7x fijn in Nederland Toerist in eigen land

Tijdens mijn jaar als high school exchange student in het prachtige Oregon leerde ik mijn eigen Nederland steeds beter waarderen. Waar ik het voorheen maar een klein en ietwat saai land vond, ontdekte ik tijdens deze ervaring hoe fijn het is dat wij in Nederland zulk geweldig openbaar vervoer hebben waardoor het land aan je voeten ligt. Tijdens mijn studie besloot ik dan ook om flink gebruik te maken van mijn (toen nog) gratis studenten OV-kaart en Nederland eens goed te leren kennen. Inmiddels ben ik trots op ons kleine Nederland, dat ondanks haar bescheiden formaat toch zo’n grote verscheidenheid aan mooie dingen te bieden heeft. Daarom voor jullie een overzicht van ‘7x fijn in Nederland’.

1. De Waddeneilanden

Het was pas een jaar of 3 geleden dat ik voor het eerst voet aan wal zette van een van de Waddeneilanden. Niet kunnen vonden een vriendin en ik, en dus besloten wij om er samen op uit te gaan en een weekendje Leeuwarden en Ameland te doen. Vanwege de afstand van onze woonplaatsen (Den Haag en Breda) waren dit mooie bestemmingen om eens te ontdekken met dank aan de studenten-OV. We genoten van de laagdrempeligheid op het eiland, fietsen rond, beklommen de vuurtoren en verbaasden ons over de rust.

Terschelling | via It's Travel O'Clock

Ameland beviel zo goed dat ik het jaar er op besloot om samen met vriendlief een ander Waddeneiland te ontdekken. We pakten de boot naar Texel en dwaalden rond van haven naar jutters museum. Weer een jaar later nam ik een andere vriendin mee naar Terschelling om samen wat quality time door te brengen waar we normaal gesproken tijd tekort voor komen. Een mooi rijtje vind ik en dus wil ik deze traditie voortzetten en dit jaar een ander eiland verkennen.

2. Historische steden

Nederland blinkt uit in haar gezellige en vooral mooie historische steden. Grachtenpanden, pleinen en steegjes sieren menig stad en dorp. Als ik ergens gek op ben, dan is het wel het dwalen door en fotograferen van deze parels. Ik wordt oprecht heel erg blij van  het Binnenhof in Den Haag, de steegjes rondom de Pieterskerk in Leiden, de grachten en parken van Amsterdam, het shoppen in de historische panden van Arnhem en Haarlem, het aanschouwen van de kaaswaag in Alkmaar, wandelen door het Bergkwartier in Deventer en het bourgondische leventje in Maastricht.

Mooie historische steden in Nederland | via It's Travel O'Clock

Ik kom zelf uit de verschrikkelijke nieuwbouw stad Zoetermeer waar alles op elkaar lijkt en in rap tempo uit de grond is gestampt. Des te blijer wordt ik als ik ergens kom waar de gevels versierd zijn met mooie details, waar de daken aangeven wat voor type mensen er vroeger gewoond hebben, waar er schattige luiken voor de ramen hangen en waar de pleinen bestraat zijn met keien in plaats van klinkers.

3. Vliegtuigen kijken op het panorama terras van Schiphol

Vliegen, vliegtuigen en vliegvelden hebben mij altijd al gefascineerd. Prachtig vind ik het. Tijdens mijn studie bracht ik dan ook heel wat uren door op het panorama terras van Schiphol. Wanneer ik doordeweeks een dag vrij had stapte ik dan ook regelmatig in de trein van Breda naar Schiphol, haalde mijn fix bij de Starbucks en zocht een mooi plekje uit om te kijken. Bij elk vliegtuig dat landde of opsteeg dacht ik ‘waar?’. Waar zouden deze vliegtuigen vandaan komen en waar zouden anderen heen gaan?

Ik droomde over de mogelijke bestemmingen en was elke keer weer onder de indruk van zowel de allerkleinste als de allergrootste vliegtuigen. Een spotter ben ik niet, maar die spanning van het vliegen vind ik geweldig. Hoe fijn is het dat je gewoon in de trein kunt stappen en dit kan doen.

4. De Veluwe

Toen mijn opa en oma jaren geleden verhuisden naar Otterlo maakte ik ook kennis met hun achtertuin, Nationaal Park de Hoge Veluwe. Na het eten maakten we regelmatig een ommetje door de bossen en duinen en dronken oma en ik een warme chocomelk bij Carnegie. Onderweg zochten we de sporen van de wilde zwijnen en herten, klommen we in ‘onze’ klimboom en roken we aan de heide. Onvoorstelbaar dat DIT je achtertuin is!

De Veluwe | via It's Travel O'Clock

De Veluwe is groot, heel erg groot! De beste manier om het dan ook te verkennen is op de beroemde witte fietsen die beschikbaar zijn in het Nationaal Park. Kilometers kun je er afleggen en elke keer zie je wel weer wat anders. Picknicken op een zandvlakte, beschut onder de grote bomen of juist op een terrasje. Ik mag er dan al 100 jaar komen, vervelen doet het nooit!

5. De Rottemeren

De Rottemeren zijn echt een gevalletje jeugdsentiment. Bepakt en bezakt nam mijn moeder mij en mijn broertje ons vroeger op de fiets mee naar dit recreatiegebied tussen Zoetermeer en Rotterdam. Een mooi stukje fietsen tussen de polders, langs beekjes en molens dat steevast beloond werd met het spelen in een – voor ons kinderen – grote speeltuin en een peren Festini ijsje.

Rottemeren | via It's Travel O'Clock

Al jaren was ik er niet meer geweest tot dat ik me een paar jaar geleden op een zonnige vrije dag verveelde en besloot een zonnebril en een flesje water te pakken en weer eens die kant uit te fietsen. Sommige dingen waren zó herkenbaar en andere dingen was ik compleet vergeten. De Molens langs het riviertje de Rotte riepen die herinneringen aan vroeger weer op en ook de uitspanning met de speeltuin was er nog, al viel de grootte van die speeltuin nu toch vies tegen ;-).

6. Varen bij Vinkeveen

Dit is misschien wel het allergrootste jeugdsentiment, varen over de Vinkeveense Plassen. Man oh man wat kan ik daar van genieten! Al sinds mensenheugenis heeft mijn opa een boot – de Daphne – en die boot lag heel vroeger in de haven van Vinkeveen. De Plashoeve welteverstaan, waar we regelmatig André Hazes tegenkwamen die zich daar vaak terugtrok. Hele vakanties brachten we door op die boot en voeren langs de eilandjes. Regelmatig legden we een hengeltje uit of gingen er een eind zwemmen, de voorbij varende boten ontwijkend.

Varen op de Vinkeveense Plassen | via It's Travel O'Clock

De boot van mijn opa ligt inmiddels al jaren in Leiderdorp, een stuk dichter bij huis, en ook echt varen hadden we al in geen jaren meer gedaan. We waren druk, gingen elders op vakantie, mijn oma werd erg ziek en kon niet meer mee en overleed uiteindelijk. Kortom: het was al veel te lang geleden en nostalgisch als ik ben, vroeg ik mijn vader en opa of we er weer eens met de boot op uit konden trekken en of we vooral weer eens naar Vinkeveen konden gaan. Dit werd ons tripje. Paps en opa voeren de boot naar Vinkeveen waar ik op stapte. Na 2 dagen hier herinneringen opgehaald te hebben voeren we via Amsterdam, de Vecht, Utrecht en de Oude Rijn terug naar Leiderdorp. Wat is Nederland vanaf het water toch gaaf!

7. De duinen van Kijkduin in mijn achtertuin

Zoals ik hier boven al schreef ben ik dus absoluut geen fan van Zoetermeer. Om er te wonen met opgroeiende kinderen is het een top stad, eerlijk waar, maar gezellig en mooi is anders. Ik miste van alles, oude sfeervolle gebouwen met name. Toen Tris en ik besloten samen te gaan wonen en een huisje te gaan kopen waren we het er samen over eens dat dit in Den Haag moest gaan gebeuren. Naast dat wij hier nu ook trotste eigenaar van een jaren ’30 appartement zijn wonen we nu namelijk ook op een steenworp afstand van het strand!

Kijkduin | via It's Travel O'Clock

Naast de vakanties met de boot op Vinkeveen en de uitstapjes naar het buitenland, bracht ik vroeger alle zonnige dagen van de vakanties door op het Scheveningse strand. En dat is nog steeds zo, alleen nu ook de niet zonnige dagen! Heerlijk vind ik het! Het geluid van de rollende golven, de geur van de zee en het wegzakken van mijn voeten in het zand. Nu ik binnen slechts 10 minuten op het strand kan zijn, ben ik er dan ook regelmatig te vinden om even een frisse neus te halen. Ik kan niet wachten op de aankomende zomer en gewoon op de fiets te kunnen stappen in plaats van een overvolle tram 9!

Alle blogs over Nederland

 

Wat zijn jouw favoriete plekjes in Nederland?

Happy travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Wat een leuk artikel! Ook heel origineel, ik hou vooral van de koeien die staan te grazen in het gras haha

  2. Wat leuk! Ik heb nooit zo’n gebruik gemaakt van m’n OV kaart, dat heb ik altijd uitgesteld en uiteindelijk is het er niet van gekomen helaas. Ik kom heel graag in de steden, maar dat komt misschien omdat ik ben opgegroeid in een dorp dus een stad als Eindhoven waar ik jaren heb gewoond al prima vind. In Amsterdam heb ik me lang een vreemde muis gevoeld, maar nu lijkt het me zelfs tof om er te wonen!
    Debby onlangs geplaatst…ZwerfiesMy Profile

  3. Grappig dat ik veel dingen als Nederlander nog niet eens gezien heb, zoals de Wadden of een Volendam oid. Mijn favoriete plekjes? Maastricht, Zuid-Limburg, steden zoals Utrecht en Amsterdam en de kust :)
    Eva – eighty7 onlangs geplaatst…PERSONAL / 5 x leuke dingen (o.a. Evaward)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close