De bossen van Clingendael (Den Haag) Destinations / Toerist in eigen land

Ik was het zat, dat binnenzitten wanneer het herfstige weer in Nederland toesloeg, en wilde naar buiten. Een frisse neus halen, lekker even een stukje wandelen en mijzelf omringen met natuur. Het bijzondere aan Den Haag is dat die natuur nooit ver weg is, want hoewel de hofstad de laatste jaren zichzelf uitstekend op de kaart zet als stedentripbestemming, heeft de stad nog veel meer. De bossen van Clingendael bijvoorbeeld, zijn bij velen onbekend, maar een heerlijk stuk natuur om even die broodnodige buitenlucht op te snuiven.

Niet ver van het stadscentrum – in de richting van Wassenaar – doemen de eerste bomen al op. Ik was nieuwsgierig, want hoewel het bestaan van Clingendael mij niet onbekend was, zou dit de eerste keer in jaren zijn dat ik tussen de bomen en over het mos hier zou lopen.

Na de auto geparkeerd te hebben en de honden aangelijnd, trokken we het bos in. De Japanse Tuin, het gelijknamige 17e eeuwse landgoed en een gezellig uitziend opzichtershuisje passeerden we onderweg. Eenmaal in het bos zelf verdween de drukte van de stad als sneeuw voor de zon. Er was geen ruimte meer voor uitlaatgassen en toeters, nee het rook er naar bladeren en waren het waren de honden die vogels achterna zaten die voor het geluid zorgden.

De bossen van Clingendael (Den Haag) | via It's Travel O'Clock

De bossen van Clingendael (Den Haag) | via It's Travel O'Clock

De bossen van Clingendael (Den Haag) | via It's Travel O'Clock

Het was er stil, logisch want het weer was niet super, en slechts enkele andere natuurliefhebbers op zoek naar een manier om de benen te strekken en die welverdiende frisse lucht kwamen we tegen. Een met de natuur. Het begon te hagelen, ook dat hoort bij de herfst, en we schuilden onder onze paraplu’s. De honden hadden nergens last van. Niet veel later doemde er een grote bunker voor ons op. Niet ver van Clingendael is er namelijk een militaire basis. Tijdens de oorlog had deze bunker zelf ook een militaire functie, maar tegenwoordig is het teruggegeven aan de natuur en vervuld het de rol van broed- en schuilplaats voor vleermuizen.

We lopen verder, met overal modder aan de schoenen en onze lichamen inmiddels koud van de regen en de hagel, op zoek naar waar de auto’s ook alweer geparkeerd staan. De frisse neus hebben we nu wel gehaald en ook de Vitamine N(atuur) is weer op peil.

Tijd voor warme chocomelk.

Happy travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Mooie plaatjes! Ik ga ook af en toe naar het bos, heerlijk om daar rond te struinen :)
    Stephanie | Expeditie Aardbol onlangs geplaatst…Het magische kasteel Quinta da Regaleira in SintraMy Profile

  2. Ik ga binnen enkele weken voor het eerst een weekend naar Den Haag! Ik ben erg benieuwd en heb nog niet echt een planning, maar je hebt hier alvast prachtige foto’s :-)

  3. Ik kom minimaal 1x per week in het bos om er met mijn hondje te wandelen. Heerlijk om een frisse neus te halen en om foto’s te maken. Jouw foto’s zijn ook echt mooi, Daphne!

  4. Jaaaaa, ik ben gek op Clingendael. Het heerlijke aan Den Haag, de groenste stad van Europa, natuur is altijd dichtbij. Of het nou Clingendael is, de duinen of Meijendel. Oh en het Haagse Bos natuurlijk, het oudste bos van Nederland =)

  5. Ja, heel mooi is het daar!! Fijne kleurtjes die bladeren :-)

  6. Wow prachtig! Wat een goed idee om daarheen te gaan. Is het er in de winter net zo mooi?

  7. Prachtige foto’s! Ik kom nog wl eens in Den Haag maar hier nog nooit geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close