Fotografie tips voor het verbeteren van je vakantiefoto’s Travel tips

Fotografie is voor mij een van de redenen dat ik jaren geleden ben begonnen met bloggen. Ik zocht een plekje waar ik een selectie van mijn reisfoto’s met de wereld kon delen en kon ‘stallen’. Al vanaf kinds af aan ben ik in de weer met een camera. Toen de digitale camera zijn intrede deed zo medio 2000, liep ik al rond met een kast van een camera die niet werkte met een SD-card maar met een floppy! De nostalgie.

Waar het vroeger vooral vakantiekiekjes waren en ik het leuk vond om interessant te doen met mijn camera, ben ik de laatste jaren steeds vaker gaan opletten hoe je nu echt mooie foto’s kan maken en vakantiefoto’s verder gingen dan alleen maar ‘samen voor een kerkje’, ‘samen op een bankje’, ‘samen uit eten’. Oftewel: vakantiefoto’s next level.

Inmiddels heb ik behoorlijk wat bijgeleerd over alle technische delen van fotograferen, maar ontwikkelde ik ook een eigen stijltje en gevoel. Wil jij ook jouw kiekjes naar een hoger niveau tillen? Neem dan deze fotografie tips mee op reis.

Fotografie tips voor het verbeteren van je vakantiefoto’s

1. Wissel het onderwerp van je foto’s af

Ik zei het net al even, een fotoalbum met alleen maar foto’s van jouw reisgezelschap bij iedere bezienswaardigheid wordt al gauw saai. Wissel daarom het onderwerp van je foto’s af en laat zien waar je bent. Maak een paar foto’s van de natuur, een stadje, het eten, een straatnaambordje of een portret van een local. Dit geeft een completer beeld van je reis.

Fotografie tip: wissel het onderwerp van je foto's af | via It's Travel O'Clock

2. Let op de kleuren

Jouw vakantiebestemming kenmerkt zich vaak door een bepaalde kleur die de overhand heeft. Zo zal een strandvakantie al snel veel blauwe en beige tinten hebben terwijl bij een kampeervakantie in de bossen de kleur groen op zal vallen. Speel hier ook mee in je foto’s en laat duidelijk die kleur spreken. Ga op zoek naar die rode draad.

Fotografie tip: ga op zoek naar 'de kleur' van jouw bestemming | via It's Travel O'Clock

3. Hou de horizon recht

Het klinkt heel simpel, maar als je oude foto’s bekijkt dan zul je zien dat ‘de horizon’ vaak niet recht staat en je daardoor een scheve foto gemaakt hebt. De gouden regel is dan eigenlijk ook altijd om de horizon recht te houden als je een foto maakt. De meeste camera’s en smartphones hebben daar een handig raster voor waardoor je bij het maken van een foto kunt zien op je inderdaad een rechte foto maakt.

Fotografie tip: hou de horizon recht | via It's Travel O'Clock

4. De regel van derden

Als je inderdaad fotografeert met een raster, dan zul je zien dat er zowel horizontaal als verticaal 3 rijen zijn en je 9 vakjes krijgt. Wat we met de regel van derden bedoelen, is dat je bij het maken van de foto je het onderwerp zo veel mogelijk op een van de kruispunten van de lijnen positioneert. Op deze manier zet je namelijk het onderwerp van je foto niet helemaal in het midden, maar een beetje aan de zijkant. Dit maakt een foto net even wat spontaner en interessanter.

Fotografie tip: plaats het onderwerp niet centraal op de foto | via It's Travel O'Clock

5. Doe eens spontaan

Natuurlijk is het leuk om samen te poseren voor dat ene mooie kerkje, op het strand of bij de tent, maar de leukste foto’s zijn de spontane foto’s. De foto’s waarbij je niet staat te poseren en je na 10 shots kiespijn krijgt van het verplichte lachen. Maak eens een spontane foto van iemand die op een campingstoeltje een boek aan het lezen is, wandelt langs de branding, net op tijd aan een ijsje likt of in het zwembad springt.

Fotografie tip: maak spontane foto's van je reisgezelschap | via It's Travel O'Clock

6. Gebruik geen flitser

Iedere camera en smartphone is uitgerust met een flitser. Hartstikke handig natuurlijk om in donkere situaties toch een foto te kunnen maken, maar 9/10 keer worden de foto’s er niet mooier op en een bord met eten al helemaal niet. Probeer daarom zoveel mogelijk je flitser te vermijden en maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht of andere lichtbronnen.

Fotografie tip: gebruik geen flitser | via It's Travel O'Clock

7. Het blauwe en gouden uur

Ben je wat serieuzer over je foto’s en wil je graag mooi licht hebben, dan zijn het blauwe en het gouden uurtje jouw foto-uurtjes. ‘s Ochtends voor zonsopkomst en ‘s avonds na zonsondergang neemt het licht een blauwe gloed aan. Heb je liever een wat gouden gloed, dan moet je aan de slag in het uur na zonsopkomst en voor zonsondergang.

Fotografie tip: Gouden & Blauwe uur | via It's Travel O'Clock

8. Scherpte-diepte

Dit is wellicht een wat technischer stukje, maar het fenomeen ‘scherpte-diepte’ geeft je foto’s vaak wel een lift. Met scherpte-diepte bedoelen we dat het onderwerp van je foto scherp is (in focus), terwijl de achtergrond wat vager is. Op deze manier valt het onderwerp echt op. Scherpte-diepte creëer je door met jouw camera te focussen op het onderwerp (bijvoorbeeld een glas wijn, een bloem of een gezicht). Fotografeer je met je smartphone, dan kun je dit vaak doen door op je scherm op het onderwerp te tikken dat je scherp wilt hebben. Met een spiegelreflexcamera zul je de A/Av stand moeten gebruiken (dit staat voor Aperture = grote van de lensopening) en deze op een zo laag mogelijke stand zetten. Dit wordt gemeten in een f/stop zoals bijvoorbeeld f/1.8 (hoe lager hoe meer scherpte-diepte).

Fotografie tip: speel met scherpte-diepte in je foto | via It's Travel O'Clock

9. Nabewerken in 1 stijl

Natuurlijk kun je foto’s onbewerkt af laten drukken en in een fotoalbum plakken, maar wil je liever een net iets samenhangender geheel, dan zul je de foto’s iets moeten nabewerken. Dit kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt maar het mooiste is als je jouw foto’s een hetzelfde filter mee geeft. Dit kan in Photoshop, maar ook in genoeg gratis en makkelijk te gebruiken programmaatjes zoals Picmonkey of apps als VSCO, Afterlight of Snapseed. Zo heb ik er voor gekozen om alle foto’s op mijn blog sinds een tijdje het zelfde filtertje mee te geven zodat het een uniforme uitstraling heeft. Hiervoor gebruik ik Photoshop. Ook mijn Instagram feed probeer ik zoveel mogelijk in dezelfde stijl te doen en hiervoor gebruik ik de apps VSCO en Studio.

Fotografie tip: bewerk je foto's na in dezelfde stijl | via It's Travel O'Clock

Zoals je leest zijn dit allemaal redelijk simpele handvaten die je zullen helpen om jouw vakantiefoto’s net dat stapje te verbeteren. Heb je zelf een goeie fotografie tip, laat het me weten bij de comments.

Happy travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Dat filter dat je gekozen hebt werkt goed! Ik moet grinniken om ‘hou de horizon recht’. Dat is bij mij nogal een opgaaf – ik heb op de een of andere manier een afwijking naar rechts en moet mijn foto’s bijna altijd rechttrekken ;)

  2. Leuke tips. Ik ken in theorie allerlei fotografietips, maar in de praktijk zet ik nog steeds per ongeluk prullenbakken op de voorgrond. Ik blijf gewoon oefenen.

  3. Leuke en handige tips! Ik merk aan mezelf dat ik niet altijd de tijd neem (of heb), wanneer ik een foto maak. Toch probeer ik deze punten wel altijd mee te nemen. Die rechte horizon is bij mij trouwens ook een dingetje. Zelfs als ik er op let, is ie nog wel eens scheef haha!

    • Graag gedaan Narelle. Soms is het handig om tips als deze weer even voor ogen te hebben. Uiteindelijk gaat het er wel om wat JIJ een mooie foto vindt. Die horizon kan inderdaad een dingetje zijn, maar het is denk ik wel de beste tip die ik je kan geven.
      Daphne onlangs geplaatst…The Lübeck DiariesMy Profile

  4. Goede tips, de horizon let ik altijd op, ik gebruik standaard dan ook het raster, ideaal! Het klinkt misschien gek, maar ik let ook altijd op het geheel wat ik fotografeer, staat alles erop of moet ik nog een stapje naar voren of achteren. Ik zal bv. nooit een kerk fotograferen, waarbij ik net het topje van de toren mis. Helaas zie ik dat nog wel teveel bij anderen, zo zonde. Ook leun ik vaak tegen een muurtje of doe mijn benen uit elkaar, zodat ik stabiel sta bij het maken van de foto. Foto’s worden dan een stuk scherper en in ieder geval niet wazig.. :-)

  5. Hele handige tips! Op de horizon probeer ik echt te letten, maar soms is ie toch nog scheef. De regel van derden moet ik ook meer gaan toepassen, maar ook dat bedenk ik thuis vaak pas. Ik ga eens kijken of ik ook zo’n raster kan vinden op mijn camera. Variëren geldt hetzelfde, thuis kom ik er achter dat ik weinig kleine dingen op de foto heb staan en of er nog van alles mist. Spontane foto’s maak ik wel veel, vind ik altijd veel leuker. Helaas sta ik daar zelf heel weinig op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close