Sunkissed | het sprookje van de piraat en de schatkist in Venetië Sunkissed

Het is een warme zomerdag als ik een paar jaar geleden voor het eerst door de straten van Venetië loop. In augustus stijgt de temperatuur in Italië naar grote hoogte en ook de zomer van 2009 was geen uitzondering. Op mijn geliefde teenslippers baan ik mij een weg door de smalle straatjes en over talloze bruggetjes, mij vergapend aan de toeristische buzz and fuss om mij heen.

Dat ik mij op een bijzondere plek bevind, voel ik aan de energie die er in Venetië hangt. De zinkende stad die met en van het water leeft, voelt aan als een veel te druk sprookje. Het is er prachtig maar extreem druk tegelijk. Nooit eerder bewandelde ik de straten van een vergelijkbare stad of dorp en de verrukking die ik voelde bij het zien van het bijzondere schouwspel om mij heen bleef urenlang zichtbaar op mijn gezicht.

Ik hou van water en ik hou van geschiedenis, dat moge geen geheim meer zijn, en dus voelde zo’n eerste keer Venetië aan als alsof ik een piraat was die net een goudkist heeft ontdekt. Bruggetje na bruggetje stak ik over en verdwaalde tussen de kleine steegjes, kwam weer uit op pleintjes en vergaapte mij aan alles wat deze stad zo bijzonder maakt.

Langs het water van de Canal Grande en de omringende kleine waterweggetjes, staan prachtige huizen die al eeuwen de strijd aangaan met het alsmaar stijgende water. Huizen variërend van mondain en gigantisch tot klein en karakteristiek. De was hangt er en der aan een lijntje boven de grachten te drogen terwijl gondeliers de toeristen er onderdoor varen.

Langs de waterkant liggen tuintjes en steigers, gondola’s en vaporetto’s banen er hun weg over, je ziet paleizen en winkeltjes en vooral veel kleur en geschiedenis. Kruipdoor sluipdoor langs het water voel ik de zon steeds warmer worden en ik snak naar een Italiaanse gelato. Ook dat tref je langs het water, het meest verrukkelijke ijs, hoewel we de prijs ervan maar gauw vergeten.

Onder mij hoor ik muziek. Een innig knuffelend stelletje zie ik in een rijk versierde gondola onder de brug vandaan komen, luisterend naar de muziek van een accordionist die enkel voor hen speelt op dat moment. Ik loop verder en laat die piraat in mij nog even zijn gang gaan in de schatkist.

Natuurlijk is Venetië meer dan alleen water, het is ook de stad van hét carnaval. Het mooie smaakvolle eeuwenoude carnaval met de meest prachtig versierde maskers en mysterie die er omheen hangt. Ik vervolg mijn weg langs het water en stuit op een mooi Venetiaans masker bij een van de vele kraampjes die ze verkopen. Ik besluit het mee te nemen naar huis en met haar een stukje van Venetië en mijn schatkist.

How to get there?

Er zijn verschillende manieren om in Venetië te komen, maar de meest voor de hand liggende optie als je de stad enkel voor een stedentrip bezoekt is met het vliegtuig. Het vliegveld Marco Polo ligt op 12 kilometer van het centrum en de vliegtijd vanaf Amsterdam bedraagt een ruime 1,5 uur. Vanaf het vliegveld kun je de watertaxi (retour €27,-) of de bus (retour €15,-) naar het centrum pakken.

Combineer je Venetië met een vakantie in de regio, bijvoorbeeld aan het Garda Meer, dan kun je beter de auto pakken. Vanaf Den Haag is het zo’n 1.330 kilometer rijden (13 uur). Met de trein ben je er in 2 uur vanuit Bologna en in 1 uur en 10 minuten vanuit Verona.

Happy Travels, xoxo

Lees ook


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Lijkt me een heel interessante bestemming! Nog nooit geweest dus, alleen maar één keer in Italië überhaupt :)
    Sabine onlangs geplaatst…Reisfotochallenge #1: Griekenland – in de voetsporen van Meryl StreepMy Profile

  2. Venetie is inderdaad echt een droombestemming. Daar wil ik nog wel eens naartoe. Toch wel uniek hoe je zo met die bootjes langs alle huizen moet. Dat je zoiets in Europa hebt is wel erg speciaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close