The Mechelen Diaries City reporter / The Diaries

Bij het horen van de naam ‘Mechelen’ schoot er bij mij niet meteen een beeld voor ogen zoals bekendere Vlaamse steden als Antwerpen of Brugge dat wel hebben. Ja Mechelen, dat kende ik wel van naam, maar meer dan dat wist ik niet over deze stad te vertellen. Toen ik onlangs de kans kreeg om eens nader kennis te maken met deze Belgische schone greep ik die kans natuurlijk met beide handen aan en toog ik met een vriendin richting het zuiden. Ongeveer 1,5 uur later parkeerden we de auto en was het tijd om Mechelen te verkennen.

The Mechelen Diaries

Cute little buildings in Mechelen, Belgium | via It's Travel O'Clock

♥ Nadat we incheckten in het hotel, begon het weekendje weg met een lunch op het water terwijl we uitkeken over de mooi versierde huisjes aan de overkant van de rivier de Dijle. Deze drie huisjes behoren tot de mooisten van Mechelen en waren in de 16e en 17e eeuw herbergen.

Mechelen langs de waterkant van de rivier de Dijle | via It's Travel O'Clock

♥ De Dijle loopt als een rode draad door het centrum van Mechelen, met aan de rand een (passanten)haven. Boten van dit formaat kunnen niet verder het stadscentrum in, daar zijn de bruggetjes te laag voor, maar kunnen hier vandaan wel via de Rupel naar de grote rivier de Schelde toevaren. Zo is Mechelen en leuke bestemming tijdens een vaarvakantie in België.

The Mechelen Diaries (Belgium) | via It's Travel O'Clock

♥ Na onze buikjes gevuld te hebben was het tijd om de winkelstraten van Mechelen te verkennen. Aan de hand van het handige shoppingkaartje ‘Mechelse hotspots’ kwamen we niet alleen langs de bekende ketens als Esprit, Zara en H&M, maar ook in tal van kleine boetiek en concept stores. Hoewel niet goedkoop, kun je bij deze leuke winkeltjes als Lily, Blossomhouse en Simple (interieur) goed slagen.

Oeps taalverwarring in België. Een 'boterkoek' is hier niet een lekker stukje cake maar een soort pain-au-chocolat zonder chocola | via It's Travel O'Clock

♥ Na een tevergeefse zoektocht naar de perfecte sneakers – Mechelaars blijken geen grote sneaker fans te zijn – vonden we het tijd worden voor koffie met gebak en streken neer in de tuin van het mooi ingerichte Huis van Hoof. Op de menukaart stond boterkoek en hoe vaak zie je dat ergens op de kaart staan?  Hier moet je toch echt meestal voor op bezoek bij oma. Reikhalzend keken we uit naar de boterkoek, maar we kregen te maken met een typisch gevalletje ‘we spreken dezelfde taal maar we begrijpen elkaar niet’. Boterkoek in Vlaanderen heeft namelijk niks te maken met onze grootmoeders boterkoek, maar is te vergelijken met een pain-au-chocolat, zonder de chocolat. Een wijze les. De koffie was er perfect.

In Mechelen geen gebrek aan terrasjes | via It's Travel O'Clock

♥ Mechelen is een echte horeca stad en je komt geen straat tegen waar je niet op een terrasje stuit. Het zijn hier niet alleen de pleinen, maar ook alle zijstraatjes nodigen uit voor een hapje en een drankje. Helemaal heerlijk als je net zoals wij konden genieten van een zomerse dag. Koffietentjes, kroegen, wijnbarretjes, brasseries en restaurants, ook in Mechelen weten ze wat een goeie Bourgondische levensstijl is.

Belgische heerlijkheden | via It's Travel O'Clock

♥  Je ontkomt er niet aan: bier en chocola. Natuurlijk tref je hier ook een winkel van Leonidas, maar voor de echte chocoholics zijn er tal van ‘chocolade ateliers’ van heuse ‘chocolate designers’ die je doen watertanden. BbyB. bijvoorbeeld heeft niet alleen bonbons, maar ook chocobrokken en soort Merci-vormige chocolaatjes gevuld met alle smaken die je maar kunt wensen. Persoonlijke favoriet: #58 – Donkere chocolade met Babelutte (caramel) en zeezout.

Cheers to sunny Mechelen (Belgium) | via It's Travel O'Clock

♥ Op de Grote Markt was het een drukte van jewelste. Niet alleen was het een perfecte dag om een terrasje te pakken, ook was het plein omgetoverd tot een beachvolleybal plein waar teams van de lokale horecabedrijven met elkaar de strijd aangingen. Wat terrasjes betreft heb je hier keuze genoeg, maar een persoonlijke tip is Sava. Dit is een Spaans wijnbarretje met een leuke kaart en een topuitzicht op het stadhuis van Mechelen.

The Mechelen Diaries | via It's Travel O'Clock

♥ Wij Nederlanders kunnen er wat van, maar Belgen zijn misschien wel nog creatiever als het gaat om de decoratie van hun gevels. Aan rijkelijk versierde en gekleurde gevels heb je in deze stad geen gebrek. Just the way I like it.

Fine dining @ Cosma restaurant in Mechelen (Belgium) | via It's Travel O'Clock

♥ Blijf je ‘s avonds in Mechelen om lekker een hapje te eten, dan is restaurant Cosma wel echt een food hotspot. Naast dat dit een winkeltje en deli is, kun je ‘s avonds achterin en buiten in de tuin heerlijk eten. Het concept gebaseerd op een soort moderne tapas met vooral Franse smaken en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten van lokale Mechelse ondernemers.

Must visit when in Mechelen (Belgium) - Cosma restaurant | via It's Travel O'Clock

♥ Shared dining is een trend die je de laatste jaren steeds vaker ziet en je de kans geeft om meerdere gerechtjes van de kaart te proeven. Je kiest een voorgerechtje en een hoofdgerechtje en zoekt daar lekkere side dishes bij. Vooral de chili-komkommer salade was en schot in de roos en paste perfect bij de steak tartare.

The Mechelen Diaries | via It's Travel O'Clock

♥ Onder het genot van een flesje cava genoten we niet alleen van een lang en smakelijk avondje tafelen, maar proostten we ook op 14 jaar vriendschap en een gezellig weekendje samen weg, iets wat de laatste jaren langzaam aan een traditie begint te worden.

Brouwerij Het Anker in Mechelen vond haar oorsprong bij de lokale Begijnen | via It's Travel O'Clock

♥ De volgende ochtend begonnen we de dag met een wandeling naar Brouwerij Het Anker, de enige nog actieve stadsbrouwerij die Mechelen rijk is. In het kader van ‘Bier in Vrouwen handen’ maakten we kennis met de invloed van de Mechelse Begijnen op het ambacht van bierbrouwen. Via het Begijnhof treden we de brouwerij binnen waar de vrouwen tot aan 1872 aan het roer stonden.

Interessante rondleiding door bierbrouwerij Het Anker in Mechelen met een basiscursus bierbrouwen en een introductie in de eigen producties | via It's Travel O'Clock

♥  Tegenwoordig is de bierbrouwerij in handen van de 5e generatie van de familie van Breedam die van Het Anker een moderne en voortvarende onderneming maakte. Tijdens een interessante rondleiding vertelde gids en biersommelier Marie Vanhellemont honderuit over de totstandkoming van bier en de totstandkoming van hun eigen producten. Het Anker produceert vandaag de dag meer dan 10 varianten waaronder de Gouden Carolus Classic.

Gouden Carolus wordt gebrouwen door Het Anker en is het lokale trots van de Mechelaars | via It's Travel O'Clock

♥ Uiteraard moest er ook geproefd worden na die introductie en rondleiding. In de brasserie werden twee proefglazen getapt, een van de Gouden Carolus Classic en een van de Gouden Carolus Trippel. In tegenstelling tot de kleine proefglaasjes die je bij veel proeflokalen krijgt, geldt ook hier weer der Bourgondische mentaliteit en werden er behoorlijke glazen voorgeschoteld. Tijdens de proeverij vertelde Marie ook weer honderduit over de kunst van het bierproeven en de smaken (toetsen) die in de verschillende bieren naar boven komen.

Uitzicht op Mechelen vanaf de Sint-Romboutstoren | via It's Travel O'Clock

♥ Na een enerverende ochtend vol nieuwe kennis over het ambacht van bierbrouwen en in de invloed die de Mechelse vrouwen hebben (gehad) op de biercultuur, vonden we het tijd worden voor wat frisse lucht en besloten we de Sint-Romboutstoren te beklimmen. Geen kattenpis, want voordat je op dit uitzicht getrakteerd wordt, moet je eerst 538 treden en 96 meter naar boven klimmen. En met dit uitzicht over de stad en doorgewaaide koppies, namen we afscheid van Mechelen. Een stad die ik je zeker durf aan te bevelen voor een leuk weekendje weg dichtbij huis.

Happy travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. een heel fijne site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close