen en een toevallig voorbij komende boer. Ja, stuur mij een paar dagen de bergen in en ik kom terug als herboren.

Omringd worden door bergen | It's Travel O'ClockHappy Travels, xoxo

Volg It’s Travel O’Clock ook op Instagram, Facebook, Pinterest en Twitter.


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Supermooie foto’s!! Nice.
    Esther onlangs geplaatst…Stedentrip en strand: de mooiste stadsstrandenMy Profile

  2. Wat een heerlijk artikel! Ik ga dit jaar voor het eerst naar Zwitserland, maar als ik dit zo lees moet ik zeker nog een keer terug, haha! Die bergen, het lijkt me zo ontzettend mooi!

  3. Oh wow, wat mooi! Ik ben een paar jaar geleden in de zomer in Zwitserland geweest. In de buurt van Geneve, het meer en de wijnvelden daar. Mooi mooi, maar dit is helemaal prachtig!
    Michelle | Travel lifestyle.nl onlangs geplaatst…25x travel facts over mijMy Profile

  4. Oh wauw, ziet er erg mooi uit
    Sas onlangs geplaatst…Blogging: I started 6.5 years agoMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close