Jouw vakantie kan het leven van een dier verpesten Inspiratie

Gelukkig wordt er de laatste tijd veel aandacht besteed aan toeristische attracties en dieren want dat er een helse wereld achter schuilgaat is bij veel toeristen niet bekend. Zo heb je waarschijnlijk meegekregen dat er onlangs een Schotse toerist werd gedood toen hij een olifantenrit aan het maken was en even een selfie voor later wilde maken. De kans is vrij groot dat de desbetreffende olifant na afloop geslacht is voor het doden van een mens, maar wat veel mensen niet weten is dat de mens daar grotendeels zelf schuld aan heeft.

Nu kan ik dat toeristen in de meeste gevallen niet eens kwalijk nemen, want het ziet er allemaal zo onschuldig uit. Ik pretendeer geen heilige te zijn, maar ik kan mij behoorlijk kwaad maken over degenen die het verhaal achter toeristische attracties met dieren wel kennen en het met het grootste gemak van zich afschudden omdat de ervaring en de foto nu eenmaal voor gaan.

Niet alleen olifantenritjes zijn schadelijk voor het dierenwelzijn. De WSPA (World Society for the Protection of Animals) concludeerde de volgende top 10 van wreedste toeristische attracties met dieren wereldwijd.

Laat jouw vakantie niet het leven van een dier verpesten | via It's Travel O'Clock
Laat jouw vakantie niet het leven van een dier verpesten | via It's Travel O'Clock

Top 10 wreedste toeristische attracties met dieren

10. Krokodillenfarms

Toelichting: Om de mode industrie te ondersteunen worden krokodillen op grote schaal gefokt door krokodillenfarms voor hun huid en vlees. De condities van veel van deze farms zijn slecht wat leidt tot veel te volle en onhygiënische ruimtes. Dit veroorzaakt stress onder de krokodillen waardoor de kans groot is dat gevechten en fatale ziektes ontstaan. Tegenwoordig zijn deze farms vaak ook toeristische attracties en krijgen de toeristen de gelegenheid om na afloop een krokodillenburger te eten.

Waar: Amerika, China en Australië

9. Slangenbezweerders en cobra-kussen

Toelichting: Al eeuwenlang is het bezweren van slangen een populaire vorm van straatentertainment met het kussen van een cobra als laatste trend. Hoewel cobras extreem giftig en hun beten dodelijk zijn, worden vooral deze slangen ingezet voor shows. Ze worden in het wild gevangen en hun hoektanden en gifleidingen worden vaak met on-ontsmette metalen tangen geblokkeerd of verwijderd, wat pijnlijke infecties en de dood tot gevolg kan hebben.

Waar: Midden-Oosten en Thailand

8. Bezoeken aan koffieplantages met gekooide civetkatten

Toelichting: Het is de duurste en meest exclusieve kop koffie die je kunt krijgen, Kopi Luwak. Deze koffie wordt gemaakt van de bonen in koffie bessen welke civetkatten maar al te graag eten en vervolgens weer uitpoepen. Hoewel deze uitscheiding van de civetkatten in het wild absoluut geen leed veroorzaakt, zien veel koffieboeren er wel een lucratieve business in, wat ervoor gezorgd heeft dat civetkatten tegenwoordig vaak in veel te kleine kooien worden gehouden. Tijdens hun gevangenschap worden de katten gedwongen om abnormale hoeveelheden bessen te eten. Ook is er tegenwoordig een plantage waar toeristen de katten in hun kooien kunnen aanschouwen en deze exclusieve koffie kunnen proeven.

Waar: Indonesië

7. Dansende apen

Toelichting: Vele soorten apen worden gebruikt voor entertainment op straat, maar met name makaken worden ingezet als hoofdact in diverse shows. Deze dieren worden op agressieve en pijnlijke wijze getraind om hen te laten lopen, gedragen en te laten lijken op mensen. Vaak worden ze verkleed als geishas en gedwongen om vastgebonden aan een ketting, te dansen voor hun publiek.

Waar: Indonesië en Thailand

6. Dolfijnenshows

Toelichting: Miljoenen toeristen bezoeken dolfinaria, zich niet bewust van de mishandeling en het leed dat dolfijnen ondergaan om shows op te voeren. Hoewel het in sommige landen verboden is, worden wereldwijd nog steeds veel dolfijnen voor dolfinaria uit het wild gevangen. Voor veel dolfijnen levert de vangst – waarbij ze door speedboten achterna worden gezeten voordat ze in netten worden gevangen en aan boord worden gehesen – en het transport dusdanig veel stress op, dat ze nog voordat ze hun eindbestemming bereiken, sterven. Gevangen dolfijnen brengen de rest van hun leven door in chloorzwembaden.

Waar: Vrijwel de hele wereld

5. Zeeschildpadden vasthouden

Toelichting: Er is nog 1 zeeschildpaddenfokkerij ter wereld, een toeristische attractie. Duizenden zeeschildpadden, van nature solitaire dieren, slijten hier hun dagen opeengepakt in krappe bassins waardoor de kans op ziektes, stress en verwondingen groot is. Toeristen worden aangemoedigd de dieren op te pakken. Door aanraking schieten de dieren vaak in de stress.

Waar: Kaaimaneilanden

4. Bezoeken van berenkuilen

Toelichting: Beren worden gehouden in veel te kleine en overbevolkte kuilen. Doordat beren van nature eenzame dieren zijn die hun eigen pad gaan, leidt het samen zijn met andere beren in een te krappe ruimte vaak tot gevechten en verwondingen. De stress die de dieren ervaren tijdens deze gevangenschap leidt veelal tot bacteriële ziektes. Vaak worden deze beren ook gedwongen om kleding te dragen en als clowns te fungeren tijdens een circus act.

Waar: Azië, Roemenië, Zuid Korea, Pakistan, Mexico, South Carolina (USA)

3. Wandelen met leeuwen

ToelichtingLeeuwenwelpen worden gefokt en meestal al binnen een maand gescheiden van hun moeders. Uren achter elkaar gaan de welpjes van hand op hand zodat toeristen met ze kunnen ‘knuffelen’ en op de foto gaan. Eénmaal te groot voor knuffelpraktijken, maar nog jong genoeg om ze in bedwang te kunnen houden, worden ze gebruikt voor een relatief nieuw fenomeen: wandelen met leeuwen. De leeuwen worden getraind om ‘veilig’ met toeristen te kunnen lopen, soms zelfs aan de riem. Deze leeuwen slijten een leven lang in gevangenschap, want vrijlaten in de natuur is niet meer mogelijk.

Waar: Zuidelijk Afrika

2. Tijgerselfies maken

ToelichtingTijgerwelpjes worden op zeer jonge leeftijd gescheiden van hun moeders om gebruikt te worden als ‘foto-accessoire’ voor toeristen, vaak urenlang achter elkaar. Ze worden door een ononderbroken stroom toeristen aangeraakt en geknuffeld en liggen doorgaans aan de ketting of worden in kleine kooien met betonnen vloeren gehouden.

Waar: Met name Thailand, maar ook in andere Aziatische landen, Australië, Mexico en Argentinië

1. Olifantenritten maken

Toelichting: Voordat een olifant iemand op zijn rug accepteert, wordt al op jonge leeftijd de wilskracht van het dier op een traumatische manier gebroken. Dit breekproces, ook wel Phajaan genoemd, houdt in dat het dier wordt afgezonderd, vastgebonden, uitgehongerd, geslagen en ook wordt onthouden van slaap. Deze methoden worden net zo lang toegepast totdat het jonge dier ‘breekt’ en zich daardoor voorgoed onderwerpt aan de mens. Pas dan kunnen olifanten worden getraind voor ritten en andere vormen van vermaak waarbij er direct contact is tussen mens en olifant.

Waar: Met name in Thailand

Laat jouw vakantie niet het leven van een dier verpesten | via It's Travel O'Clock

Laat jouw vakantie niet het leven van een dier verpesten | via It's Travel O'Clock

Laat jouw vakantie niet het leven van een dier verpesten | via It's Travel O'Clock

Laat jouw vakantie niet het leven van een dier verpesten

Onderzoek van World Animal Protection concludeert dat jaarlijks zo’n 110 miljoen toeristen toeristische attracties met dierenleed bezoeken, zonder zich hiervan bewust te zijn. Dierenattracties zijn al jaren enorm populair onder toeristen, simpelweg omdat men niet weet wat er aan vooraf is gegaan om wilde dieren tam te maken enkel en alleen voor ons plezier en het vullen van de zakken van lokale exploitanten.

Om de promotie van dierenattracties onder toeristen tegen te gaan, heeft World Animal Protection er voor gezorgd dat 87 reisorganisaties wereldwijd gestopt zijn met het aanbieden van dergelijke ritten en shows en probeert zij toeristen bewust te maken van het hele verhaal.

Wil je meer te weten komen over dierenleed bij toeristische attracties en waarom dat zo is, kijk dan op worldanimalprotection.nl/wildlife-not-entertainers.

Het kan ook anders

Gelukkig delen mens en dier samen een prachtige planeet en het hoeft ook zeker niet zo te zijn dat wij niet meer van elkaar kunnen genieten. Zo zijn er ook tal van goede initiatieven waar gewonde dieren of dieren die bevrijd zijn uit gevangenschap, opgevangen en verzorgd worden. Door te betalen voor het bezoeken van deze projecten zorg jij ervoor dat deze dieren weer een kans op terugkeer in het wild krijgen en beleef je een bijzondere ervaring waarbij de dieren toch wel heel dichtbij komen.

Nog beter is het natuurlijk om te genieten van dieren in hun eigen vrije leefomgeving en hen vanaf een afstandje te aanschouwen en in hun waarde te laten. Als een dier jouw aandacht wilt komt hij vanzelf naar je toe. Zo niet, laat het dan met rust.

Alle foto’s uit dit artikel zijn genomen van dieren in het wild of in een rehabilitatie opvang, zonder dat daar dierenleed voor nodig is geweest.

Laat jouw vakantie niet het leven van een dier verpesten | via It's Travel O'Clock
Laat jouw vakantie niet het leven van een dier verpesten | via It's Travel O'Clock

Happy travels, xoxo

Lees ook


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Zo goed dat hier meer aandacht aan wordt besteed. Dit soort attracties zijn echt overbodig en zo onnodig; laten we dieren niet misbruiken voor ons eigen “plezier”.

 2. Tja vreselijk dat dit nog steeds gebeurd…. Maar van dolfijnen wist ik het niet, ook die beestjes in het dolfinarium? Die lijken best gelukkig en zouden ze allemaal zo cru verkregen zijn?
  Mellisa – Grenzeloosreizen onlangs geplaatst…De laatste week op Curaçao week #8My Profile

 3. In Thailand boekte ik een excursie waarbij we meerdere activiteiten gingen doen, daaronder zat ook een olifantenfarm bezoeken. Van tevoren riep ik al dat ik NIET op een olifant ging zitten (ook al had ik al betaald voor de excursie) en vervolgens sprak ik een Australische dame. Ze zei: Wat die olifanten meemaken is “a walk in the park” vergeleken bij de olifanten die gevangen zijn en in de bossen moeten werken. Volgens haar waren de olifanten op de farm waar wij naartoe gingen gered en hoefde ik me geen zorgen te maken.
  Ik kan uit eigen ervaring vertellen, dat wat ze je ook wijs maken – zelfs Westerse dames die al jarenlang in Thailand komen – je NIET op een olifant moet stappen. Hiermee houdt je de boel alleen maar in stand. Bij de olifantenfarm hadden ze een baby olifantje geketend staan die al aan het weven was (met het hoofd heen en weer zwaaien) en mijn hart brak. De mahoet gingen ook niet liefdevol met de beesten om en de arme olifanten moesten hetzelfde domme rondje lopen voor toeristen. Ik heb het dus van dichtbij gezien : Don’t do it!

  Al die andere dingen zou ik ook echt niet doen… Leeuwen, tijgerselfies, dansende apen. Vroeger gingen we in Oost-Europa op vakantie en ik kan me herinneren dat ze in Hongarije beren met een ring door de neus hadden. We reden altijd hard door en keken er niet eens naar. Geen kunstjes, geen geld… en dan hopen dat het ophoudt. Ik kan in ieder geval met een gerust hart zeggen dat wij daar niet aan mee hebben gedaan!
  Nancy onlangs geplaatst…De reis naar de Grand CanyonMy Profile

 4. Fijn dat hier zo massaal aandacht voor is de laatste tijd. De lat mag nog wel iets hoger ligger, ook als ze niet verkleed zijn of dansjes opvoeren zijn de meeste fotomomentjes met apen en andere wilde dieren niet ok, en dat gebeurt helaas nog massaal. Bij hotels en in steden lopen nog te vaak fotografen met een exotisch dier. Niet alleen heeft dat ene dier over het algemeen een miserabel leven, ook sterven er bosjes achter de schermen om die ene te vangen en houden.
  Maar goed, ben zelf ook wel eens per ongeluk terechtgekomen in een tour waar vervolgens het ene dier na het andere tevoorschijn werd getoverd voor fotomomentjes…Van tevoren goed uitzoeken waar je heen gaat en met wie is wel handig dus…
  Susan onlangs geplaatst…Apenstreken op de zuil van HerculesMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close