It’s Summer O’Clock | SLOVENIË : De 5 W’s en een H Destinations / It's Summer O'Clock

Nadat jullie vorige week konden lezen over Lydie haar ervaringen als gids in het noorden van Noorwegen in de rubriek It’s Summer O’Clock, is het vandaag de beurt aan Marieke. Zij vertelt waarom je absoluut eens naar Slovenië zou moeten gaan.

Door Marieke van Woesik

Toen Daphne voor mijn blog meedeed met ‘Jouw zomer’, vroeg ze me meteen of ik ook een blog wilde schrijven voor háár zomerproject. Als travelblogger kan ik nooit genoeg schrijven over reizen, dus natuurlijk was het antwoord ‘ja’. Op It’s Travel O’Clock zag ik dat Daphne een blogserie heeft, genaamd ‘de 5 W’s en een H’ en ik vond de blogs meteen erg leuk. Daarom bedacht ik me dat ik ook wel zo’n serie wilde maken, over één van mijn lievelingslanden. Ik neem je mee in de wereld vol watervallen, blauwe wateren en groene bergen. Welkom in Slovenië!

De natuur in Slovenië

Zelenci, Slovenië


Waar

Oké, ik begin met een vraag: waar ligt Slovenië? Drie, twee, één…? Je weet het niet, hè? Niet heel raar, want volgens mij weet 90% van de Nederlanders niet waar het land ligt. Slovenië ligt onder Oostenrijk en tussen Italië, Hongarije en Kroatië in. In bepaalde delen van het land komen wel toeristen (in Bled bijvoorbeeld), maar Néderlandse toeristen heb ik daar niet gezien. Waarom? Ik heb géén idee! Het land is práchtig, véél goedkoper dan Kroatië en je rijdt er zo met de auto naartoe. Wat mij betreft moét ‘ie op je Bucket List.

Waarom

Waarom? Omdat Slovenië het land is van de rubuuste watervallen. Zo mooi heb ik ze nog nooit gezien. Omdat het water zó blauw/groen is, dat het bijna nep lijkt. Omdat je in Slovenië het beste van twee werelden hebt: prachtige natuurparken, maar ook wijngaarden en kustplaatsen die verdomd veel van Venetië weg hebben (niet zo gek, aangezien Italië er 500 jaar de baas was). De Sloveense Rivièra, prachtig. En daarbij heb je in Slovenië het voordeel van een westers land: goede infrastructuur, betalen met de euro en in het Engels communiceren (met de meeste mensen dan). Ideaal.

Watervallen in Slovenië

Wie

Voor iedereen! Nee, serieus. Het land is zó toegankelijk en in zo’n 11-13 uur rijd je er naartoe. Een appartement boek je voor zo’n €200 per week en de bezienswaardigheden kosten er bijna niks. (In tegenstelling tot toeristisch buurland Kroatië.) De prijzen van voedsel liggen er ongeveer even hoog als hier. Ik bedoel maar: waarom zou je niét naar Slovenië gaan?

Wat

In een week tijd hebben wij bijna heel Slovenië gezien, maar wij reizen dan ook wel erg ‘snel’. Negen dingen die je niet mag missen als je in Slovenië bent?

 1. De 5 mooiste watervallen van Slovenië (ik deelde ze op mijn blog: deel 1 en deel 2)
 2. Het meer, eiland en kasteel van Bled
 3. Kustplaats Piran
 4. Het blauwgroene water van Voje Valley
 5. Het onwerkelijke, blauwgroene bronwater van Zelenci
 6. De mooiste grot ooit: Skocjanske Jame!
 7. Reizen met de cartrain
 8. Ljubljana, de mooie hoofdstad met de fijne sfeer
 9. De Vintgar kloof. Ik ben er helaas nog niet geweest, omdat de trappetjes gerestaureerd werden toen wij er waren. Maar deze zomer gaan we naar Kroatië en dan willen we op de terugweg nog even langs dit pareltje. We konden het niet over ons hart verkrijgen om ‘m te missen!

Piran, Slovenië

Wanneer

Van de lente tot de herfst voor ‘gewone vakanties’. In de winter voor de wintersport! In de winter zijn de meeste bezienswaardigheden gesloten door de sneeuw. Zeker in de natuurparken kan érg veel sneeuw liggen. Wij waren in april in Slovenië en toen was de sneeuw nog niet helemaal weg.

Hoe

Lekker met de auto! Fijn al je eigen spullen meenemen en voor een prikkie een appartement huren bij een bewoner. Het is daar à la Oostenrijk: in sommige dorpen heeft iéder huis een appartement voor gasten. Ons appartement was brandschoon en compleet. De bewoners spraken geen woord Engels, wat tot hilarische conversaties leidde (als wij ‘hello’ zeiden, zeiden zij iets onverstaanbaars in het Sloveens terug) maar wat verder geen enkel probleem opleverde.

Ljubljana, Slovenië

Als je nu nóg niet overtuigd bent, moet je nog maar eens extra goed naar de foto’s kijken. Ik beloof je: je wordt geraakt door het land en het wordt meteen één van je lievelings verblijfplaatsen. sLOVEnië!

Bedankt Marieke, voor een blik op Slovenië door jouw ogen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelf ook nog nooit geweest ben, maar het land lijkt me prachtig.

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Slovenië lijkt me geweldig! Ik ben er ooit eens geweest als klein meisje toen we voor een paar uur de grens over staken vanuit Oostenrijk maar that’s it… het schijnt een waar wandelparadijs te zijn (plus voor ons) dus wie weet gaan we ooit die kant op. Toch jammer dat ik dat vandaag ook al over diverse andere plekken heb gezegd ;-) too much to see, too little time.
  antonette – we12travel onlangs geplaatst…avontuur en adrenaline in CaracasbaaiMy Profile

 2. Ah, Slovenië lijkt me echt super! Vooral die watervallen, wauw! En budgetvriendelijk, ook niet verkeerd!
  Lisette | Travellust.nl onlangs geplaatst…MUST DO: vijf meerdaagse tochten in VietnamMy Profile

 3. Ik wil nog een terug naar Slovenië, omdat ik teveel gemist heb, ik ben alleen naar Bled, Ljubljana, Postojna grotten en Koper geweest. Ik wil nog naar zo’n beetje alles wat je verder opnoemde gaan, dus ik moet nog een keer terug, maar dan met eigen auto, zonder ouders, zodat ik het allemaal zelf kan bepalen ;p Maar Slovenië is een land dat je MOET zien. Het is zo mooi daar
  Karbonkel onlangs geplaatst…Bled, het meer van SloveniëMy Profile

 4. Ik ben net een paar dagen terug uit Slovenië. Alleen in de buurt van Bled geweest, maar als ik dit leer heb ik best wat gemist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close