Sunkissed: Wijnproeven in Zwitserland Sunkissed / Wine & Travel

Wijn! Ik ben er zot op! Droge witte dan nog het liefst, een lekkere frisse welteverstaan. Met een vader als slijter/cateraar/wijnkenner ben ik opgegroeid met het proeven en keuren van wijnen. Het analyseren van de kleur, geur en afdronk werd me samen met de pap ingegoten. Ik schreef er in groep 8 van de basisschool zelfs een werkstuk over. Nu jaren later vind ik wijn nog steeds super interessant en is het heerlijk om steeds meer te leren over wijnen uit verschillende streken.

Zwitserland, het land van…

Afgelopen zomer was ik op reis naar de Zwitserse regio Graubünden waar bij elke maaltijd de wijn rijkelijk vloeide. ‘s Middags bij de lunch werd me een glaasje aangeboden en hetzelfde fenomeen gebeurde ‘s avonds weer. Dat Zwitserland zo’n wijnland is, wist ik echter niet. Ik ken Zwitserland van de bergen, van de Rijn, van de chocola en van de horloges, van Roger Federer en van het meer van Genève, maar ik kende Zwitserland niet vanwege haar wijnen. Mijn gebrek zo bleek, want Zwitserse wijnen zijn hartstikke lekker!

Schloss Salenegg

Tijdens mijn reis door het Zwitserse land, deed ik ook het dorpje Maienfeld aan en bezocht daar met een groepje andere journalisten het eeuwenoude Schloss Salenegg. In dit gebied bleken enkele prachtige wijngaarden te liggen en genoten de druiven van de ‘föhn’, oftewel warme wind, waardoor deze goed konden rijpen. De wijngaarden zijn gelegen in een prachtig berggebied, dichtbij de grens met Liechtenstein. Overigens lijkt me dat ook een erg boeiende bestemming om te bezoeken, maar dat terzijde.

Schloss Salenegg dus. Een eeuwenoud wijngaard dat nog altijd gerund wordt door één en dezelfde familie. De wijnmeester des huizes nam ons om 10 uur ‘s morgens mee de wijngaarden in voor een uitleg over zijn druiven, het  proces van het wijn maken en over de smaak van de wijn. 10 uur al aan de wijn?! Hoor ik je hardop denken. Ja! Zoals ik deze week al eerder op Facebook uitlichtte, is 10 uur ‘s ochtends volgens de wijnmeester de beste tijd van de dag om wijn te proeven. Je smaak palet schijnt dan namelijk op z’n neutraalst te zijn.

Met glas in de hand liepen wij de wijngaarden in, deed ik mijn best om zoveel mogelijk informatie en slokken wijn tegelijk op te zuigen, maar genot ik in de tussentijd ook van het indrukwekkende uitzicht. De wijnen van Schloss Salenegg en de wijnmeester des huizes hebben mij overtuigd dat Zwitsers wel degelijk goede wijnen kunnen produceren! Frankrijk move over!

Ben jij wel eens tijdens je reis gaan wijnproeven? Wat is dan the place to be?

Wil je meer weten over Schloss Salenegg en is jouw Zwitserduits van goed niveau? Check dan hier hun website.

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Ai, om 10h ‘s ochtends aan de wijn lijkt me niet heel lekker ;-). Maar een goed wijntje gaat er bij mij ook in. Ik drink zelf het liefste rood en dan bij voorkeur iets Zuid-Amerikaans. Tijdens mijn laatste reisje door Israël zijn we ook veel wijnproeverijen tegen gekomen en die wijn was verrassend goed!
  Wendy onlangs geplaatst…Win een abonnement op Columbus Magazine!My Profile

 2. Zo leuk! Mooie foto’s ook :) Toen ik in Zwitserland was, zat ik ook tussen de wijnvelden, met uitzicht op het meer van Geneve. Prachtig gezicht. Helaas geen proeverij gedaan, maar de wijnen die ik daar gehad heb waren zeker niet verkeerd. Ik ben zelf verzot op de witte wijn uit NZ, de sauvignon blanc uit Marlborough. Toch hoef je voor lekkere wijn niet eens het land uit: in de buurt van Maastricht kun je ook een proeverij doen. En lekkere wijn die ze daar hebben :)
  Michelle – Travel lifestyle.nl onlangs geplaatst…Op reis met: SarahMy Profile

 3. Ik heb laatst een Oostenrijkse wijnproeverij gedaan (in Nederland dan wel :p) daarvan wist ik eigenlijk ook niet dat het een wijnland is, maar daar kan ik Zwitserland dus goed aan toe voegen!
  We Are Travellers onlangs geplaatst…Op vakantie naar BraziliëMy Profile

 4. Wat onwijs leuk! Goh, suf dat ik niet wist dat daar ook wijntjes gemaakt werden. Ik heb wel eens wijn geproefd in Duitsland, maar ben niet zo’n fan van Duitse wijnen. Dat moet dus nog eens over!
  Mandy onlangs geplaatst…Food: Culi CruiseMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close