Een niet standaard route voor een rondreis door Amerika Destinations / Travel tips

Met haar 50 staten en een oppervlakte van 9.842 miljoen km2 is het vanzelfsprekend dat Amerika tal van verschillende landschappen en steden te bewonderen heeft. Als je bezig bent met de voorbereidingen voor een rondreis door dit land, zul je al snel merken dat je keuzes moet maken. Om je daar bij te helpen heb ik een paar cijfers voor je onder elkaar gezet én deel ik mijn laatste alles-behalve-standaard route voor een mooie rondreis.

Let’s talk about numbers

Om een beter beeld te krijgen van ‘bestemming Amerika’ heb ik een aantal cijfers en feitjes voor je opgezocht.

Aantal staten: 50, waarvan 48 op het vaste land + Alaska en Hawaï
Grootste staat: Alaska
Kleinste staat: Rhode Island
Aantal inwoners: 321.600.000
Stad met de meeste inwoners: New York City (8.491.079 in ’14)
Aantal steden met 1 miljoen+ inwoners: 10
Afstand West – Oost: 4.500 km
Afstand Noord – Zuid: 2.660 km
Aantal National Parks: 59
Aantal buitenlandse toeristen: 74,8 miljoen (’14)
Aantal Nederlandse toeristen: 615.856 (’14)
Top 5 best bezochte staten door Nederlanders (’14):

 1. New York State – 29%
 2. Florida – 24,7%
 3. California – 20,8%
 4. Hawaï – 8,9%
 5. Nevada – 8,9%

Bron, Bron 2, Bron 3, Bron 4

Brooklyn Bridge, NYC | via It's Travel O'Clock

Napa Valley, California | via It's Travel O'ClockMaak je wensen kenbaar

Voor mijn laatste rondreis door Amerika wilde ik the best of both worlds, oftewel een combinatie van stad en land. Zelf heb ik eerder een jaar in Amerika gewoond en destijds veel gereisd, maar voor mijn vriend was de vorige reis de eerste keer. Belangrijk dus om rekening met elkaars wensen te houden en oud met nieuw te combineren. Zo wilde ik erg graag mijn gastgezin in Oregon weer zien en wilde hij graag hiken in Yosemite National Park. Beiden maakten we een lijstje met plekken die we graag zouden willen zien, om vervolgens met Google Maps in de aanslag te gaan schrappen. Wij hadden slechts 3,5 week de tijd en trust me, daarin kun je niet heel het land zien. Keuzes maken dus.

Yosemite National Park, California | via It's Travel O'ClockRoute bepalen

Als je eenmaal weet welke bestemmingen voor jou het belangrijkst zijn, kun je aan de slag gaan met het uitstippelen van de route. Het is daarbij handig om te kijken welke aanvliegroutes het beste werken en hoe het zit met eventuele verhuurder van auto’s/campers.

Als je gewend bent om te backpacken door Azië waar je overal aan kon komen waaien en het woord ‘planning’ niet bestaat, kan het even wennen zijn om in Amerika rond te reizen. Niet alleen liggen de prijzen een stuk hoger, ook zul je van te voren een globale route moeten schetsen en hier en haar alvast wat accommodaties en eventuele vluchten moeten vastleggen om teleurstellingen te voorkomen. Ga je vooral de natuurparken in dan zal dit minder van belang zijn dan wanneer je een voornamelijk stedentrips doet.

Roadtrip planning USA | via It's Travel O'ClockDouble exposure | Washington D.C. | via it's Travel O'ClockKijk van te voren op Google Maps wat de afstanden zijn en de gemiddelde reistijd. Dit geeft je een goed beeld van de immense omvang van Amerika, want op de kaart lijkt alles dichtbij. Misschien moet je nog wat meer schrappen of heb je juist wat extra ruimte om ergens wat langer te blijven of nog een extra stop te maken.

Alternative roadtrip route USA | via It's Travel O'Clock

Mijn niet standaard route door Amerika

Zoals ik al aangaf stond bij onze reis in 2014 de combinatie van stad en land centraal en dus begonnen wij aan de Oostkust waar de meeste steden liggen. Amerika blinkt niet uit in oudheid, maar toch wilden wij graag de geschiedenis in duiken en daarom bezochten wij de stad waar Amerika onafhankelijk werd verklaard, Philadelphia. Aan de Oostkust ging onze route als volgt:

New York City – per Amtrak trein naar Philadelphia – per Greyhounds bus naar Washington D.C.

Philadelphia | via It's Travel O'ClockWashington D.C. | via It's Travel O'ClockOpenbaar vervoer aan de Oostkust

Het openbaar vervoer is aan de Oostkust erg prima geregeld en heeft een behoorlijk dicht netwerk. Veel mogelijkheden dus om hier met de bus of trein te reizen. Wel werken de treinen net even wat anders als hier en zijn ze te vergelijken met de lange afstandstreinen in Engeland of Frankrijk. Hierbij geldt min of meer; hoe eerder je een ticket koopt, hoe beter de prijs. Het beperkt je vrijheid behoorlijk en als je dit van te voren niet weet kunnen de prijzen van treintickets je stijl achterover doen slaan als je op de dag van jouw geplande vertrek nog een kaartje wilt kopen. Hou hier dus rekening mee. Op de website van Amtrak vind je meer informatie, tijden en prijzen.

website Amtrak

Om mijn gastgezin in Oregon op te zoeken moesten we naar de andere kant van Amerika reizen en dit maakt onze reisroute een stuk minder standaard dan normaal. Niet alleen is Oregon relatief onbekend, maar ook het combineren van de Oost- en de Westkust is niet erg gebruikelijk. Gelukkig konden we vanaf Washington D.C. goeie tickets naar Portland boeken. Het is van te voren wel handig om te checken wat handige vliegroutes zijn want echt niet alle Amerikaanse steden zijn te bereiken met een directe vlucht.

Multnomah Falls & Oregon Coast, USA | via It's Travel O'ClockSan Francisco & Redwoods State Park in California | via It's Travel O'Clock

Een roadtrip aan de Westkust

In Portland begon onze roadtrip. Waar de Oostkust uitstekend per openbaar vervoer te bereizen is, gaat dat aan de Westkust vrijwel niet. Het zou ook zonde zijn om dit deel met het openbaar vervoer te reizen, want de roadtrip is een groot onderdeel van de ervaring en stelt je in de gelegenheid om de natuurpracht van dichtbij te ervaren.

Natuurlijk wilde ik mijn gastgezin graag zien, maar ook meer ontdekken van de Westkust. De kustroute van Oregon – San Francisco had ik al eens gereden, maar is zo prachtig dat ik die keer op keer zou kunnen rijden. Daarnaast had ik de langgekoesterde wens om naar Napa Valley te rijden en wilden we natuurlijk graag hiken in Yosemite National Park. Onze route langs de Westkust ging als volgt:

Portland Hermiston, op bezoek bij mijn gastgezin – via Multnomah Falls terug naar Portland – langs mijn oude High School naar Depoe Bay aan de kust – via Highway 101 naar Redwoods National Park in Californië – de wijngaarden van Napa ValleySan FranciscoYosemite National ParkLas Vegas

Yosemite view of Halfdome | via It's Travel O'ClockAuto of camper verhuurders

Hoewel wij geen interesse hadden om terug te rijden naar Portland om de auto op dezelfde plek weer in te leveren, zorgde dit er wel voor dat wij $400 extra moesten betalen als one way fee. Neem dit ook mee in jouw routeplanning. Het mes snijdt echter aan twee kanten. Soms geven verhuurbedrijven je namelijk juist een flinke korting als je een auto of camper terugbrengt naar zijn thuisbasis. Het loont dus de moeite om hier even navraag naar te doen. Vanuit Las Vegas vlogen wij weer terug naar New York City en vervolgens naar Amsterdam.

Death Valley, USA | via It's Travel O'ClockAfrondende cijfers

Om je tot slot een duidelijk beeld te geven bij de tijd en de afstanden die wij afgelegd hebben, heb ik ook deze cijfers voor je op een rij gezet.

New York City – Philadelphia
155 km | ? 2 uur | ? 1:25 uur | ? 2:20 uur

Philadelphia – Washington D.C.
220 km | ? 2:35 uur | ? 2:10 uur | ? 3:10 / 4:10 uur

Washington D.C. – Portland
4.515 km | ✈️ +/- 5 uur

Portland – Hermiston – Portland – Depoe Bay – Redwoods – Napa Valley – San Francisco – Yosemite – Las Vegas
2.745 km | ? 29:20 uur

Totale afstand: 7.635 km
Aantal dagen: 24
Aantal bezochte staten: 5 + D.C. (District of Columbia)

Lees ook:
Wat te doen in New York? | Ga naar een Yankees game
Sunkissed | Smokin’ hot Death Valley
5 tips voor het plannen van een reis naar Amerika

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Een onwijs leuke combinatie van oost en west. Heel veelzijdig ook lijkt me. Tof, een niet standaard roadtrip door Amerika. Daar hou ik van!

 2. Luc Bartholomeus Says: juni 2, 2019 at 11:18 am

  Hoi Daphne.
  Deden de voorbije jaren telkens 5weken West USA en deden bijgevolg alle bekendste parken. Gaan nu terug voor 5 weken vertrekkend en eindigend in LA. Gingen niet eerder richting Orgeon en zo kwam ik op je blog mbt West USA terecht. Heb je tips of musts, Nationale of Sate Parken die we zéker niet mogen overslaan (?) voor de route in de richting van Oregon toe?
  Noodgedwongen, als we niet op onze stappen willen terugkeren zullen we ook vermoedelijk eerder bezochte regio’s zoals Salt Lake City terug moeten doorkruisen om zo uiteindelijk in LA te komen.
  Voor heen lieten we onze trip bepalendoor een Amerika reisagent in Amsterdam maar besloten nu om zelf de hotels onderweg uit te zoeken ipv alles maanden op voorhand vast te leggen. Weet niet wat jouw ervaring daaromtrent is/was. Ga er van uit dat ze ofwel volzet zijn (we gaan va laatste week september tot eind oktober) ofwel kamers beschikbaar hebben met betere (last minit)prijzen zullen aanbieden 1 of 2 dagen op voorhand (of niet??)

 3. Hi Luc, dankjewel voor je uitgebreide berichtje en wat leuk dat jullie deze keer naar Oregon gaan! Ik heb met veel plezier bijna een jaar in deze staat gewoond, maar heb er voor mijn gevoel veel te weinig van gezien. Wat echt een must is, maar wat ik zelf helaas niet gezien heb, is Crater Lake! Daarnaast is de hele kustroute vanuit LA over de Highway 1 langs allerlei leuke kustdorpjes – waaronder Lincoln City en Depoe Bay in OR – erg leuk om te doen. De Willamette Valley met haar wijngaarden is prachtig, evenals de Multnomah Falls. Beiden zijn nabij de hoofdstad Portland en erg mooi om te zien. Wat accommodatie betreft, wij boekten steeds 1 of 2 dagen vooruit, maar inderdaad gewoon zelfstandig en niet via een reisagent. Houdt er wel rekening mee dat Amerika niet perse een backpackersland is, en dat er om die reden ook minder accommodaties zijn. Veelal boekten wij o.b.v. de tijd die we hadden en wilden besteden in een plek en hier ook de vrijheid in hebben. Het kwam daarom regelmatig voor dat wij vanaf de parkeerplaats van de McDonalds (wifi!) een hotelletje hebben geboekt. Voor Portland zou ik je wel adviseren om van te voren al een slaapplek vast te leggen.
  Hopelijk heb je wat aan deze tips. In ieder geval alvast een hele fijne reis gewenst!
  Daphne onlangs geplaatst…Bucketlist bestemmingen in EuropaMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close