Whale watching in Hervey Bay, Australië Destinations

Met huisdieren huisdieren heb ik helemaal 3x niks en dierentuinen laat ik het liefste links liggen. Toch ben ik echt wel dol op dieren, maar dan wel in het wild. Toen ik een aantal jaar geleden door Australië rondreisde wilde ik dan ook zoveel mogelijk inheemse dieren in hun natuurlijke habitat zien. Nadat in Adelaide een tête-à-tête had met een moeder en baby kangoeroe en bij de Otway Coast koala’s spotte, wilde ik meer. Meer van deze dieren die hier in complete vrijheid kunnen leven. De route van onze roadtrip maakte dit mogelijk, want onderweg van Sydney naar Cairns is kustplaats Hervey Bay dé perfecte plek om migrerende walvissen te spotten.

Road tripping through Australia | via It's Travel O'Clock

Whale watching in Hervey Bay, Australia | via It's Travel O'Clock

Dankzij de natuurlijke baai en de ruimte voor moeders om hun kalven te baren en op te voeden, is Hervey Bay in walvissenland een gewilde plek. Hier zwemmen ze veilig – for the time being – buiten het bereik van orka’s en is het water warm genoeg voor de pasgeboren walvisjes. Tijdens de migratie trekken deze enorme dieren van zuid naar noord, op zoek naar die veilige plek. Dit spektakel kun je ook in de verte vanuit andere kustplaatsen aanschouwen, maar nergens zo dichtbij als in Hervey Bay. Ook al waren we eigenlijk net een paar weekjes te vroeg, we besloten toch met de boot de zee op te gaan om voor het eerst ever kennis te maken met deze zeereuzen, want hoe vaak zouden we die kans nog krijgen!

Whale watching in Hervey Bay, Australia | via It's Travel O'Clock

Whale watching in Hervey Bay, Australia | via It's Travel O'Clock

Hervey Bay is maar een klein dorp, maar dankzij de walvissen voor de kust is dit toch een populaire trekpleister onder de roadtrippers. Wij parkeerden onze Wicked-van op een prima camping en gingen in de haven op zoek naar een aanbieder van dagexcursies. Nou die zijn er genoeg kan ik je vertellen. Ik heb geen idee meer voor welk bedrijfje wij uiteindelijk hebben gekozen, maar opties genoeg dus.

Ik als waterrat keek enorm uit naar deze tocht. De hele dag heerlijk op het water dobberen en dan ook nog eens de meest bizarre dieren ter wereld in hun eigen leefomgeving zien. Het kon niet op. Het feit dat wij er zo vroeg in het seizoen (juli) waren had ook zo z’n voordelen: er waren nog niet zoveel toeristen want behalve dat Fraser Island om de hoek ligt en de walvissen hier een paar maanden per jaar voor vertier komen zorgen, is er verder vrij weinig dat Hervey Bay het bezoeken waard maakt.

Whale watching in Hervey Bay, Australia | via It's Travel O'Clock

Whale watching in Hervey Bay, Australia | via It's Travel O'Clock

Whale watching in Hervey Bay, Australia | via It's Travel O'Clock

In de loop van de ochtend stapten we aan boord van het schip en vertelde een bioloog ons alles wat hij wist over walvissen en hun leefomgeving. De boot had ook een glazen bodem waardoor je onderweg mee kon kijken naar de onderwaterwereld, maar truth be told was ik hier al gauw op uitgekeken. Het echte werk gebeurde bovendeks want vlak nadat de trossen gelost waren doken de eerste dolfijnen al op naast de boot. Wat zijn die beesten een genot om naar te kijken, zo vrolijk! Niet alleen dolfijnen kwamen buurten bij de boot, nee al gauw kwamen er ook schildpadden en allerlei tropische vissen langs met natuurlijk de walvissen als de klapperrrr!

Whale watching in Hervey Bay, Australia | via It's Travel O'Clock

Whale watching in Hervey Bay, Australia | via It's Travel O'Clock

De motor ging uit en de boot ging voor anker zodat de walvissen niet gestoord werden en wij in alle rust ons konden vergapen aan deze kolossen van dieren. Walvissen zijn van nature heel erg nieuwsgierig en ijdel, dus al snel kwamen ze naar de boot toe gezwommen. De bioloog fluisterde ons in dat walvissen erg van aandacht houden en ze er dus dol op zijn als er voor ze geklapt wordt. Goedgelovig als wij zijn probeerden we het uit en ja hoor! Niet veel later schoot een van de walvissen uit het water omhoog. Het theater was begonnen. Niet het theater zoals in een Dolfinarium waarbij dieren getraind worden om door een hoepeltje te springen, maar een theater uit enthousiasme van het dier zelf. Ge-wel-dig! Voor mijn gevoel hebben we uren daar rondgedobberd en aan mijn overvolle foto-album te zien raakte mijn vinger vergroeid met de knop van mijn camera. Een ervaring om nooit te vergeten!

In de maanden augustus – oktober kun je hier honderden walvissen spotten.

Wat is het meest bijzondere dier dat jij ooit ‘in het echt’ gezien hebt?

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Ben vreselijk jaloers. Ik ben altijd net in het verkeerde seizoen op whale watch plekken. Mopperdemopper!!!
  Esther onlangs geplaatst…Relaxen in Boedapest: Margit SzigetMy Profile

 2. Oo wat gaaf!!! Jeetje dat wil ik ook nog zo graag zien! Tot nu toe waren mijn leukste beestjes de lemuren in Madagaskar maar hoop de walvissen ook nog eens te bewonderen!
  Simone | Paper Travels onlangs geplaatst…Mijn reis top 5My Profile

 3. Oh wat ontzettend gaaf! Ik heb altijd pech wat betreft walvissen spotten. Iets met verkeerde seizoen ;)
  Daphne | LiveTheLifeYouLove onlangs geplaatst…Genomineerd voor de EvawardMy Profile

 4. Volgende week dinsdag of woensdag hoop ik met mijn kinderen dit prachtige schouwspel te gaan aanschouwen!!
  Ben zeer benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close