It’s Summer O’Clock | de natuurpracht van Patagonië It's Summer O'Clock

Na eerdere edities van It’s Summer O’Clock waarin o.a. een wijnreis door Zuid Afrika en een droomreis in Hawaï voorbij kwamen, is het nu tijd voor het bizarre en dramatische landschap van het Chileense deel van Patagonië, het zuidelijkste puntje van Latijns Amerika.

Foto’s & Tekst: Robert Schoolmeester

Al tijdens het lezen van Charles Darwin’s reisverslag krijg ik de drang om de gebieden die hij tijdens de reis met de Beagle betrad ook te bezoeken. Vooral de intrigerende verhalen over de zuidelijke delen van Chili trekken mijn aandacht. Patagonië stijgt letterlijk bij elke pagina die ik lees op mijn bucketlist.

In de voetsporen van de ontdekkingsreizigers 

Nors weer, uitgestrekte landschappen en woeste bergmassieven. Alles wat in je opkomt als je aan dit prachtige deel van onze aarde denkt. Toch wil bijna elke reiziger die het ooit bezocht weer terug. Hoe kan het dat zo’n onherbergzaam gebied zo’n aantrekkingskracht heeft op reizigers en natuurliefhebbers?

Hiken in NP Torres del Paine, Chili | via It's Travel O'Clock

Patagonische zuiden

Meteen na aankomst in Puerto Natales is ons duidelijk wat het Patagonische zuiden zo speciaal maakt. Alles oogt desolaat en onvriendelijk, maar heeft desondanks een onbetwiste schoonheid. Een gebied waar je doof kunt worden door de haast niet ophoudende wind en de geheel afwezige beschutting. De winters zijn hier lang en koud en de zomers kort en voorzien van veelal matig weer. Toch is het steeds weer die pracht, die adembenemende vergezichten die je alleen maar kunnen bekoren.

Hiken in Patagonië, in NP Torres del Paine in Chili | via It's Travel O'ClockPatagonia wildlife | via It's Travel O'Clock

Woeste omgeving

Het absolute summum van de Patagonische natuur in het zuiden, is voor ons nationaal park Torres del Paine gebleken. Het waren maar twee dagen, maar wel twee van de mooiste die we als reizigers ooit beleefden. Het weer was tijdens de start bar en boos, maar gunde ons ook voldoende fijne momenten. De woeste omgeving kreeg ons compleet in de ban en liet ons in regen en zonneschijn van de enorme diversiteit van de Patagonische pracht genieten. Het grijze weer had natuurlijk ook zo z’n voordelen, want die zo typische, dramatische beelden fotograferen was zo een makkie.

De natuurpracht van Patagonië (Chili) | via It's Travel O'Clock

Apotheose

Tijdens onze beproeving op de tweede dag waren de weergoden ons gunstig gestemd. In de mooiste ochtendzon voer het beroemdste pad van het nationaal park ons naar haar bekendste landmarken. Het weer toverde het mooiste in Torres del Paine naar boven en deed ons haast alle zware inspanningen vergeten. Na ongeveer negenduizendvijfhonderd meter zwoegen staan we eindelijk oog in oog met de naamdragers van het park: de Torres! De apotheose van de hike is er één om in te lijsten. Het uitzicht op de beroemde natuurlijke torens is werkelijk adembenemend.

Of Darwin gelijk had? Hoe onvriendelijk dit gebied met vlagen door het barre weer mag lijken, de schoonheid ervan overtreft het te allen tijde. Al had hij niet de hedendaagse gemakken die de gore-tex community heeft, maar hij had het bij het rechte eind. In Patagonië vertrek je alleen om er ooit weer naar terug te keren.

Meer verhalen lezen van Robert over Patagonië of al zijn andere reizen? Check dan zijn reisblog Traveljunks.

Lees ook:

It’s Summer O’Clock | 6x doen in Schotland

It’s Summer O’Clock | New York favorites
Happy travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Wauw! dit zier er zo ontzettend mooi uit, geweldige foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close