Sunkissed | Taman Negara, het oudste oerwoud ter wereld Sunkissed

Een backpackavontuur in Azië of preciezer nog, Maleisië, is niet compleet zonder het oudste oerwoud ter wereld aanschouwd te hebben: Taman Negara. Hoewel grote delen oerwoud in Maleisië en de rest van Azië op grote schaal te maken hebben met houtkap, is dit gelukkig in Taman Negara nog niet of nauwelijks het geval. Sinds 1939 is Taman Negara namelijk een Nationaal Park en wordt het gigantische oppervlak van 4343 vierkante kilometer beschermd. Dit zorgt ervoor dat inheemse dieren en volksstammen hier nog van hun vrijheid kunnen genieten.

Trek de natuur in

Wil je een echte jungle-experience in Maleisië, dan is Taman Negara een van de beste opties, zeker als je geen tijd (of geld) hebt ook Borneo te bezoeken. Het oerwoud van Taman Negara ligt namelijk vrij centraal op het vaste land van Maleisië en is vanuit de hoofdstad Kuala Lumpur goed te bereiken. In het nationale park zijn er verschillende manieren om deze natuurpracht te bewonderen. De meeste toeristen (zo ook ik) kiezen voor een aantal korte trekkings vanaf het base camp in Kuala Tahan, maar je kunt natuurlijk ook langere trekkings maken dieper de jungle in als je meer tijd hebt. Om een goede indruk te krijgen van de omgeving, kun je het beste beginnen met een canopy walk vlakbij het base camp. Met 500 meter lengte is deze wandeling over touwbruggen op 45 meten hoogte een van de grootste canopy walks ter wereld.

Een jungle voor iedereen

Zoals ik al zei leven er in dit park ook inheemse volksstammen zoals bijvoorbeeld de Orang Asli, die hier genieten van een beschermde status. Als je nou nieuwsgierig bent naar de leefwijze van deze lokale inwoners, dan kun je er met een kleinschalige excursie naartoe. Dat klinkt weliswaar een beetje als een kermisattractie, maar de lokale bevolking laat haar bezoekers graag zien hoe zij in harmonie met de jungle leven.

Natuurlijk kun je nog meer beleven in Taman Negara. Zo kun je bijvoorbeeld een nachtelijke wandeling maken om nachtdieren te spotten (niet bang zijn voor spinnen!), vogelspotten, Mount Tahan beklimmen (een meerdaagse trek), verschillende grotten en de waterval van Lata Berkoh verkennen en een kilometers lange boottocht maken op de Tembeling rivier zoals je op de foto ziet.

Dieren hebben vrij spel in dit gigantische gebied waardoor de kans vrij klein in dat je ze zult zien. Waarom zouden bedreigde diersoorten immers mensen opzoeken? Diersoorten als de tapirs, olifanten, sun bears, wilde katten, tijgers en neushoorns leven in dit gebied, maar zul je maar zeer zelden tegenkomen. De kans is een stuk groter dat je bijvoorbeeld een wild zwijn, tropische vogels of talloze soorten aapjes tegenkomt.

How to get there?

Tsja… dat vond ik wel een beetje een dingetje. Het verkeer in Maleisië is op z’n zachts gezegd een drama waarbij het gros van de chauffeurs suïcidale neigingen heeft, maar dat terzijde. Je kunt natuurlijk zelf een auto huren en naar het park rijden, maar de optie die het meest gekozen wordt is het boeken van een excursie. Deze zijn er in allerlei soorten en maten en er is keuze voor elk budget en gewenste vorm van luxe. Je kunt deze natuurlijk al vanuit Nederland regelen, maar net zo makkelijk doe je dat in Maleisië zelf. Toen ik met vrienden deze reis maakte, koos ik er voor om bij mijn hotel te informeren naar de beste opties en rechtstreeks via het kantoortje van de excursie aanbieder te boeken. Vanaf Kuala Lumpur is de afstand ongeveer 250 kilometer (3,5 uur).

Voor handige achtergrondinformatie over het bezoeken van Taman Negara in combinatie met een doorreis naar bijvoorbeeld Penang of de Cameron Highlands check je de website van Veelzijdig Maleisië.

Happy travels, xoxo

Lees ook 


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Ben er jaren geleden geweest en vond het heel tof zo in de jungle! Al was die canopy wel een beetje eng als je hoogtevrees hebt :)

  2. Ohh wauw dit lijkt mij echt helemaal geweldig! Ik wil ook, helemaal als ik dit lees!

  3. Ik ga deze zomer naar Maleisië en zal ook naar Teman Negara gaan. De nacht tour wil ik absoluut niet doen, want ik ben echt panisch voor spinnen. (ik ben er in Nederland al doodsbang voor). Maar ik vroeg mij af hoe erg het overdag is? Kom je om de haverklap van die grote spinnen tegen of valt het mee? Dan weet ik waar ik mij mentaal op moet voorbereiden :p
    Linda | travellersoftheworld onlangs geplaatst…9 x doen in BoedapestMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close