The Paris Diaries | In 24 uur langs de highlights The Diaries

In Parijs kijk je je ogen uit naar alle grandeur en de ene bezienswaardigheid is nog gracieuzer dan de ander. Hoewel Parijs een echte wereldstad is, kun je in 24 uur prima langs alle highlights. Voor het mooie trek je er een lang weekend voor uit, maar ook als je minder de tijd hebt kun je de Franse grand dame goed leren kennen. In deze Diaries neem ik je mee op flitsbezoek aan de hand van een reeks polaroid foto’s.

24 uur in Parijs

♥ Het is ‘s ochtends vroeg als de wekker gaat. Om 09:15 vertrekt de Thalys vanaf Amsterdam naar Parijs en dus is het zaak daar een beetje bijtijds te zijn. Nog voordat de haan spreekwoordelijk kraait, zitten we al in de trein.

♥ Na wat gedoe op het spoor – er is ook altijd wat – vetrokken we met gesmeerde broodjes en twee pakjes kaartjes richting het zuiden. De komende uurtjes zouden wij ons in de trein wel vermaken.

♥ Omdat we krap 24 uur de tijd hadden, besloten we om meteen maar de stad in te gaan en niet eerst langs het hotel te gaan om in te checken. Gelukkig heb je voor 24 uur nauwelijks meer dan een paar schone sokken en onderbroeken nodig.

The Paris Diaries - Sacre Coeur | via It's Travel O'Clock

♥ De eerste stop: Sacre Coeur en Montmartre. Op nog geen 10 minuten lopen van het station doemt de trap naar de Parijse bohemiën wijk voor je op. Het zijn even wat treden die je moet bedwingen, maar dan wordt je ook wel rijkelijk beloond met een heerlijk uitzicht op de Parijse daken.

♥ Het is haast als in een film, die donkergrijze daken op die piepkleine appartementjes die Parijs zo geliefd en geroemd maken. Her en der prijkt er een koepel of een toren door de lappendeken vol Parijse daken.

♥ Montmartre is mijn favoriete deel van Parijs. Ondanks dat het hier een en al toeristenmeuk is wat de klok slaat, voelt Parijs nergens zo ‘Parijs’ aan als hier. Het uitzicht, de kathedraal, de schilders en de terrasjes: dit is Parijs.

The Paris Diaries - Montmartre | via It's Travel O'Clock

♥ De tijd tikt weg en dus vervolgen we onze weg weer terug naar beneden. We dwalen door smalle straatjes en langs charmante boetiekjes alvorens we op de drukke … straat belanden. Ik herken weer waar we zijn en vertel dat we over niet al te lange tijd als het goed is Moulin Rouge tegen komen. Voor de first-timers waar ik mee op pad ben is dit natuurlijk even een must om te zien.

♥ Parijs en erotiek gaan natuurlijk samen als chocola en frambozen en dus wandelen we langs de vele hotels-by-the-hour, Christine Le Duc-achtige winkeltjes en uiteraard ook erotische cinemas. Ach ja, wij hebben De Wallen, Parijs heeft de Boulevard de Clichy.

♥ We vervolgen onze weg richting the Opera met een tussenstop voor een welverdiende Croque Monsieur en Orangina. When in France, do as the French do toch?

The Paris Diaries - typisch Parijs | via It's Travel O'Clock

♥ De straatjes die we onderweg tegen komen zijn behoorlijk rustig en het is te merken dat Parijs gebukt gaat onder het ingestorte toerisme na de aanslagen op Charlie Hebdo en Bataclan. Tot dat we bij het winkelgebied rondom La Fayette en Princetemps komen. Mijn hemel wat is het hier een gekkenhuis. Je hebt uitverkoop en je hebt de Parijse gekte!

♥ Na een fotootje links en rechts besluiten we het de Parijse winkels te laten voor wat ze zijn en onze weg voort te zetten naar het restaurantje waar we die avond willen gaan eten. Bij Baroche – om de hoek van de Champs Elysees – zijn Tris en ik al eens eerder prettig verrast, en dus besloten we hier 2 jaar later met de rest van het gezin te gaan eten.

♥ Met de Croque Monsieurs van de lunch nog in het achterhoofd is het echter nog te vroeg om al aan het diner te denken en dus wandelen we door naar ‘s werelds beroemdste winkelstraat. Uiteraard wordt er een stop gemaakt bij het eveneens beroemde Laduree voor een voorraadje verse macarons, maar verder is dit vooral de plek om ons te vergapen aan de exorbitante luxe winkels en het proberen te maken van avondfoto’s.

The Paris Diaries - Midnight in Paris | via It's Travel O'Clock

♥ Het reuzenrad is voor mij nieuw en vraagt er dus om om op de kiek te gaan. Net als het al heel wat jaartjes mee draaiende Arc de Triomphe uiteraard. Op mijn iPhone heb ik al een tijdje de app ‘Manual’ staan waarmee ik zelf de sluitertijd en ISO van de camera kan controleren. Mooi moment om eens te kijken of dat met het fotograferen van het drukke verkeer op de Place de Charles de Gaulle en Arc de Triomphe goed tot zijn recht komt.

♥ Een fotosessie verder zien we dat we nog wel even hebben en zetten we onze wandeling voort. Dit maal naar de Eiffeltoren, waar we net op tijd aankomen voor de lichtjesshow. ‘s Avonds is er ieder uur op het hele uur een soort discoverlichting op de Eiffeltoren die het bekijken meer dan de moeite waard is, zelfs als je het al een paar keer eerder hebt gezien.

♥ De oeh’s en ah’s zijn niet van de lucht en na wederom een uitgebreide fotosessie, is het nu dan toch echt tijd om richting het restaurant te wandelen. Onderweg komen we langs het Memorial voor Lady Diana en Dodi Alfayed. Bizar dat het dit jaar alweer 20 (!) jaar geleden is dat zij hier verongelukten.

The Paris Diaries - Baroche | via It's Travel O'Clock

♥ Bij Baroche ben ik blij om te zien dat er weinig veranderd is en dat mijn geliefde foie gras en croute nog altijd op de kaart staat. De rest van het menu hoef ik niet eens te bekijken en bestel mijn favoriete Franse gerecht en laat de ober een bijbehorende fles rode wijn voor ons uitkiezen. Oui, la vie en rose!

♥ Moe van het vele lopen en met goed vulde buikjes is het dan nu tijd om de metro naar ons hotel te pakken. Via Airbnb had ik een totaal budget adresje gevonden met alle comfort die je maar kan wensen. Na nog een afzakkertje in de bar gedaan te hebben, vond ik het mooi geweest en kroop ik mijn bed in.

The Paris Diaries - nightfall | via It's Travel O'Clock

♥ Met nog maar een halve dag te gaan besloten we vroeg op te staan. Hup spulletjes inpakken en terug de stad in. Met de metro reizen we af naar de Notre Dame. Het Parijse OV-systeem blijkt soms nog even een uitdaging te zijn en dus stappen we niet in de metro maar de trein. Ça va.

♥ De Notre Dame blijft iedere keer weer een pracht om te aanschouwen en dat dit een van dé toeristische trekpleisters van de stad is, snap ik natuurlijk helemaal. Toch is het jammer dat deze Grand Dame aan alle kanten wordt uitgebuit, tot en met als souvenir vervormde 5 centjes aan toe.

The Paris Diaries - Parisian mornings | via It's Travel O'Clock

♥ Vriendlief vind het tijd voor zijn eerste crėpe en besluit er die dag zijn missie van te maken de lekkerste crėpe van Parijs te vinden. Op iedere hoek van de straat kun je er minstens 10 vinden. Ik vind het nog wat vroeg en stel voor naar de Bastille te wandelen.

♥ Leuk zo’n bezienswaardigheid met beroemde naam, maar misschien had ik toch iets beter moeten opletten tijdens de geschiedenisles. Dan had ik namelijk onthouden dat er tijdens de ‘bestorming van de Bastille’ in de Franse Revolutie, bar weinig van dit fort over was gebleven. Geen bezienswaardigheid dus. Tegenwoordig is het niet meer dan een druk verkeerskruispunt met een standbeeld erop. Ik met mijn goede ideëen!

♥ Pàs de problème, we zetten onze verkenningstocht gewoon voort. Via de knusse winkelstraatjes van Le Marais wandelen we rustig aan in de richting van het Louvre. Onderweg valt er genoeg te zien. Zo springt het Nationaal Archief in het oog, ondanks dat het relatief verstopt zit in een drukke winkelstraat. Een mooie plek om weer even wat foto’s te nemen.

The Paris Diaries - oui oui Paris | via It's Travel O'Clock

♥ Onze wandeltocht voert ons vervolgens langs in mijn ogen ‘s werelds lelijkste gebouw ooit gemaakt: het Centre Pompidou. Mijn hemel wat is dat ding lelijk zeg! Toch is er een pluspuntje. Direct naast deze draak van een gebouw, vonden we de beste crėpe van Parijs. Uiteraard slechts winnaar van onze bescheiden smaaktest. Bij … werden we niet alleen geholpen door een uiterst vriendelijke verkoper, ook telde je hier slechts €2,- neer voor een rijkelijk besmeerde crêpe Nutella. Even langs gaan dus als je in de buurt bent.

♥ Via het winkelcentrum van Les Halles vervolgden we onze weg naar het Louvre. Wat blijft dit toch een bizar fenomeen en echt met recht een van de mooiste gebouwen ter wereld. Wat een contrast met Pompidou! Het maakt niet uit hoe vaak je het gezien hebt, het kan niet anders dan dat je er geen genoeg van kunt krijgen. Camera wederom in de aanslag.

The Paris Diaries - When in Paris ... | via It's Travel O'Clock

♥ Tijd om het museum in te duiken hebben we niet en inmiddels moeten we uitrekenen hoeveel tijd we nog over hebben voordat we weer de Thalys in moeten stappen. Genoeg om nog even de Jardins des Tuilleries mee te pakken. In de zomer is dit een heerlijke plek om te chillen, in januari is het een troosteloze en grauwe bedoeling.

♥ Via het Place de La Concorde, de bombastische Pont Alexandre en het het in de verte opdoemende Hotel des Invalides, vervolgen we onze weg naar de metro die ons terugbrengt naar Gare du Nord. Het is uit met de pret. Het weer slaat om en de trein staat gereed. Dit was in 24 uur langs de highlights van Parijs.

The Paris Diaries - Louvre | via It's Travel O'Clock

 

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close