Een avontuurlijke roadtrip over het Noorder Eiland van Nieuw Zeeland Destinations

Mijn reis naar Nieuw Zeeland was een onwerkelijke droom die ineens realiteit werd. Na mezelf jarenlang vergaapt te hebben aan de prachtige landscape shots in the Lord of the Rings films wist ik het, ik wil naar Nieuw Zeeland! Nooit waren er concrete plannen en ik had niet verwacht dat een reis naar het land dat het verst bij Nederland vandaan binnen een korte periode plaats zou vinden. Tot dat ik – wederom geheel onverwacht – ineens stage ging lopen in Australië. Toen lag NZL ineens binnen handbereik. Na wat research en inspiratie opdoen vertrokken Tristan en ik op een avontuurlijke roadtrip door Nieuw Zeeland van 2.5 week.

Een avontuurlijke roadtrip door Nieuw Zeeland

Auckland | stad voor zeilers, foodies en cultuurliefhebbers

Onze reis begon in  Auckland, de grootste stad van Nieuw Zeeland, dat gelegen is op het Noorder eiland. Een frisse zilte lucht uit de Hauraki Gulf verwelkomde ons in deze jonge en hippe stad waarna we incheckten in het Base Backpackers Hostel.

Met 1.3 miljoen inwoners is Auckland veruit de grootste stad van het land gezien er in totaal maar 4.5 miljoen ‘kiwi’s’ wonen. Het is echt een stad die met name zeilers, cultuurliefhebbers en foodies zal aanspreken. Naast de uitzichten op de baai – you know I’m a sucker for water – was ik vooral onder de indruk van het Auckland Museum. Je wordt hier meegenomen op een avontuurlijke reis door de geschiedenis van Nieuw Zeeland en  de invloed van de Polynesische cultuur. Heldhaftige Maori-strijders en rijkelijke gegraveerde woningen laten je zien wat voor rijke geschiedenis het land heeft.

Met een uitgestrekte waterlinie kan je in Auckland natuurlijk niet om een bezoek aan de haven heen. Dit is het kloppende hart van de stad en ‘s avonds kan je hier heerlijk dineren en is het er een drukte van jewelste. Van cheap ass burgertenten tot haute cuisine, de Waitemata Harbour is een culinaire scene voor iedereen. Helaas was ik tijdens mijn verblijf in Auckland hartstikke ziek en had ik niet de mogelijkheid om het zelf te doen, maar een ferry tocht naar Devonport schijnt helemaal je-van-het te zijn! Devonport is een buitenwijk van de stad en ligt aan de overkant van de baai. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Auckland met een trotse Sky Tower die er boven uit torent.

There and back again

Na 2 dagen was het tijd om de stad te verlaten vetrokken we met ons Spaceship ‘Ernest’ richting het zuiden en de wereld van hobbits. Vooraf leek het ons geweldig om Hobbiton – een park dat in de LOTR films fungeert als The Shire – te bezoeken. Helaas bleek dit gesloten te zijn maar gelukkig zag de hele omgeving eruit alsof het rechtstreeks uit de film kwam. Een goed alternatief was om lekker door te rijden en gewoon simpelweg de omgeving in ons op te nemen. Zodoende kwamen we uit bij een prachtige hiking trail met waterval, de Wairere Falls. Met m’n gammele hoofd, een appel en een fles water sjokte ik achter Tris aan. Al gauw verscheen er een glimlach op mijn gezicht en veranderde het sjokken in een stevige pas. Stroomende beekjes, bemoste rotsen en avontuurlijke wandelpaadjes brachten ons uiteindelijk bij de look-out op de Wairere Falls. Geweldig! Zomaar een pareltje dat we spontaan tegenkwamen. Love it!

Matamata in Nieuw Zeeland is de echte 'Shire' - It's Travel O'Clock

Wairere Falls op het Noorder Eiland van Nieuw Zeeland - It's Travel O'Clock

Waire Falls Track-Nieuw Zeeland-It's Travel O'Clock

Na die nacht kamp op te hebben gezet in de wilde natuur voelden we ons toch wel even de koning te rijk, een soort mini fellowship. We stonden op bij het krieken van de dag met fluitende vogels om ons heen. Heerlijk! Daarna was het tijd om verder te rijden en meer te ontdekken. Op naar het geothermische landschap van Rotorua en de super toffe waterval in Taupo.

Natuurlijke krachten

Rotorua is een plek die moet je bezocht hebben als je in NZL bent! Niet omdat het dorpje nou zo geweldig is, maar wel omdat de hoge geothermische activiteit in de grond hier voor een waanzinnig landschap zorgt. De lucht van rotte eiren moet je op de koop toenemen, maar als je een park zoals Wai-O-Tapu bezoekt vergeet je die al snel. Hier vindt je verschillende ‘baden’ vol met zwavelgassen, oxiderend water en andere vulkanische vormen van activiteit. De Lady Knox geiser, de Champagne Pool en de Devil’s Cave zijn slechts enkele voorbeelden.

Lady Knox geiser Wai-O-Tapu, Rotorua in NIeuw Zeeland | It's Travel O'Clock

Wai-O-Tapu Geothermal Park-Rotorua | It's Travel O'Clock

Als je Rotorua uitrijd komt je al snel in de omgeving van Lake Taupo. Dit meer is net zo groot als Singapore en is zo’n 2.000 jaar geleden ontstaan door een uitbarsting van een vulkaan. Het meer is prachtig en dé perfecte plek voor een picknick pauze. Natuurlijk kun je hier ook je waterski’s aantrekken of het meer per kano verkennen. Als je ruim de tijd hebt kan ik je dit zeker aanbevelen. Helaas hadden wij die tijd niet, maar wat we niet konden missen waren de Huka Falls! Hier wordt het water met zo ontzettend veel kracht naar beneden gestort dat er maar liefst 220.000 liter water per seconde door heen wordt geperst! Het geluid van donderend water is overweldigend en rustgevend tegelijk. We maakten hier een korte hike en bleven vooral lang staren. Af en toe is een moment van stilstaan en bezinning het enige wat je nodig hebt op reis. Wow!

The amazing Huka Falls in New Zealand. It processes 220.000 litres of water a second.

DOC- campings

Tijdens onze roadtrip sliepen wij in onze Spaceship. Even wat toelichting is wellicht op z’n plek. Spaceships is een bedrijf dat auto’s verhuurt die speciaal zijn uitgerust voor een roadtrip. Een oranje monster met ieder een toffe naam – die van ons heette dus Ernest – waarvan de achterbank omgetoverd kan worden tot bed zodat je auto ook meteen een huis op wielen wordt. Naar mijn mening is dit de manier om rond te reizen door Nieuw Zeeland. ‘s Nachts parkeer je dan je auto in één van de DOC-campings.

Free your spirits on a road trip! Stay in a spaceship!

DOC staat voor Department of Conservation, de Nieuw Zeelandse variant van Staatsbosbeheer. De DOC-campings zijn geweldig! Ze variëren in prijs en daarmee ook in mate van voorzieningen. Sommigen kosten je niks, maar daar kan je dan ook niet meer dan een compost toilet en met geluk een wastafel met koud water voor terug verwachten. Andere campings kosten tussen de $NZL 7 en $NZL 20 p.p. waarbij je ook zelfs warme douches kunt verwachten. 1 ding hebben ze allemaal gemeen: ze staan op prachtige plaatsen midden in de bossen waardoor je één bent met de natuur. Wij sliepen om de nacht op een DOC-camping of een ‘gewone’  camping met voorzieningen. Vaak kwamen niet meer dan 1 of 2 andere roadtrippers tegen maar het kwam net zo vaak voor dat er niemand naast ons kwam staan. Het gevoel van vrijheid kan nergens anders geëvenaard worden als lekker met je auto rondtoeren en ‘s nachts midden in de natuur je bedje spreiden.

DOC campsites in New Zealand are the best. You get to spend the night in the middle of nature.

Vooraf had ik al een overzicht van alle campings op zowel het Noorder Eiland en Zuider Eiland uitgeprint zodat we onderweg niet van nare verrassingen kwamen te staan. Zo hadden we toch alle vrijheid, maar wel wisten we wel voor het donker een slaapplek te vinden. Een overzicht van alle DOC-campings kun je hier vinden.

A land of two tales

Het Noorder Eiland en het Zuider Eiland zijn zo verschillend als dag en nacht dat je eigenlijk twee aparte reizen zou moeten maken en de twee los zou moeten bezoeken, ware het niet dat Nieuw Zeeland zo ver weg is dat de kans dat je dat daadwerkelijk doet veel te klein is. Ook wij kozen er voor om de twee te combineren. Na een in kleine week van Noord naar Zuid te zijn gereden op het Noorder Eiland, pakten we in Wellington de boot naar Picton, Zuider Eiland. Over dit deel van de reis lees je later meer.

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Wauw, wat een onwijs gave reis!! Ik ben wel in Australië geweest, maar NZ is toch weer héél anders zie ik!
    Vooral het reizen met een spaceship ga ik onthouden, wie weet handig voor in de toekomst!
    Stephanie onlangs geplaatst…Event | Dutch Youtube Gathering 2014 – #DYTG9My Profile

  2. Prachtig bijzonder land hé! Ik heb er op en top genoten, Wauwww! Nu schrijf ik regelmatig over onze avonturen, zo fijn nagenieten! Leuk om jouw blog te lezen, haal ik ook weer herinneringen op. Bijzonder, die geisers en pools!
    Marcella onlangs geplaatst…De Instagram tagMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close