Sunkissed: Surfen in Scheveningen Sunkissed / Travel tips

Surfen is een sport waar wij Nederlanders over het algemeen niet bijster bekend mee zijn. De temperaturen zijn er in Nederland vaak niet naar en ook die prachtige tubes hebben wij helaas niet. Nee, als je aan surfen denkt dan zijn het vooral Hawaï, Bali en Californië die voor ogen komen. Prachtig lijkt het me om te kunnen surfen door de meters hoge golven en dan uit te kijken op die mooie kuststroken. Een bucket list puntje tot en met. Om alvast een stap in die richting te zetten nam ik onlangs mijn 1e surfles. In het Haagse Scheveningen wel te verstaan, want ook al zijn de temperaturen hier normaal gesproken misschien niet tropisch, met een wetsuit en onze kleine golfjes was dit een prima leerschool!

Surfen in Scheveningen

Het strand van Scheveningen is enkele kilometers lang en populair onder menig strandganger. Waar de meeste badgasten zich ophouden rondom het Kurhaus en de Pier zijn de Nederlandse surfdudes en chicks te vinden in de buurt van de haven waar de stroming en golfvorming perfect is voor een (beginnende) surfer.

Vooraf had ik zo mijn twijfels over de kwaliteiten van de Nederlandse golven. Ondanks de enorme kracht van het water bij het omslaan en het gerommeldestommel geluid, leken de golven mij meer geschikt om een beetje op te bodyboarden. Ook leuk, maar het is geen surfen. Tijdens mijn 1e surfles bij Aloha Surf bleek ik echter weer eens ongelijk te krijgen. Ik overdrijf niet als er zo’n 50 surfers in het water lagen en de geoefende surfers de ene na de andere golfjes pakten. En soepeltjes dat het er uit zag!

Surfles

Al maanden keek ik zo af en toe een surffilm en ook op internet dwaalden mijn ogen al snel naar de prachtige (Instagram) foto’s van o.a. Chris Burkard, Sage Erickson, Joshku, Heffdk en Owenphoto. Ik wilde ook leren surfen! Op 4 mei was het eindelijk zover en toog ik met wetsuit, speciale schoentjes en een oefenboard de zee in. Voordat het zover was eerst nog even de nodige uitleg over de stroming voor het strand en wat te doen mocht het fout gaan en daarna een work out -zonder board- op het zand. Even die spiertjes los gooien en de gewrichten soepel maken. Na een paar keer ‘droog’ te hebben geoefend was het tijd om een poging wagen om de golven te bedwingen. Je las het goed: poging wagen, want men oh men wat was het moeilijk!

Water happen, proesten en keer op keer met je board omver geblazen te worden. Zo begonnen mijn 1e babystapjes in de surfwereld. ‘Zoek je balans, wachten, wachten! peddelennnnn!’ Mijn instructeur hield zijn oog op iedereen in de groep en gaf constant aanwijzingen. Gelukkig lukte het me – na wat voelde als een miljoen pogingen – eindelijk om in ieder geval met 1 been te staan en soort van stabiel te blijven. Helaas was het me na 2 uur nog niet gelukt om het volwaardig ‘surfen’ te noemen maar de basis is er!

Liefde voor de zee

Ik hou van de zee en ook deze kennismaking met surfen vond ik geweldig. Ondanks dat het nu nog niet helemaal lukte vond ik het zeker leuk genoeg om dit vaker te proberen! Die golven voor de kusten van Hawaï, Bali en Californië ga ik echt nog wel eens al surfend bedwingen! Tot die tijd neem ik genoegen met deze mooie plaatjes en droom ik van het moment dat het mij uiteindelijk ook gaat lukken.

Praktische informatie

Wil jij ook kennismaken met de surfwereld en lijkt het je leuk om een les te nemen? Ik had een les van 2 uur bij Aloha Surf in Scheveningen.

Adres: Strandweg 2
Website: www.golfsurfschool.nl
Kosten: €35 p.p. voor een les van 2 uur of €130 p.p. voor een 4-weekse cursus

Met dank aan Aloha Surfschool en Den Haag Marketing voor het mogelijk maken van mijn 1e kennismaking met de surfwereld.


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Tof! Ik heb een surfles gehad in Australië, heb in totaal zo’n 3 seconden overeind gestaan voor ik vlak bij het strand van m’n plank af viel en nu nog steeds een litteken op m’n knie heb als herinnering. Maar het was zooooo leuk, een van de beste dingen die ik deed Down Under.
  Geen lessen meer in NL?
  Natasja onlangs geplaatst…TRAVEL: Untranslatable wordsMy Profile

 2. Klinkt leuk zeg! Maakt nieuwsgierig!
  Linda onlangs geplaatst…Nepal: verschil in hoogteMy Profile

 3. Wat leuk! Ik ben erg benieuwd hoe de golven hier zijn, ze lijken me niet zo geweldig, maar das ook niet gek, bedenkend dat ik al in Bali en Fuerte hebt gesurfd. Maar lijkt me leuk om zo bij te houden!

 4. Oh wat leuk zeg, zo’n surfles! Ga je er meer nemen? Lijkt me echt supergaaf om te kunnen surfen. Was vandaag in Zandvoort waar heel wat kinderen surfles kregen, erg leuk om te zien :)
  Rianne onlangs geplaatst…Hotspot: Akar Cafe LovinaMy Profile

 5. Onwijs leuk dat je je eerste les gehad hebt chica! Snel maar verder oefenen in de zomer? :D I’m inn!
  Mandy onlangs geplaatst…Running: Schop onder mijn kontMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close