Te gekke urban art in Völklinger Hütte fabriek in het Duitse Saarland Destinations

Net over de grens met Luxemburg en Frankrijk ligt de Duitse deelstaat Saarland. Doesn’t ring a bell? Toegegeven, dat deed het bij mij ook niet. Des te leuker vond ik het toen ik onlangs een uitnodiging van het Duitse verkeersbureau ontving om naar o.a. deze deelstaat af te reizen. Bestemmingen die nog niet bij de menigte bekend zijn, hebben een streepje voor bij mij. Juist omdat ik er zelf nog nooit van gehoord had maakte dit mij nieuwsgierig. Een van de hoogtepunten bleek de tweejaarlijkse ‘Urban Art’ expositie in Völklinger Hütte te zijn.

Völklinger Hütte | van ijzerfabriek tot kunstexpositie

Ten tijde van de Industriële Revolutie floreerde Saarland dankzij de grote Völklinger Hütte ijzer- en staalfabriek die een groot deel van de regio van werk voorzag. Toen hoogovens aan het einde van deze revolutie te duur en onnodig bleken te zijn, werd de fabriek verlaten en jarenlang aan zijn lot overgelaten. Gelukkig kwam daar in 1992 verandering toen Völklinger Hütte vanwege haar culturele waarde door Unesco op de Werelderfgoedlijst werd gezet.

Urban Art in Germany | via It's Travel O'Clock

Sindsdien is Völklinger Hütte niet alleen een museum waarbij de wereld van de industriële hoogtijdagen voor de bezoekers opengaan, maar ook een plek waar tal van exposities worden gehouden. Tijdens mijn reis bezocht ik de Urban Art Biënnale 2015. Een expositie van moderne (straat) kunst die dit jaar uit ruim 100 werken bestaat. Van graffiti tot pop-art en van moderne Arabische kalligrafie tot mozaïek, tussen de buizen en kabels van de voormalige fabriek tref je de gaafste kunst.

Urban Art @ Volklinger Hutte in the German Saarland region | via It's Travel O'Clock

Volklinger Hutte, Urban Art | via It's Travel O'Clock

Naast het struinen langs de kunstwerken van de Urban Art expositie, is ronddwalen door Völklinger Hütte net alsof je in een verlaten pretpark mag spelen. Van kruidoorsluipdoor naar een gaaf panoramauitzicht tussen de hoogovens, deze plek zit vol met bijzondere hoekjes en gaatjes waar je een goed potje verstoppertje voor gevorderden kunt spelen.

Unieke combinatie van industrie en natuur

Deze fabriek is al jarenlang niet meer als zodanig in gebruik en de tand des tijds heeft toegeslagen. Dankzij de beschermende Unesco-status mag er niks aan de fabriek zelf veranderd worden en dit gaf de natuur een vrijbrief gaf om langzaam de grond weer tot zich terug te nemen. Tussen de buizen en kabels door kruipen en groeien de planten waar ze zich een weg kunnen banen. Het heeft iets weg van de beroemde High Line in New York waar industrie en natuur inmiddels ook hand in hand gaan. In de verte hoor ik een beekje krabbelen, maar verder is het hier stil en ik kijk om mij heen. Wat een rust en wat een bijzondere plek.

Industry meets nature at Völklinger Hütte in Germany | via It's Travel O'Clock
Industry meets nature at Völklinger Hütte in Germany | via It's Travel O'Clock

Praktische informatie

 

Völklinger Hütte Urban Art
Dagelijks van 10:00 – 19:00 uur te bezoeken t/m 1 november 2015
www.voelklinger-huette.org
€15 p.p.
Rathausstraße 75-79, Völklingen, Duitsland

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Leuk! Ik ben fan van moderne kunst <3
  Jessica onlangs geplaatst…Reisspullen waar iedere backpacker blij van wordtMy Profile

 2. Bizar! Wat een toffe plek!

 3. Ik moest meteen even spieken toen ik deze titel las en inderdaad, het ziet er echt waanzinnig uit. Like!!
  Esther onlangs geplaatst…Verrassend Luik: 15 must-do’sMy Profile

 4. Wow, waanzinnige foto’s! Toch zeker een reden voor mij om een keer naar het diepe zuiden af te reizen!
  Fem onlangs geplaatst…Haal de laarzen maar van zolder: herfstfavorieten 2015My Profile

 5. Wat een leuke stek! En hele gave kunst, zeker zo in combinatie met dat rauwe van het industrieterrein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close