The Lübeck Diaries The Diaries

Soms kom je op plekken terecht waar je van te voren nog nooit had gehoord maar die het verdienen om uit het onbekende te stappen. De Duitse stad Lübeck is zo’n plek dat voor mij tot voor kort compleet onbekend was en die ontzettend leuk bleek te zijn. In deze editie van ‘The Diaries’ neem ik je mee op een weekend lang door de stad. Bij voorbaat al nieuwsgierig geworden over het wel en wee van Lübeck? Check dan www.luebeck-tourism.de.

The Lübeck Diaries

Train travel to Lübeck | via It's Travel O'Clock

♥ De reis begon al vroeg toen ik de trein naar het hoge Noorden pakte. Met de Deutsche Bahn treinde ik van Den Haag via Amersfoort en Osnabruck richting Lübeck om er 8 uurtjes later uit te stappen.

♥ Het fijne aan de Deutsche Bahn is dat ze aan boord van de ICE ook een bistrowagon hebben. Op reis van deze duur is het lekker om af en toe even de benen te strekken en een versnapering te scoren.

♥ Rond de klok van 14 gleed de trein Lübeck binnen en was het tijd om mijn horizon te verbreden.

The Lubeck Diaries | via It's Travel O'Clock

♥ Als je na zo’n reis aankomt in Duitsland dan is het natuurlijk een goede zaak om de reis goed te beginnen en dus was mijn 1e stop een terrasje waar ik met een lekker glas bier even bijkwam. Duckstein is een lekker biertje uit het Noorden des Duitslands.

♥ Het eerste wat mij opviel toen ik het centrum Lübeck in wandelde, is de gelijkenis met Nederlandse steden. Lübeck is net als bijvoorbeeld Deventer, Zutphen en Doesburg een Hanzestad, waardoor het wellicht niet zo vreemd is dat deze steden op elkaar lijken.

♥ Het eerste wat je tegenkomt als je van de Haubtbahnhof naar de stad loopt, is de Holstentor – nogal een opvallende verschijning. Deze toren vormde in de tijd van de Hanzen tezamen met drie andere torens de verdedigingslinie van de stad, nu is het vooral een eye-catcher en het symbool voor de stad.Hofjeswandeling door de straten van het Duitse Lübeck | via It's Travel O'Clock

♥ Na van mijn biertje genoten te hebben was het tijd om mijn reisgezelschap te ontmoeten. Samen met Fem van Standort Hamburg was ik uitgenodigd om Lübeck op de kaart te zetten en onze kennismaking begon met een stadswandeling onder leiding van de Nederlandse gids Jan Kruijswijk.

♥ Jan woont al dik 25 jaar in Lübeck en is er nog altijd verbaasd over hoe weinig mensen zijn stad eigenlijk kennen. Hij liet ons zien wat de rest van Nederland wellicht nog niet wist. Lübeck blijkt namelijk echt een hofjesstad te zijn. Overal waar je loopt kom je de leukste knusse hofjes tegen. Ok toegegeven, je moet er wel oog voor hebben want opvallend zijn ze niet. Hoewel het wellicht lijkt alsof deze binnenplaatsjes verboden voor onbevoegden zijn is niets minder waar. Ook jij en ik kunnen deze hofjes binnenlopen en dat is echt een aanrader als je in Lübeck bent!

Yellow all over in Lubeck (Germany) | via It's Travel O'Clock

♥ Zoals je wellicht al hebt gezien is Lübeck een heerlijke, knusse en ook wel een beetje schattige bestemming. Huizen met luikjes, mooie deuren, spreuken op de muren en een flinke dosis kleur zorgen voor een vrolijke uitstraling. Voor de #ihavethisthingwithdoors liefhebbers is Lübeck een must visit.

Hanse Kulturfestival in Lübeck | via It's Travel O'Clock

♥ De reden dat Fem en ik Lübeck onveilig gingen maken, was de 1e editie van het Hanse Kulturfestival. Ik zei het al eerder, maar als Hanzestad heeft Lübeck een rijke geschiedenis en bijbehorende cultuur en dat willen ze maar wat graag vieren.

♥ Het Hanse Kulturfestival heeft veel weg qua opzet van onze Nederlandse Koningsdag. Op verschillende pleintjes in de stad stonden podia waar een variatie aan artiesten een performance gaven, overal kon je lekkers te eten en te drinken halen, waren er marktkraampjes en noem het maar op.

A touch of blue | via It's Travel O'Clock

♥ Het fijne aan Lübeck is dat het strand van Travemünde om de hoek ligt en dus was het de volgende ochtend tijd om de trein die kant op te pakken. Gelukkig ontwaakte ik met een waterig zonnetje en kon ik lekker met blote benen en espadrilles op naar de kust. Vanuit Lübeck ben je in een half uurtje met het OV op het strand.

The Lubeck Diaries | via It's Travel O'Clock

♥ Met de HappyDayCard kun je voor 1, 2 of 3 dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad, maar ook op de trein naar Travemünde die stopt in het havengebied en aan het strand.

The beach of Travemünde (Germany) | via It's Travel O'Clock

♥ Bij een strandbestemming denk je hoogstwaarschijnlijk niet snel aan Duitsland. Truth be told, ik ook niet. In Travemünde ervoer ik echter dat Duitsland heerlijke stranden heeft. Fijn en zacht strand, een mooie pier, schoon zeewater en dan die oh zo leuke strandstoeltjes in the fifties stijl. Die stoeltjes zijn echt typisch voor de Duitse kust en zijn per uur, voor een dagdeel of voor een hele dag te huren om ontspannen een dagje op het strand door te brengen.

The harbour of Travemünde (Germany) | via It's Travel O'Clock

♥ Er zijn niet veel badplaatsen waarbij strand en haven goed gecombineerd kunnen worden. Meestal is de lage zeebodem rondom de kust reden voor het wegblijven van boten, maar niet in Travemünde. Het strand ligt als het ware op een soort landtong met aan de zijkant daarvan verscheidene havens. Zowel plezierjachten, kleine zeilbootjes, rondvaartbootjes en gigantische cruise ferries richting Scandinavische landen passeren hier de kade.

The beach resort of Travemünde (Germany) | via It's Travel O'Clock

♥ Wanneer je van het strand naar de haven van Travemünde loopt kom je door een gezellige promenade waar horeca uitspanningen, souvenirwinkeltjes en hotels elkaar afwisselen. Met een enthousiast zonnetje zitten de terrasjes hier lekker vol en is het een gezellige bedoeling, alhoewel ik me wel erg jong voelde tussen het wat grijs behaarde publiek.

Hanse Kulturfestival in Lübeck (Germany) | via It's Travel O'Clock

♥ Aan het einde van de middag stapte ik weer terug in de bus naar de stad om nog even de gezelligheid van het Hanse Kulturfestival op te zoeken. Op het Koberg plein in Lübeck was het inmiddels lekker druk geworden en kwamen met name locals samen om de bloemetjes eens goed buiten te zetten. Hoe leuk zijn die tafels en bankjes van pallets!

The Hanse Kulturfestival in Lübeck (Germany) | via It's Travel O'Clock

♥ Ook aan de kids is gedacht want vrolijke kleurtjes, speeltuintjes, zandbakken, sfeervolle binnenplaatsjes en vrolijke muziek zorgden ervoor dat de papa’s en de mama’s met vrienden konden chillen terwijl hun kroost in hun ooghoeken zichzelf met leeftijdsgenootjes konden vermaken. Lübeck staat bol van dit soort gezellige straatjes en binnenplaatsjes.

Lübeck (Germany) | via It's Travel O'Clock

♥ Wat zei ik je, schattig toch? Op zondagochtend ‘beklom’ ik de toren van de St. Petri Kirche voor een 360 graden panorama uitzicht op deze kleine maar fijne stad. Zo kun je duidelijk zien dat het centrum van Lübeck eigenlijk een eiland is dat omring wordt door de rivier de Trave.

♥ Na mijn ogen in de St. Petri de kost te hebben gegeven dwaalde ik nog even door de smalle straatjes, langs mooie bakstenen panden en baande ik mijn weg naar de kade om mijn trip naar Lübeck af te sluiten met een boottocht rondom de stad. In 1 uurtje gleden mijn ogen voor de laatste maal naar het gezellige centrum en haar mooie groene natuur. Het was leuk om kennis gemaakt te hebben met Lübeck en kan het je zeker als weekendbreak tijdens een roadtrip langs de Duitse kust aanbevelen.

Lübeck from the waterside | via It's Travel O'Clock

Happy travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Wat een toffe stad! Nooit echt een idee bij gehad, maar mooie gebouwen, leuke sfeer en een strand in de buurt! tof!

  2. Hey wow, wat een mooie foto’s!! (De mogen van mij wel wat groter zeg!!)
    Nooit aan Lübeck gedacht, mss bij mijn volgende bezoek aan Hamburg.

  3. Ha Daphne, leuk! Fijne strandfoto’s ook :) De volgende keer dat je in de buurt bent gaan we in Hamburg biertjes proeven!

  4. Hier hoef je niets aan toe te voegen, of misschien juist wel! Ik ben er nu 5x geweest, waarvan 2x tijdens de kerstmarkten. Gewoon een prachtige stad met alle gebouwen uit de Hanse tijd! Ik kom er vast weer terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close