Een weekend in Den Haag voor oma’s en kleindochters City reporter / Toerist in eigen land
Een stedentrip maak je al snel met je partner, met vrienden of het wordt een moeder-dochter trip. Recentelijk pakte ik het anders aan en nodige mijn oma uit om voor haar verjaardag een stedentrip in Den Haag te doen. Een weekend speciaal voor oma en kleindochter.

Den Haag is mijn thuisstad, maar des te leuker is het om eens een keer als toerist op pad te gaan en verder te gaan dan de plekken waar je normaalgesproken altijd komt. Hoewel mijn oma vroeger in de buurt woonde en regelmatig in Den Haag kwam, woont ze inmiddels al jaren aan de rand van Park de Hoge Veluwe. Zo’n weekend in Den Haag was dus perfect om oude herinneringen op te halen en nieuwe herinneringen te maken!

Haagse Harry, the icon of the city of The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'ClockThe Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'Clock

First things first – koffie!

Ons weekendje samen begon met een goede kop koffie, de beste start van iedere stedentrip. Sinds ik in Den Haag woon probeer ik zo vaak mogelijk nieuwe koffietentjes uit te proberen en Hometown is een absolutie favoriet en dus togen we van het Centraal Station, via de immer mooie Hofvijver naar het Buitenhof. Om het gezelschap compleet te maken, schoof mijn moeder ook nog even aan om gezellig bij te kletsen. Altijd leuk drie generaties bij elkaar.

Hometown Coffee | Buitenhof 4

De stad in

Na onze tassen gedropt te hebben bij onze accommodatie net achter de Bijenkorf, was het tijd om lekker samen de stad in te gaan. Mams nam afscheid en met z’n tweetjes begonnen we aan onze verkenningstocht. Uiteraard even snel de Bijenkorf is – dat hoort er nu eenmaal bij – maar daarna snel naar buiten. We boften met het weer en het voorjaar had haar intrede gedaan. Heerlijk!

In de laatste jaren zijn de winkelstraten van Den Haag behoorlijk veranderd en was mijn oma blij verrast om te zien dat haar geliefde Maison de Bonneterie – een absolute klassieker – toch haar allure heeft weten te behouden, ook al heeft H&M nu haar intrede in het pand gedaan.

De historische Passage blijft een trekpleister, maar ook de nieuwe verlenging tussen het oude passage en de Grote Marktstraat blijkt een hit. Zal het komen door de iconische broodjes van Dungelman?

Het Plein, The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'Clock

Het Mauritshuis

Nu het na een verbouwing van een paar jaar weer open is, mag een bezoek aan museum Het Mauritshuis niet ontbreken als je Den Haag bezoekt. Zelf schildert ze ook en ook ik kan een goede collectie aan schilderijen zeker waarderen en dus hebben we ons denk ik wel 2 uur vermaakt met het bekijken van de beste schilderijen uit de Gouden Eeuw. Het Meisje met de Parel, De Stier van Potter en De Anatomische les van Dokter Tulp, de echte toppers hangen hier. Met een audiotour hoorden we de verhalen achter sommige kunstwerken.

Het Mauritshuis | Plein 29

The Mauritshuis Museum in The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'ClockThe Mauritshuis Museum in The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'Clock

Tijd voor een wijntje

Als mijn oma en ik ergens van kunnen genieten, dan is het wel in het zonnetje neerstrijken op een terras en onder het genot van een goed glas wijn kletsen. De verhalenstroom kwam opgang toen we op het terras van Barlow op Het Plein een goed glas Pinot Grigio met een bitterballetje bestelden. Sommigen hebben niks met ‘vroeger’ en zien het als een gevalletje oude koeien uit de sloot halen, ik vind het echter heerlijk om terug te denken aan oude tijden en her en der steeds meer puzzelstukjes bij elkaar te verzamelen. Zo’n weekendje samen op pad is voor mij dan ook zeer waardevol en waar beter dit te doen dan op een plek die voor ons beiden bol staat met herinneringen.

Barlow | Plein 15

The Barlow, Het Plein, The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'ClockHet Plein in The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'Clock

Vergeet het strand niet

We boften ontzettend met het mooie weer want in Nederland weet je het maar nooit, zoveel moge duidelijk zijn. Gelukkig hadden we tijdens onze oma-kleindochter-trip het perfecte weer uitgekozen en dus besloten we de tram naar het strand te pakken. We wandelden door de havens, keken hoe gigantische schepen de haven binnenkwamen en liepen door naar de boulevard van Scheveningen om de zon langzaam in de zee te zien zakken.

Om de dag compleet te maken sloten we in stijl af met een diner bij Catch by Simonis. Een paar jaar geleden opende Schevenings beroemdste vishuisje een fancy dining restaurant in de haven waar je sindsdien terecht kunt voor goed boord vis, maar stiekem staan er ook een paar vleesgerechten op de kaart. Met onze buik vol vis en wijn namen we de tram terug naar de stad en doken we het heerlijke bed van B&B Dibbus in. Een absolute aanrader als je binnenkort eens een weekendje Den Haag van plan bent!

Catchy by Simonis | Doctor Lelykade 43

Den Haag voor oma's en kleindochters | via It's Travel O'ClockHarbour of Scheveningen, The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'ClockCatch by Simonis, Scheveningen The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'ClockCatch by Simonis restaurant, Scheveningen, The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'Clock

Uitgebreid ontbijten & koffie

Hoe beter een gezellig weekend voort te zetten dan met een lekker uitgebreid ontbijt. Na veeeel te lang hebben doorgeslapen – het bed lag zoooo lekker – trokken we het koelkastje van de B&B open waar een goed verzorgde ontbijtmand al voor ons klaar stond. Lekker kopje Nespresso erbij en we waren er weer klaar voor.

Bed & Breakfast Dibbus | Amsterdamse Veerkade 11A

De lazy morning zetten we nog even voort bij hotspot Lapsang waar mijn moeder met haar vriend aanschoven voor alweer een goede kop koffie en stiekem een stukje bijbehorende boterkoek. De nostalgie! Lapsang is zo’n adresje waar je het bestaan van af moet weten en dat door de gemiddelde toerist gelukkig nog lang niet gevonden is en eigenlijk had ik het niet moeten delen om het nog een beetje geheim te houden.

Lapsang | Oude Molstraat 11A

B&B Dibbus in The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'ClockB&B Dibbus in The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'ClockLapsang Cafe in The Hague (The Netherlands) | via It's Travel O'Clock

The highest wine in The Penthouse

Groot, groter, grootst. Normaalgesproken iets waar wereldsteden als Dubai en New York zich mee bezig houden, maar ook Den Haag kan er wat van. The Penthouse – gevestigd in ‘Het Strijkijzer’ bij station Hollands Spoor – is namelijk de hoogste bar van Nederland. Op een hoogte van 135 meter kijk je hier op een heldere dag voorbij Rotterdam en heb je een fantastisch uitzicht op de stad en het strand.

Wij kwamen naast het fabulous uitzicht vooral voor de high wine, of beter gezegd: highest wine (want: de hoogste). Ik heb in mijn leven al veel wijntjes mogen proeven op de meest geweldige plekken, maar de 4 wijnen die ik hier in combinatie met lekkere hapjes kreeg voorgeschoteld waren echt om op te vreten. De combinatie lekkere wijnen + hapjes + uitzicht + goed gezelschap maken dit een ervaring voor in de boeken en vormde de perfecte afsluiter voor mijn oma en kleindochter stedentrip door Den Haag.

The Penthouse | Rijswijkseplein 786, 42e verdieping

The Highest Wine @ The Penthous in The Hague (Netherlands) | via It's Travel O'ClockThe Highest Wine @ The Penthouse in The Hague | via It's Travel O'Clock

Zelf van plan om binnenkort een stedentrip naar Den Haag te plannen en hier nog niet genoeg inspiratie op gedaan? Lees dan ook mijn andere blogs over Den Haag.

Happy travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Stan Morre Says: juni 29, 2016 at 8:55 am

    Leuk idee om met je oma in je eigen stad op stap te gaan. Vreemd dat je met haar naar een B&B gaat en haar niet thuis uitnodigt.

    • Hi Stan, buiten de deur overnachten vonden we leuker en voegt wat toe aan het ‘op pad’ gevoel :). Thuis is ze uiteraard ook altijd welkom, maar dat is niet middenin de stad.

  2. De volgende keer dat je oma komt, moet je Den Haag ook vanaf het water zien ! ik nodig je uit om met haar op The Hague Boat te komen, in 75 minuten een rondje om het centrum van Den Haag !

  3. Ontzettend leuk, Daphne! Ziet eruit als een gezellig weekend :) En Den Haag blijft toch altijd weer leuk.The Penthouse schrijf ik even op voor de volgende keer dat ik in de buurt ben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close