Budget travel: hoe doe je dat? Travel tips

Afgelopen zaterdag ben ik op uitnodiging van Verkeersbureausnaar de borrel van #TBURTM (Travel Bloggers Unite Rotterdam) gegaan. Hier ontmoette ik allerlei internationale travel bloggers en onder het genot van een glaasje Montescopino en het uitzicht op de Rotterdamse skyline vanaf het dakterras van het Groothandelsgebouw, stak ik ook nog wat tips op. Tijdens het #TBURTM werd er vooral veel gepraat over het gat tussen wat reizigers van bloggers willen en wat bloggers denken dat reizigers willen. Budget travel, was 1 van de topics die hier over besproken werden.

On the road kamperen in het mooie Nieuw Zeeland | via It's Travel O'Clock

Sunkissed, zomer in Stockholm | via It's Travel O'Clock

Wat It’s Travel O’Clock verstaat onder ‘budget travel’
In eerste instantie verraad de naam natuurlijk waar het voor staat, met een budget, maar daarnaast staat het vooral ook voor hoe jij je geld het liefst spendeert, ongeacht de hoogte van je budget. Waar het vooral om draait is waar voor je geld, het uitgeven aan zaken die jij belangrijk vind als je op reis bent. Voor mij persoonlijk is dat niet een comfortabele hotelkamer, nee voor mij is dat zoveel mogelijk de ‘echte’ locatie leren kennen. Dat betekent reizen met het ov, lunchen in een zijstraatje, een wandeling met een local, en je biertje niet uit de top-5 van de Lonely Planet halen, maar het vragen aan een vriendelijke voorbijganger. Op deze manier leer je de bestemming pas goed kennen, én bespaar je bovendien vaak omdat je niet van die belachelijk hoge toeristenprijzen hoeft neer te leggen.

Enjoy some pub grub at the Founders Arms while gazing at St. Paul's Cathedral in London | via It's Travel O'Clock

Een niet standaard route voor een rondreis door Amerika | via It's Travel O'ClockBij het begin beginnen

Een reis begint altijd met een idee. Waar wil je heen, wat wil je doen, maar vooral ook: wanneer wil je gaan. Het plannen van een reis is vaak essentieel om het maximale er uit te halen. Het heeft namelijk niet zo veel zin om een skivakantie in Nieuw Zeeland te plannen in december omdat het daar dan zomer is. Bedenk daarom voordat je een bestemming kiest wanneer je wilt gaan en wat je wilt doen. Insider tip: het boek ‘365 dagen onderweg’ van Floortje Dessing, geeft per maand aan wat de beste bestemmingen zijn qua weer, festivals, feestdagen etc.

Zodra je jouw idee helder hebt, is het tijd om te zoeken naar de leukste bestemming. Het lezen van blogs is daarvoor dé perfecte manier. Vaak zijn bloggers namelijk zelf op de bestemming geweest en vertellen ze alles over hun ervaring, de leukste plekjes, hoe om te gaan met de cultuur en hoe ze het geregeld hebben. Veel leuker en echter dan een reisgids toch! Daarnaast haal ik altijd mijn dosis inspiratie uit verhalen van vrienden/familie, het kijken van o.a. deze films, plaatjes kijken op Pinterest en mijn eigen ‘gut feeling’. Ben je er eenmaal uit waar de reis heen gaat, dan is het tijd om te boeken!

6 alternatieve wintersportbestemmingen, binnen en buiten Europa | via It's Travel O'ClockSunset in the harbour of Greek island Naxos (Cyclades) | via It's Travel O'Clock

Up in the air or hit the road
Tja… en dan moet je nog op je bestemming zien te komen. Maar wees gerust, er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel sites die je helpen met je juiste reisadvies. Dat het logischer is om naar bijvoorbeeld Parijs de auto of trein te pakken dan het vliegtuig spreekt voor zich (lees: je bent anders zo lang aan het inchecken op het vliegveld terwijl je al bij Brussel had kunnen zitten!). Voor andere bestemmingen daarentegen kan het wel eens helpen om een klein waren onderzoekje te doen. Veel Europese bestemmingen zijn goed en voor weinig aan te vliegen, zeker met airlines als Transavia en Ryanair, maar zeker als jongere heb je vaak ook een voordelig tarief met de InterRail, het Europese treinnetwerk. Check hier bijvoorbeeld even of het niet voordeliger (en misschien comfortabeler) is om naar Praag te treinen i.p.v. vliegen, dan zie je onderweg ook nog wat! Voor reizen naar wat minder stedelijke en toeristische gebieden op rij-bare afstand van Nederland zal ik de auto adviseren om dat je dan ter plaatste lekker flexibel bent. Voor citytrips is de auto echt een no-go (die parkeerkosten en files!).

Road tripping through Australia | via It's Travel O'ClockMet de bus naar Londen voor 1 dag - via www.traveloclock.nlTemple Bar Dublin

Go with the flow
Er is niks beters dan je mee laten voeren door het leven van alle dag als je op reis bent. Plan daarom van te voren alleen je bestemming en eventueel een accommodatie bij aankomst zodat je de 1e dag in ieder geval lekker slaapt, maar laat je daarna vooral leiden door wat je tegenkomt op reis. Voor mijn aankomende reis naar Maleisië bijvoorbeeld, heb ik bij aankomst in Kuala Lumpur alleen een hotel voor de 1e 2 nachten geboekt, maar ik kom tijdens de reis vaker terug en wil dan ‘first hand’ zien waar ik terecht kom. Wie weet zijn er wel veel leukere (en/of betaalbaardere) accommodaties. 

Andere leuke initiatieven zijn sites als Wimdu en Airbnb. Hiervoor stellen bewoners hun huis of een deel daarvan beschikbaar als een soort Bed & Breakfast. Op deze manier heb je vaak een betaalbare overnachting en breng je tijd door met de ‘locals’. Naar mijn idee een perfecte manier om een bestemming beter te leren kennen!LivingRoomAirbnb

Met de trein naar Berlijn

Tijdens jouw reis moet het vooral gaan over wat jij wilt. Interesseert Machu Pichu je niks, maar wil je wel héél graag naar Peru? Wat let je! Wil je heel graag naar New York, maar niet als de zoveelste toerist op het dak van het Empire State Building staan? Niemand zegt dat het moet! Budget travel staat vooral voor het feit dat je jouw zuur verdiende centen spendeert en die dingen die jij de moeite waard vindt op reis. Is dat een kamelen tocht door de Egyptische woestijn? Gewoon doen!

Je ziet het, budget travel is meer een ‘way of life’ dan met zo min mogelijk geld op reis. Een budget traveler geeft zijn/haar geld aan die dingen die de reis bijzonder maken, en daar mag best af en toe een 3 sterren hotel tussen zitten!

Happy travels, xoxo 


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. watzijzegtcom Says: mei 23, 2013 at 4:57 pm

    Leuke post! Belangrijk is inderdaad hoe je je geld uit wilt geven aan je eigen reis favorites. Ik ga het komende week weer proberen :)

  2. Bij toeval hier terecht gekomen en vind dat je een leuke site hebt. Ik ga je volgen!

  3. Leuk artikel en toffe site. Ik ga je volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close