Peru: de 5 W’s en een H Destinations

In de serie ‘de 5 W’s en een H’ laat ik jullie kennismaken met een land op basis van praktische informatie, gebaseerd op Wat, Waarom, Wie, Waar, Wanneer en Hoe. In deze blogpost neem ik jullie mee naar 1 van mijn favoriete landen, Peru. In 2010 maakte ik een mooie reis door het hart van dit land en ontdekte ik de kleurrijke cultuur. Niet bij iedereen is Peru even bekend, al kennen velen waarschijnlijk wel Machu Pichu, 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen. Eerder verschenen in deze serie al Gambia en Bulgarije.

Wat

Peru is een erg indrukwekkend land met een zeer rijke geschiedenis en een ontzettend uiteenlopende natuur. Van woestijnen tot jungles, van een metropool als Lima tot een minuscuul dorpje als Vicos, van felblauwe meren en knalgroene bossen. Kleur is het woord dat dit land het beste omschrijft. Sinds de opkomst van het toerisme merkt ook de lokale bevolking dat er veel waarde wordt gehecht aan de Peruaanse cultuur en erfgoed. Steeds vaker zie je dat de bevolking weer terug gaat naar hun roots en zich uitdost in de meest vrolijke en traditionele kledingstukken.

De bevolking van Peru dost zich nog regelmatig uit in tradtionele klederdracht | It's Travel O'Clock

Met de lokale Peruaanse bevolking in het dorpje Vicos een offer brengen aan 'Pacha Mama' - Moeder Natuur. | It's Travel O'Clock
De bevolking is er timide en gastvrij en initiatieven als homestays zijn hier dan ook vrij populair. Zelf ondervond ik hoe het was om bij de lokale bevolking te overnachten in de bergen van Vicos en de vallei van Humachucco, beiden nabij de stad Huaraz. De bevolking is erg één met de natuur wat ook de reden is dat er nog regelmatig offers worden gebracht om Pacha Mama (Moeder Natuur) te eren. Geen menselijke offers zoals de Inca’s dat deden, maar wel door gebed en het ‘stomen’ van de traditionele maaltijd ‘Pacha Manca’ in de aarde.

Het land ligt hoog boven zeeniveau en met name in het rond de 4200 meter hoog gelegen Andes Gebergte is het dus erg wennen aan de moeite om te ademen. Neem een paar dagen de tijd om te acclimatiseren en trek dan de bergen in. Bijvoorbeeld naar het Parque Nacional de Huascaran of bezoek de ruïnes van Chavin.

Het groene Andes Gebergte in Peru | It's Travel O'Clock

Je kunt uren door de Andes in Peru hikken zonder andere toeristen tegen te komen. Ga wel met een gids op pad. | It's Travel O'Clock
De hierboven beschreven plaatsen heb ik zelf bezocht, maar Peru heeft natuurlijk nog veel meer. Het oude stadje Cuzco bijvoorbeeld, schijnt erg mooi te zijn. De Nasca Lijnen zijn nog altijd een raadsel en laten zich het beste per vliegtuig ontdekken. Als echte topper van een reis naar Peru mag een bezoek aan Machu Pichu natuurlijk niet ontbreken! Ik sloot met mijzelf de deal dat ik ooit alle 7 wereldwonderen gezien wil hebben, dus bij mijn volgende reis naar Peru staat dit ook op de planning.

Waarom

Er zijn de meest uiteenlopende redenen waarom je naar mening Peru moet bezoeken. Allereerst vanwege de natuurpracht! Zelden heb ik zo’n mooi, afwisselend en verbazingwekkend land gezien. Een meerdaagse hike langs de Incatrail, een bezoek aan de nationale parken en de typische bergdropjes en stadjes laten je zien waarom. Wees bereid om de helft van de tijd met je mond open rond te lopen, zo mooi is het. In Peru zijn mens en natuur 1 met elkaar. Ga hier dus bijvoorbeeld hiken of paardrijden om de omgeving te verkennen.

Het landschap van Peru is zo divers dat je de helft van de tijd vol verbazing rondloopt | It's Travel O'Clock
Daarnaast kun je hier als cultuurliefhebber enorm je hart ophalen. Peruanen zijn trots op hun afkomst en rijke historie. De overwinning op de Spanjaarden heeft geresulteerd in de heruitvinding van de eigen cultuur. Ga bijvoorbeeld met een local op pad die je meeneemt naar historisch belangrijke plekken, zowel in de stad als in de Andes. Op lokale markten kun je de meest kleurrijke stoffen kopen en in de restaurants worden vaak lokale en traditionele gerechten zoals ceviche of cuy geserveerd. Ook als foodie kun je hier dus goed terecht als je van de wereldkeuken houdt.

Ook wie even helemaal weg wilt zijn uit onze moderne en Westerse beschaving zit in Peru goed. Natuurlijk ben je hier niet afgesloten van de buitenwereld, maar het kán wel. Op sommige plekken lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Huisjes worden gebouwd van adobe – een soort klei, asfaltwegen liggen lang niet overal en in de bergen kun je vaak bereik met je telefoon wel vergeten.

Katholiek Peru- Its Travel O Clock

Wie

Peru is een land dat misschien niet voor de beginnende reiziger geschikt is. Het gaat er niet altijd even strak geregeld aan toe als in Europa, wat tegelijkertijd ook de charme van het land en de rest van Zuid Amerika is. Wees bereid om het avontuur aan te gaan en je onder te dompelen in de lokale manier van leven. Je gaat naar Peru om een rondreis te maken en waarschijnlijk niet om 2 weken op 1 plek te blijven, dat zou zonde zijn. Wees er daarom op voorbereid dat je vaak van accommodatie wisselt en dat het vervoer, dat vaak per bus gaat, niet volgens 9292 rijdt.

Het is dus een land voor avonturiers, maar ook zoals gezegd voor natuurliefhebbers, wandelaars, cultuurliefhebbers en foodies. In feite is er voor ieder wat wils, maar mocht jouw persoonlijkheid een combinatie van de 5 bovenstaande karaktertrekjes hebben, dan zit je hier helemaal goed.

Huaraz in Peru | It's Travel O'Clock

Waar

Peru ligt in Zuid Amerika op zo’n 12 uur vliegen vanuit Nederland. Het is een uitgestrekt land dat grenst aan Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. Misschien is het leuk om te weten dat Peru op dezelfde hoogte ligt als Tanzania in Afrika en Papua Nieuw Guinea in Azië.

Peru ligt op dezelfde hoogte als Tanzania en Papua Nieuw Guinea

Wanneer

Doordat Peru zo dichtbij de Evenaar ligt, zijn de seizoen niet zo duidelijk merkbaar als bij ons. Er kan niet echt gesproken worden van een zomer, herfst, winter of lente. Het klimaat en dus de beste reistijd, heeft hier meer te maken met het verschil in landschappen. Je zou het land in 3 klimaatzones kunnen onderverdelen: kust, hoogland en regenwoud. Het hangt er dus een beetje vanaf wat je wilt bezoeken en wat voor jou de beste reistijd is.

De kust van Peru is kaal en ruig maar niet minder indrukwekkend.

De kust van Peru | It's Travel O'Clock
Over het algemeen geldt voor de kustzone dat december t/m april de beste periode is met temperaturen tussen de 25 en 35 graden. Bezoek je de hooglanden, oftewel de Andes, dan heb je het hele jaar door te maken met een relatief constant klimaat dat per hoogte verschilt. Hoe hoger, hoe kouder. Toch is de periode mei t/m oktober het beste omdat deze maanden worden gezien als droog seizoen waarbij temperaturen vaak tussen de 15 en 25 graden liggen.

In het noordoosten van het Andes Gebergte ligt het regenwoud waar je dus te maken hebt met een subtropisch klimaat. Dit landschap beslaat het grootste deel van het land. De luchtvochtigheid ligt hier relatief hoog en de temperaturen zijn vrij constant met 25 graden. April t/m november is de droge periode en dus de beste tijd om dit deel van Peru te bezoeken.

Let ook op het feit dat Peru ten zuiden van de Evenaar ligt en dus is het daar winter ten tijde van onze zomer. In die periode kan het dus een behoorlijk stuk drukker zijn dan de overige maanden. Wil je het optimale halen uit jouw reis naar Peru, dan raad ik je het voorjaar aan, met april en mei als beste maanden.

Peru is een prachtig land! Ga hiken en trek door de bergen. Neem wel de tijd om te acclematiseren want je b evindt je hier op ruim 4000 meter hoogte! | It's Travel O'Clock

Hoe

Zoals gezegd ligt Peru op 12 uur vliegen, best een behoorlijk eind. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die je naar de hoofdstad Lima vliegen. Zo kun je bijvoorbeeld met KLM rechtstreeks vanuit Amsterdam vliegen of met Iberia en/of LAN Airlines via een tussenstop in Madrid. Kijk ook eens naar vluchten vanaf vliegvelden net over de grens. Zo kun je vanaf Düsseldorf met Delta via Atlanta naar Lima en vanuit Brussel ook met KLM en Iberia vliegen. Je kunt het beste voor jouw reisperiode deze vliegvelden vergelijken.

Vliegen naar Peru kan rechtstreeks vanaf Amsterdam.

Happy travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Ik vind dit echt een leuke serie! En Peru stond al op m’n lijst met toffe landen die ik ooit een bezoekje wil brengen, het is nu een paar plekjes gestegen! ;)
  Ruurdje onlangs geplaatst…Sportief dagje: triatlon-quest doenMy Profile

 2. Wat een fijn artikel met handige informatie! Peru staat heel hoog op mijn lijstje om te bezoeken, dus dan komt dit zeker van pas :)
  Rianne onlangs geplaatst…New In: Scratch MapMy Profile

 3. Yeah voor Peru!, Wat grappig dat jij bij Huarez en Chavin de Huantar geweest bent. Tijdens mijn 7 weken Peru in 2004 alweer heb ik die uiteindelijk over geslagen door tijd gebrek. Moet zeker nog een keer terug en na dit artikel gelijk vliegtickets gaan kijken. Jammer dat het vaak zo duur is..
  Tikva onlangs geplaatst…Interview: Moeder en dochtervakantie MarokkoMy Profile

  • Ah jammer dat jij er geen tijd meer voor hebt gehad! Deze streek is het enige wat ik heb kunnen zien omdat mijn reis maar 2.5 week was. Veel te kort natuurlijk om heel Peru te ontdekken dus zeker nog een keer terug!! Waar ben jij vooral geweest?
   Daphne Groeneveld onlangs geplaatst…Genieten.My Profile

 4. Was dit in het kader van je studie? Mijn zusje ging naar Cambodja en Vietnam kan ik me herinneren. Zo stoer! Peru en Chili staan al zo lang op mijn lijstje, en nu wil ik alleen maar meer. Zo mooi <3 En super leuke post!
  Michelle – Travel lifestyle.nl onlangs geplaatst…Gràcia – mijn favo wijk in BarcelonaMy Profile

  • Jep. Dat was een optionele studiereis in het kader van duurzaam toerisme en community based tourism. Het was eigenlijk voor een andere opleiding bedoeld, maar uiteindelijk werd het een mix van toerisme studenten. Beste studiereis ever! De andere 2 gingen naar Bulgairje en Brazilië. Ook tof, maar Peru staat ver boven aan!
   Daphne Groeneveld onlangs geplaatst…Europa binnen handbereikMy Profile

 5. Hee Daphne, hele leuke post weer en bedankt voor onze link!!!! Grrrroeten!!!

 6. Mooi geschreven Daphne en leuke informatie! Ik merk dat de hoogte mij wat tegen houdt, maar ondertussen al zoveel moois over Peru gehoord, dus wie weet!
  Linda onlangs geplaatst…Hotspot: Klein Berlijn in Apeldoorn, gewoon een cool caféMy Profile

  • Dank je Lin :). Die hoogte is de eerste dagen inderdaad wel even een dingetje. Ik was ook de 2e dag flink beroerd en kon vrij weinig doen, maar als je het relatief rustig aan doet qua inspanningen vallen de andere dagen erg mee. Ik heb daar mogen hiken, paardrijden, musea bezocht, door ruïnes gedwaald, nog meer gehiked en nog 101 andere dingen gedaan. Gewoon jezelf even in acht houden en weten dat je de 1e 2/3 dagen even moet acclimatiseren.
   Daphne Groeneveld onlangs geplaatst…Prachtige surfspotsMy Profile

 7. Nog een tip mbt vliegen, klinkt heel raar, maar boek op klm.nl je ticket vanaf Antwerpen centraal station. Je moet dan wel eerst naar Antwerpen en dan met de trein naar Schiphol (doe je dit niet en kan je je gecontroleerde treinticket bij het inchecken op Schiphol niet tonen, betaal je een berg geld bij). Het kan zo een paar honderd euro schelen. Dat was voor mij de extra reistijd, vanuit Rotterdam, wel waard.

  En nog een tip om te bezoeken: Kuelap! Ik was daar in 2003 en 2006. Lastiger te bereiken dan Macchu Picchu, maar ik vond het net zo mooi, zo niet mooier. In het nevelwoud, nauwelijks toeristen. Al zal dat laatste wel veranderen doordat Kuelap vorig jaar op een lijstje ‘te bezoeken” van de Lonely Planet stond.

  Krijg helemaal zin om wéér te gaan :).
  Esther onlangs geplaatst…Weg met de motivatiebroek!My Profile

 8. Ik ben zelf 1,5 jaar terug in Peru geweest en dat was echt een reis om nooit te vergeten. Wij gingen drie weken, in April, via school in samenwerking met HoPe en BEE, ook niet zomaar om te reizen (natuurlijk ook wel), maar ook om goede doelen te ondersteunen. Ik heb heel veel van het land gezien. We zijn een week in de jungle geweest, waarvan ook een paar dagen op een platform bij een meer, op een paar uur varen van Puerto Maldonado. De jungle is echt onwijs indrukwekkend, zoveel planten, bomen, groen, kleuren en bijzondere dieren. Verder zijn we met Cusco als basis een week in de heilige vallei geweest, we zagen Cusco, Pisac, Ollantaytambo, Aguas Calientes en Machu Picchu (dat moet je écht gezien hebben!) en het indianendorpje Patacancha, waar we bij een schooltje hebben geslapen. In die week hebben we zoveel mooie ruines, natuur en mensen gezien. Cusco is inderdaad een prachtige stad met een hele bijzondere sfeer. We zijn ook bij Puno en het Titicacameer geweest, ook op de Uros eilanden, wat ook heel bijzonder is, maar dan moet je zeker ook het eiland Taquile niet overslaan, ook heel mooi en rustig. Wij hebben ook Lima gezien, niet heel veel maar genoeg om te zeggen dat dat niet het hoogtepunt van het land is ;) Wij sloten onze reis af in Pisco en Paracas, vanwaar we de Islas Ballestas hebben bezocht, waar oa zeeleeuwen en pinguins zitten, ook heel speciaal! Ik heb het gevoel dat ik echt veel heb gezien.
  Ik ga er zeker nog eens heen, om de Nasca-lijnen te zien en Arequipa te bekijken en de woestijn te ontdekken, want dat is het enige waar ik weinig van heb gezien.
  Peru is zo’n bijzonder mooi land!
  Amelie onlangs geplaatst…Fototutorial: Gold ‘n Silver PartyMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close