Sunkissed: Val Müstair in Graubünden, Zwitserland Sunkissed

Deze week wordt ‘A pocket full of sunshine’ onder handen genomen door Jeroen van Wilgen, senior consultant bij Aviareps, een ware Graubünden specialist! Hij neemt je mee naar dit mooie gebied. Sit back & enjoy!

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heb je nog nooit van de Zwitserse regio Graubünden gehoord, laat staan van de plaats Müstair. Dat is eigenlijk best jammer, want het is een onontdekt pareltje: de plaats staat bol van historie, mysterie en knotsgekke bewoners. En dat allemaal omgeven door een adembenemend mooi berglandschap.

Het klooster St. Johann (foto) is meer dan 1200 jaar(!) oud. Het werd gesticht door Benedictijner monniken, maar halverwege de middeleeuwen werden de mannen eruit gezet en namen nonnen hun plaats in. De nonnen wonen daar tot op de dag van vandaag nog steeds en je kunt ze in vol ornaat bewonderen binnen de kloostermuren.

Op de kerkmuur vind je een 600 jaar oude fresco, waar de onthoofding van Johannes de Doper te zien is (het klooster is naar hem vernoemd). Bijzonder is dat alles in het complex heel goed bewaard is gebleven, je gaat als het ware terug in de tijd als je door de vertrekken van het gebouw loopt.  Niet zo gek dus, dat het op de UNESCO wereld erfgoed lijst staat. 

Hoe zit dat dan met de bewoners? De Italiaanse grens ligt op 500 meter van het dorp en de rest van Zwitserland is alleen via een hoge bergpas bereikbaar. Dit heeft er in de loop der tijd voor gezorgd, dat er een unieke gemeenschap is ontstaan. Zo vind je er naast de kloosternonnen ook de eigenaar van kleinste whiskybar ter wereld. Deze man heeft er een sport van gemaakt om maar liefst 200 soorten whisky te schenken op een oppervlakte van pak hem beet 8 m2.  Dan is er nog het hotel Chasa de Capol, wat eigendom is van een rijke aristocraat. De vloeren van het oude gebouw piepen en kraken, en op overloop staren talloze levensgrote phantom-of-the-opera achtige poppen je aan. De ietwat norsige eigenaar schenkt je graag een wijntje in, maar dan natuurlijk wel een uit zijn eigen gaard. Zijn zoon is de chef van de keuken en hij maakt de lekkerste streekgerechten. Wel eens gehoord van capuns, pizokels of nusstorte? Dat moet je zeker eens proeven!

Over Val Müstair raak je nooit uitgepraat. Het is prachtig om in de zomermaanden juli en augustus te bezoeken. Vanaf Zurich ben je met de auto circa 3 uur onderweg om er te komen, en de Italiaanse stad Verona ligt op ongeveer 2 uur rijden. Heb je geen auto? Geen probleem. In Zwitserland is uitstekend openbaar vervoer, en je kunt meerdaagse passen kopen waarmee je zowel van de trein als de bus gebruik kunt maken. Nog zoiets fijns van Zwitserland: alles rijdt gewoon op tijd.

Jeroen van Wilgen


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close