Travel Inspiration | The Isles of Scilly Destinations / Inspiratie

Een plek zoals deze zul je nergens in Engeland vinden. Ver weg van de drukte van Londen en Manchester en de heuvels van Northumberland. Gehuld in rust en een zilte lucht. The Isles of Scilly zijn een subtropisch paradijs en liggen nog om de hoek ook, een verrassing in Engeland!

Dat heerlijke Britse accent in combinatie met de zilte lucht van de zee. Een subtropische omgeving en de aanwezigheid van de grappige haaksnuitige zeezwijnen maken de eilanden groep voor de uiterste Zuidwestkust van Engeland tot een interessante zonbestemming. De drukte van de bruisende pubs uit de grote stad heb je hier niet, wel een overschot aan wat belegen bewoners. Maar hey,… wel zo lekker af en toe die rust!

Ik keek weer eens 3 op Reis en liet mij verleiden

Onlangs keek ik zowaar weer eens een aflevering van 3 op Reis waarin Dennis Storm op Europese ontdekkingstoer was. Nou moet ik eerlijk bekennen – wereldreizigster dat ik er ben – dat Europa stiekem mijn favo continent is. Tel daar bij op dat ik een Anglofiel ben en verliefd op alles wat met water te maken heeft en je snapt dat mijn interesse gewekt was. Geboeid zat ik voor de buis en liet ik mij meevoeren naar deze minuscule eilandjes voor de kust van Cornwall.

Dat de zuidkusten van zowel Engeland als Ierland subtropisch zijn en het er aan de stranden heerlijk vertoeven is wist ik wel, maar dat het er zo uit kon zien als de Isles of Scilly had ik dan weer even gemist. Overigens heb ik nog nooit deze kusten mogen bezoeken, maar na het zien van deze aflevering weet ik het zeker: daar moet ik heen!

Weetjes op een rijtje

 • The isles of Scilly bestaan uit 140 mini eilandjes waarvan de grootste een krappe 3 km lang is
 • Je vindt de eilandengroep op zo’n 45 km voor de kust van Land’s End
 • Druk is het er allerminst, er wonen namelijk maar 2150 mensen op de eilandjes
 • De hoofd’stad’ is Hugh Town en het grootste eiland St. Mary’s
 • De gemiddelde temperatuur gedurende het jaar is 12 C  en in de zomer maanden is dit 19.5 C
 • The Isles of Scilly zijn jarenlang in ‘oorlog’ geweest met Nederland. Sterker nog, dit is de langstlopende oorlog waar dan ook ter wereld geweest. Saillant detail: er is nooit een dode of zelfs maar een slachtoffer gevallen! Hoe zit dat? Check het filmpje van 3 op Reis.
 • Hoe klein ook, de eilandengroep heeft wel haar eigen airline: Skybus en verbind St. Mary’s met o.a. Exeter op het vaste land.

Wat te doen daar

Wie de The Isles of Scilly – niet te verwarren met ‘silly‘ trouwens – bezoekt, doet dat vooral vanwege de baaien en stranden, maar ook vanwege de rust en groene omgeving. Watersport mogelijkheden zijn er in overvloed en ook de typische Britse pub is nooit ver weg. Wandelen kan je hier als de beste en ook de artistieke scene schijnt er te floreren. Maar ja, met zulk uitzicht is een schilderonderwerp natuurlijk zo gekozen! Ook voor de culinaire fijnproever heeft Scilly aanbod genoeg en op 14 en 15 september is er op de eilandjes Tresco en Bryher een culinair festival.

Voor de avonturiers onder jullie: er zijn ruim 900 (!) scheepswrakken die rondom de eilandjes op de bodem van The Atlantic liggen. Perfect voor dagje duiken lijkt mij. Tel daarbij de 239 monumenten zoals een overload aan kastelen bij op en je hebt een waar spoorzoekersparadijs. En ja geloof het of niet, er is zelfs een wijngaard! St. Martin’s Vineyard is weliswaar op passend formaat en in verhouding met de eilandjes, je kunt er wel een tour doen én zelf de wijnen proeven. Dan vraag ik mij af hoe die smaken!

How to get there?

Zoals ik eerder al zei is de lokale airline Skybus één van de mogelijkheden om er te komen. Deze vliegt alleen op Land’s End, Newquay en tijdens het zomerseizoen ook op Exeter van waar je de verbinding met Schiphol pakt. De ferry is ook een mogelijkheid, maar vanwege de afgelegen locatie van de haven – er is geen ov verbinding bijvoorbeeld – is dit nogal een mijl op 7 volgens mijn vriend Dennis van 3 op Reis. Oh ja… en hij vaart ook nog eens alleen maar tussen maart en november. Dat wordt dus zwemmen of vliegen in de wintermaanden!

Zou jij een tripje naar deze Britse eilanden overwegen?

Happy Travels, xoxo

Bron header foto. Bewerking door Daphne Groeneveld

Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Oooh, wat heerlijk. De Britse eilanden zijn zo fijn. En die verbinding met Cornwall is ook niet gek, misschien wel het mooiste deel van Engeland.
  Groetjes,
  Esther.
  Esther onlangs geplaatst…Korting in KopenhagenMy Profile

 2. Heerlijk! Ik zou er zo naartoe gaan. Lijkt me (idd, wat Esther zegt) een fijne combinatie met Cornwall. (en Devon, ik ben ook groot Devonfan)
  Fem onlangs geplaatst…Ik stofte mijn tourguide petje afMy Profile

 3. Oh wow, take me there! Wat is er dichtbij nog veel moois te beleven he :D
  Michelle – Travel lifestyle.nl onlangs geplaatst…Hoe reizen voor mij niet vluchten isMy Profile

 4. Ik heb de aflevering ook gezien, zag er tof uit! Ik zou er best eens naartoe willen, lijkt me erg mooi daar, de foto’s zijn prachtig! Tof dat dit ook gewoon Engeland is. En ik zou dan ook zwemmen met zeehonden, lijkt me magisch!
  Marcella onlangs geplaatst…Al die plastic zakjesMy Profile

 5. Moet het weer wel nog wel even meezitten, want dat is vaak het lastigste bij een bezoek aan het VK… Maar het ziet er prachtig uit!
  Kim onlangs geplaatst…TestberichtMy Profile

 6. Wauw bizar! Nooit geweten dat het zo mooi was, ziet er echt waanzinnig uit!
  Stéphanie | Expeditie Aardbol onlangs geplaatst…Ik at een slang op de Night Market in BeijingMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close