It’s Summer O’Clock | een wijnreis door Zuid Afrika Destinations / It's Summer O'Clock / Wine & Travel

In It’s Summer O’Clock komen de reisverhalen van enthousiaste medereizigers voorbij. Zo deelde Mellisa onlangs het verhaal van de door haar gewonnen reis naar Hawaï en vandaag neemt mijn vader je mee op wijnreis door Zuid Afrika.

Lees ook: It’s Summer O’Clock | The Aloha State, reisverslag Oahu en Maui


Foto’s & tekst: Renier Groeneveld

In mijn leven ben ik 2 keer in Zuid Afrika geweest en dat heeft heel veel indruk gemaakt. Toen gevraagd werd welke verre bestemmingen bovenaan mijn bucketlist stonden zei ik nooit Amerika, Australië, Indonesië of iets dergelijks. Nee Renier wilde altijd naar Zuid Afrika.

Nederlandse invloeden

De eerste keer dat ik naar Zuid Afrika vloog, ging ik mee als slijter met een groep collega’s uit de branche. We hadden domicilie in Stellenbosch, wat meteen een fijne eerste kennismaking van het land was. Het land waar Simon van der Stel als gouverneur en eerste Nederlander zijn huisvesting vond. Veel namen herinneren nog aan die tijd en de Nederlanders hebben dan ook bijzonder veel invloed gehad. De fraaie witte huisjes met klokgevels in Stellenbosch, de Dorpsstraat en in het bijzonder Oom Samie se winkel. Duidelijkere voorbeelden kan ik niet geven. Het Suid Afrikans is een soort mengeling van ‘oud Nederlandsch’ en Vlaamsch. Herkenbare woorden op een zeer grappige manier uitgesproken zoals hysbakkie (lift) of kameelpeerd (giraffe).

Het jaar dat de apartheid in Zuid Afrika is afgeschaft heeft heel veel gedaan met de bevolking, zowel zwart als blank Zuid Afrika kreeg een andere status. Onze lodge had bijvoorbeeld een zwarte manager en een blanke schoonmaakster. Het verwonderende was hoe goed dit met elkaar omging. Ik vond dat bijzonder mooi om te zien. Het land heeft naast de invloeden uit Nederland ook invloeden uit Engeland en India, dit vindt je terug in benamingen, de gastronomie en de manier waarop men met elkaar omgaat.

Stellenbosch, Zuid Afrika | via It's Travel O'ClockOom Sammie se winkel, Zuid Afrika | via It's Travel O'Clock

Nieuwe Wereld wijnen uit Zuid Afrika

De wijnbouw in de zogenaamde Nieuwe wereld, waar Zuid Afrika onder gerekend wordt, is de laatste jaren sterk verbeterd. Waar in het verleden de wijnen geboycot werden, evenals alle import uit dit land, is dit land nu weer ruimschoots vertegenwoordigd in de Nederlandse wijnschappen. Belangrijke andere markten voor Zuid Afrikaanse wijnen zijn; Engeland, Duitsland, Zweden en Australië. De wijngaarden zijn gelegen in het zuiden van het land, in de zogeheten Kaapprovincie. Je vindt er wijngebieden zoals Coastal Region, Robbertson, Paarl, Stellenbosch en Franschoek. Dit laatste is een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat de Franse Hugenoten hier hun bezit hebben genomen vindt je er veel Franse benamingen zoals La Motte en Haut Cabriere. Relatief nieuwe wijnbouwgebieden zijn Hermanus en Cape Agullhas.

Wijnreis door Zuid Afrika | via it's Travel O'Clock

Wijnproeverij op z’n Zuid Afrikaans

In Zuid Afrika vindt je de bekende druivenrassen Chardonay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en natuurlijk Cabernet Sauvignon. Minstens net zo interessant zijn de wijnen gemaakt van Steen (Chenin Blanc) en Pinotage. De Pinotage is een echte Zuid Afrikaanse druif welke is verkregen uit de kruising van Pinot Noir en Hermitage oftewel Shiraz. Een tasting bij een wijnhuis in Zuid Afrika is altijd een speciale belevenis, de wijnmaker of de PR Manager ontvangt de gasten altijd bijzonder gastvrij en is erg trots wat er door het team gemaakt is. Daarnaast zijn ze altijd heel leergierig en willen oprecht graag weten wat je er van vindt en wat er eventueel moet veranderen. Dat laatste is in bijvoorbeeld een land als Frankrijk echt out of the question. You like it or not!

Dit mag je niet missen in de buurt van Kaapstad

Naast de bijzonder fraai gesitueerde wijngaarden in de Kaapprovincie heeft het land natuurlijk veel meer te bieden. Hier een paar interessante reistips: Kaap de Goede Hoop, doe ook zeker Den Vliegende Hollander. Kirstenbosch Vallei, Het Floral Kingdom van Zuid Afrika bevat meer dan 600 vierkante kilometer biodiversiteit en de Botanische tuinen zijn een rijkdom aan vegetatie. In het bijzonder de Protea, wat een symboolbloem is voor de Flora in dit land. Waterfront, drie hallen met internationaal, nationaal en lokale merken en winkels, horeca op iedere hoek en iedere verdieping. Gelegen aan de baai van Kaapstad.

Bijzonder gastronomische tip is Balthasar. Hier serveert men een verrukkelijk stuk weiderund. Two Oceans restaurant, op de plek nabij Kaap de Goede Hoop, waar twee Oceanen in elkaar overvloeien is een bijzonder restaurant waar men met wat geluk kan genieten van een optreden van het voltallig personeel. In Stellenbosch is een bezoek aan het eerder genoemde Oom Samie se winkel zeer de moeite waard en een goede pot bier drinken in café de Drost.

Kaap de Goede Hoop, Zuid Afrika | via It's Travel O'ClockBalthasars, Kaapstad, Zuid Afrika | via It's Travel O'Clock

Happy travels, xoxo

Header foto via Pixabay. Edit door Daphne Groeneveld


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Willy Bosman Says: augustus 14, 2016 at 5:06 pm

    Hallo Renier,
    wat een leuk, interessant en leesbaar stuk is dit over Zuid-Afrika en in het bijzonder zijn wijnen! Zuid-Afrika heeft nooit echt op mijn BucketList gestaan, maar na vandaag is dat zeker veranderd. Bedankt hiervoor en tot ziens en horens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close