Inspiratie: de leukste reisfilms Inspiratie

Ik ben een complete film freak, echt waar! 1.000-en heb ik er gezien en in die hele reeks zaten ook een aantal mooie films met een flinke dosis reisinspiratie. Soms als ik op een bepaalde locatie van een film ben, hoop ik ook daadwerkelijk dat het is ‘zoals in de film’. Lees met me mee voor de leukste plekjes, geïnspireerd door de beste films.

1. Night train to Lisbon (2013)
Deze prachtige, maar ietwat trage film, gaat over de tijd dat er in Portugal het Salazar dictatuur heerste. In deze film voorkomt Redmund Gregorius een zelfdmoordpoging van een vrouw in Zwitserland. Nadat zij vlucht blijft hij achter met haar jas met daarin een oud Portugees boek en een treinticket. Hij besluit de trein te pakken en onderzoek te doen naar de schrijver en zijn verhaal. In Night train to Lisbon wordt je d.m.v. flashbacks en gesprekken met de karakters uit het boek meegenomen naar een zwarte bladzijde uit de Portugese geschiedenis.

Waarom kijken: deze film heeft prachtige beelden van de stad Lissabon en verteld een deel van de historie van het land.

2. Notting Hill (1999)
Hugh Grant & Julia Roberts, hij als verlegen softie, zij als keiharde celebrity. Wie kent deze klassieker nou niet? In Notting Hill komen William en Anna door een gevalletje toeval elkaar 2 keer tegen in de Londense wijk Notting Hill. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden blijken ze vaker wel dan niet een ideaal koppel te zijn. In de film zie je het gezellige en gemoedelijke Notting Hill bijna als een stad op zich en zwijmel je weg in deze romantische komedie.

Waarom kijken: sowieso in de categorie ‘ken-je-klassiekers’ maar ook omdat deze film je een leuke blik geeft in deze hippe wijk en Londen, zonder dat daar landmarks als de Big Ben aan te pas komen.

3. Australia (2008)
In deze film, die zich afspeelt aan het begin van WOII, zie je hoe Australië betrokken is geraakt door de aanvallen van de Japanners. Het verhaal van een Engelse aristocraat dat noodgedwongen naar de Outback verhuist om de ranch van haar overleden man te redden en daar kennis maakt met de aboriginals, is een mooi en emotioneel kijkje in recente geschiedenis van discriminatie in dit land. Australia brengt deze 2 belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het land samen.

Waarom kijken: de prachtige beelden geven een goeie sfeer impressie van de enorme vlaktes van de Outback en het leven op de Australische ranches. Eens een keer wat anders dan de beelden van surfers op Bondi Beach.

4. The Parent Trap (1998)
Weer eentje uit de categorie ‘ken-je-klassiekers’, maar dit keer een kindervariant. Hoewel kinder… ik mag dan uit het bouwjaar 1990 komen, ook ik vind het nog steeds leuk om deze vrolijke film over de tweeling Hallie & Annie te kijken. Deze meisjes, van 11 zijn kort na de geboorte en het stuklopen van het huwelijk van hun ouders, gescheiden. Annie groeide op in een luxe wijk van Londen, terwijl Hallie met haar vader een grote wijngaard in Napa Valley runt. Per toeval komen de twee elkaar tegen op een zomerkamp in Maine, komen er achter dat ze tweeling zijn en besluiten te switchen om hun andere ouder te leren kennen en die weer aan elkaar te koppelen.

Waarom kijken: het is een ultieme feel-good film waarbij je lekker met een bak popcorn kan geniet van de fratsen van de meisjes. Ondertussen krijg je ook nog de mooiste beelden voorgeschoteld van Maine (Noord-Oost kant van Amerika), het chique Londen en de prachtige wijngaarden van Napa (Californië). Genoeg reisinspiratie zeg ik zo!

Dit zijn maar 4 van de vele films die ideaal zijn om reisinspiratie uit te halen. Ik heb er nog veel meer op de plank liggen. Bij welke films dromen jullie weg van een mooie bestemming?


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Goede tips, zijn inderdaad erg mooie reisfilms. Kriebel, kriebel!

  2. Alleen night train to Lisbon heb ik nog niet gezien. Ik ben nog nooit naar Portugal geweest, dus ik ben wel benieuwd :) En ik vind Jeremy Irons geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close