Sunkissed | Valley of the Winds, Australië Destinations / Sunkissed

Alsof je een andere wereld binnenstapt, waar de tijd heeft stil gestaan. Zo voelt het wanneer je de Australische Outback binnenrijdt. Waar de Oostkust vooral bekend staat om haar heerlijke surfleven, grote steden en goede hostels, staat het hart van Australië bij veel reizigers nog niet scherp op de radar. De Outback is het rode hart van Australië waar de natuur vrijbaan heeft, waar de verhalen van Aboriginals over hun Droomtijd nog altijd de ronde doen en waar de ene na de andere bizarre rotsformatie je mond doet openvallen. Zo ook de ‘Valley of the Winds’ van Kata Tjuta (ook wel bekend als The Olgas).

Natuurlijke skyline in het hart van Australië

The Valley of Winds is onderdeel van het Kata Tjuta & Uluru National Park en is vrijwel letterlijk het hart van het Australische vasteland. De rit er naartoe is lang en indrukwekkend. Honderden kilometers aan rood zand en vergezichten maken dit een van de meest bijzondere plekken op aarde. Na eenmaal 17,5 uur (!) vanuit Adelaide over de Stuart Highway gereden te hebben, doemde in de verte eerst die enorme beroemde rode steen op: Uluru (ook wel bekend als Ayers Rock), een van de meest iconische beelden van Australië. Niet veel later sierden de bollen van Kata Tjuta de natuurlijke skyline.

Valley of the Winds | Kata Tjuta

Vroeg in de ochtend hiken mijn moeder en ik met onze groep mede-backpackers door het National Park. Voor dag en dauw zijn we opgestaan. Eerst om de zonsopkomst bij Uluru te aanschouwen (aanrader!) om vervolgens de rust en stilte van Kata Tjuta op te zoeken. De naam van deze bizarre steenformatie betekend letterlijk ‘vele hoofden’ in de taal van de lokale Aboriginals. Geen vreemde benaming als je de foto hierboven ziet.

De Valley of the Winds is een van de wandelingen die je kunt maken en die brengt je tussen alle rotsformaties door die soms ver boven je uit reiken. Het hoogste punt is 500 meter. Breng goed schoeisel mee, want af en toe is het klimmen geblazen.

How to get here?

Het is mogelijk om te vliegen naar Alice Springs, maar de ultieme manier om deze reis compleet te maken is met een roadtrip. Die natuurlijke skyline die in de verte opdoemt is een beloning na uren lang sturen. Veel wegen zijn er niet, waar het op neer komt is dat je vanuit Noord of Zuid kunt komen. Vanaf Adelaide in het Zuiden is het zoals gezegd 17,5 uur (1.630 km), vanuit Darwin in het Noorden is het 23,5 uur (1.995 km) via Alice Springs (bijna 6,5 uur, 496 km). Pittige afstanden dus, en goed voorbereid op pad gaan is dan ook erg belangrijk. Een andere optie is om een backpackers tour te boeken. Ik kan je Groovy Grape Tours persoonlijk van harte aanbevelen. Ik deed de Rock Patrol Tour.

Lees meer: Australië

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close