Sunkissed: Scheveningen Sunkissed

Het is weer vrijdag en dus tijd voor een nieuw artikel in ‘Sunkissed’. Elke week licht ik één bestemming uit aan de hand van een foto waarop de zon duidelijk een invloed heeft. Deze week Scheveningen en de pier. Waarom zou je denken? Het is een icoon!

Al sinds ik me kan heugen breng ik mijn zomerdagen door op het Scheveningse strand. ‘s Ochtends vroeg vertrokken we met onze emmers en schepjes, met de ingevroren limonade, zodat we de hele dag koud drinken hadden, en met onze blijdschap dat we weer de golven in mochten. Heerlijk vond ik het om ‘s ochtends rond 09:00 uur al de deur uit te gaan om de overvolle trams te vermijden. Dan is het nog lekker rustig op het strand en hangt er nog een beetje die crispy lucht.

De Pier

Ook was daar altijd de Pier. De Scheveningse Pier. Wie kent hem niet? Al sinds 1901 heeft Scheveningen de bekendste pier van Nederland, een icoon. Een icoon dat door de jaren heen verschillende gezichten heeft gehad. De eerste pier had namelijk een directe verbinding met het statige Kurhaus. Toentertijd liep er een brug over de boulevard die het terras met de pier verbond.

Tijdens de WO II werd het in beslag genomen door de Duitsers waarna het compleet afbrandde. Een zonde want de oude Pier was zo mooi. Tegenwoordig ziet het het natuurlijk heel anders uit en is het ding veel massaler. Wel kun je er nu heerlijk uitwaaien en de horizon afturen door de uitkijktoren te beklimmen. Heerlijk vind ik dat, die frisse wind door je haren en de boten in de verte. Met het jaarlijkse Vuurwerk Festival heb je hier natuurlijk ook een 1e klas uitzicht!

Vergane glorie

Helaas staat de Pier nu te koop omdat het te duur zou zijn geworden. En eerlijk is eerlijk, binnen in heeft het ook niet meer de grandeur van vroeger. De weinige winkeltjes die er zijn, staan vaak leeg, en voor de gezelligheid eet je niet bij Van der Valk. Jammer is het wel, want Scheveningen zonder pier, is Scheveningen niet. 

Hoe mooi zou het zijn als dit icoon van de ondergang gered kan worden door een investeerder die er weer een bruisende pier van maakt. Eentje waar we trots op zijn en waar we nog minstens 100 jaar op kunnen uitwaaien.

Scheveningen zonder pier is Scheveningen niet, dat is een ding dat zeker is!


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Het is idd zo’n zonde dat die pier niet meer is wattie geweest is. Toch moet ik zeggen, alhoewel sommige strandtentjes in Scheveningen heel leuk zijn ga ik (zeker in de zomer) veel liever wat strandslagen lager. Rustiger en minder bebouwing, duinen etc.

  2. Wat lijkt het me heerlijk om bij de zee op te groeien en er je zomermaanden door te brengen! En je hebt gelijk, Scheveningen zonder pier is geen Scheveningen meer. Dit weekend ga ik richting Scheveningen, dan zal ik nog eens goed van het icoon genieten! :)

  3. Mijn oma woonde in Castricum, ook vlakbij het strand. Ik heb heel goede herinneringen aan al die fijne stranddagen, wat was dat altijd heerlijk! Scheveningen vond ik ook leuk, ik kwam er heel af en toe. Zijn nog wel leuke strandtenten toch?

  4. Mijn vader komt uit Den Haag dus vroeger heel wat uurtjes daar en rond Scheveningen doorgebracht. Nu kom ik er nauwelijks meer, jammer eigenlijk.

  5. Ja Scheveningen, wij komen er ook vaak :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close