Dagje uit in Nederland: de Zaanse Schans Toerist in eigen land

“Wie het klein niet eert is het grote niet weert” is één van de vele typische uitspraken van mijn overgrootoma. Een dame die in al haar nuchterheid met beide benen op de grond bleef. Vóór Amerika (mijn persoonlijke referentiekader waar ik veel gebeurtenissen aan koppel) vond ik het kleine Nederland mijn aandacht niet weert. Dat jaar in een andere omgeving en cultuur heeft mijn perspectief doen veranderen en mij omgetoverd in een vaderlandlievend persoon.

Dagje uit in Nederland, de Zaanse Schans - www.traveloclock.nl

Mijn studenten-ov bleek mijn grote vriend en ik ging op binnenlandse ontdekkingstocht. Van Groningen tot Maastricht en de Veluwe tot Middelburg, ik kwam overal. Waar ik nog nooit geweest was, is de Zaanse Schans. Een plek die je als Nederlander toch wel 1x in je leven verplicht bezocht moet hebben. Op een zonnige zondag toog ik dus met vriendlief en schoonouders naar het Noord Hollandse Zaandam. Wist je trouwens dat de Zaanstreek het oudste industriegebied van West-Europa is? Ooit (zo’n beetje rond de 18e eeuw) stonden hier ruim 600  molens die hout, olie, meel en specerijen maalden.

Na vooraf een blik op de website geworpen te hebben bleek dat er geen toegangsprijs voor de Zaanse Schans te hoeven worden betaald. Bonus! Gewapend met een camera maar toch een gezonde dosis ‘kijk-ons-nou-eens-geen-toerist-zijn’ begonnen we aan onze wandeling door dit openluchtmuseum.

We werden meegenomen langs oud Hollandse ambachten wat begon met een demonstratie klompen maken. Gelukkig maar dat ik geen interesse heb om klompenmaker te worden want het was er ontiegelijk druk, waardoor de kans om een glimp op te vangen al gauw vergeten kon worden. Het aanschouwen van die verrukte gezichten was het dan wel weer waard.

Hollandse glorie in de Zaanse Schans - www.traveloclock.nl

Zaanse ambachten - www.traveloclock.nl

Overal waar je kijkt zie je oude en vooral typische Noord Hollandse huisjes. De één behuisd een koekwinkeltje, de ander bleek een woon-/werkplaats van een kantklosser. Een bezoek aan de Zaanse Schans is een leuke wandeling waarbij je terug in de tijd gaat. Wat bijzonder is, is dat de Zaanse Schans naast een openluchtmuseum ook voor sommigen gewoon hun woonplaats is. Charmante huisjes gelegen aan het water worden gesierd door een gezellige wildgroei aan planten. Wandelaars, maar ook fietser, kunnen hier hun lol op. Vanuit de Schans kan ook de omgeving makkelijk verkend worden.

Fietsen door de Zaanse Schans - www.traveloclock.nl

De Zaanse Schans, Noord Holland - www.traveloclock.nl

Tip: loop langs de molens de dijk af om het bootje naar  Zaanse bouwstijl - www.traveloclock.nl
de overkant van de Zaan te pakken. Tegen een kleine vergoeding – ik dacht €0.50 p.p. – brengt een vrijwilliger je naar het kleine dorpje Zaandijk. Ga bij aankomst een biertje drinken in het café naast het sluisje en laat je door de barman een leuke wandelroute door het dorp uitleggen.

Ook hier weer woningen in typisch Zaanse stijl, maar ook enkele mooie statige panden. Trek voor deze wandeling ongeveer een uurtje uit. Via de brug over de Zaan kun je weer terug lopen naar de Zaanse Schans.

De Zaanse Schans is een leuk dagje uit. Niet overdreven groot en je kan alles lekker op je eigen gemakje doen. Ja het is toeristisch en je zult een aantal overenthousiaste Japanners moeten ontwijken, maar dat heeft ook wel weer Zaandijk - www.traveloclock.nlz’n charme. Ook qua horeca zit je hier goed, want naast enkele winkeltjes waar je o.a. kaas en specerijen kunt kopen, zitten hier ook genoeg tentjes waar je eten en drinken kunt nuttigen.

Naast de vrij toegankelijke huisjes en winkeltjes, zijn er ook enkele molens en musea die je kunt bezoeken. Deze zijn wel tegen betaling.

Ik genoot van mijn dagje in de Zaanstreek en kan het zeker aanbevelen voor een dagje uit in eigen land! Ben jij wel eens in de Zaanse Schans geweest?

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Wat leuk! Ik ben er nog nooit geweest. Misschien toch ook maar eens vaker toerist in eigen land spelen..
  Mandy onlangs geplaatst…Travel: Parijs, Jardin du Palais Royal & de SeineMy Profile

 2. Leuke post :) ik woon(de) er vlakbij dus kwam er vaak. Vooral om te wandelen en kaas te proeven haha. Wist je dat daar ook de eerste Albert Heijn staat? Ben je er binnen geweest? Klein winkeltje met een klein museumpje. Hier kan je ook oud Hollandse snoep kopen.

  Wat maak jij trouwens een mooie foto’s!
  Kirsten Spooren onlangs geplaatst…Ontdek: Český KrumlovMy Profile

 3. Wat een leuke post! Ik heb al redelijk wat gezien van de wereld, maar het gekke is dat ik dit soort plekken in Nederland nog niet eens ken. De Zaanse schans staat hoog op mijn lijstje. Zeker na het zien van deze foto’s!
  Esther onlangs geplaatst…Tips voor vliegen met een babyMy Profile

 4. Mijn vader komt uit Zaandam, dus als kind kwam ik vaak op de Schans. Erg tof en mooi daar! Ik wil nu graag nog es terug en het laten zien door mijn man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close