Noorwegen | Ålesund en de regio Sunnmøre verkennen Destinations

Het mooie aan werken in de reisbranche, is dat je regelmatig op plekken komt waar je zelf nooit aan zou denken. Sterker nog waar je in sommige gevallen zelfs nog nooit van hebt gehoord. De stad Ålesund in de regio Sunnmøre in Noorwegen is zo’n bestemming. Het kwam in mijn mentale atlas nog niet voor, maar wat een cadeautje was het om er te zijn geweest! Met een groepje touroperators vloog ik naar de fjorden om met eigen ogen te zien wat dit deel van de wereld nou allemaal te bieden heeft en dat deel ik graag met jullie!

Op verkenningsreis naar de Noorse fjorden

Reizen met onbekenden heeft in mijn boekje wel iets. Wat voor mensen zullen het zijn? klikt het goed? en wat voor verhalen ga ik de komende dagen horen? Nadat we elkaar allemaal bij de gate gevonden hadden, vertrokken we met een relaxte KLM-vlucht naar Ålesund, dat gewoon rechtstreeks aan te vliegen is. Eenmaal in het Noorse luchtruim doemden de magische fjorden voor ons op en was iedereen druk bezig het indrukwekkende landschap in zich op te nemen. Zo fijn dat we dit hoekje van de wereld beter mogen gaan leren kennen!

Ålesund, Noorwegen | It's Travel O'Clock

Ålesund

Ålesund is niet groot, maar wel een vrolijk gekleurd provinciaal stadje met een geweldige ligging aan de kust en wordt omringd door fjorden. Ideale uitvalsbasis dus voor een stedentrip en natuur combinatie. Vanuit mijn hotelkamer keek ik uit op het haventje en zag om de haverklap verschillende ferries naar eilanden in de omgeving vertrekken. Wie It’s Travel O’Clock langer volgt, weet dat ik verzot ben op boten, dus was het voor mij heerlijk om een stoel voor het raam te zetten en simpelweg bootjes te kijken.

Vanaf de Aksla berg aan de rand van Ålesund heb je een prachtig uitzicht over de stad en de fjorden. Je moet er of een flinke klim op een steile trap voor over hebben – locals vinden dit de ideale hardloopuitdaging – of je pakt je huurauto of een lokale bus en rijdt slinger de slang naar boven. Hoe dan ook, je wordt getrakteerd op een meer dan fijn uitzicht. Kodakmoment!

Ålesund, Noorwegen | It's Travel O'ClockÅlesund, Noorwegen | It's Travel O'ClockÅlesund, Noorwegen | It's Travel O'Clock

Wat ook fijn is voor een watermeisje als ik: kayakken. Het water loopt dwars door Ålesund heen en al peddelend heb je dus een fijne manier om de stad beter te leren kennen. Samen met een van de touroperators stapte ik wat onzeker in zo’n schommelende kayak, maar eenmaal geïnstalleerd en gebalanceerd waren we er klaar voor en daalde er een soort rust op ons neer. Het was nog vroeg en dus rustig in de stad en op het water. Een zenmomentje.

Sunnmøre

Veilig en wel weer uit de kayak was het tijd om Ålesund achter ons te laten en de rest van de regio Sunnmøre te verkennen. De eerste stop: skigebied Strandafjellet. Jammer genoeg reizen we te laat in het jaar (mei) om nog te kunnen skiën, maar een ritje op de sneeuwscooter en een sneeuwschoenwandeling de berg op zitten er wel nog in. Eerlijk is eerlijk, ik vind sneeuwschoenwandelen niet bijster inspirerend, maar het uitzicht op de fjorden waar we bovenop de berg mee beloond werden maakte dat behoorlijk goed.

Stranda, Noorwegen | It's Travel O'ClockStranda, Noorwegen | It's Travel O'ClockStranda, Noorwegen | It's Travel O'Clock

Het stadje Stranda was de volgende stop tijdens de reis, waar wij bij de gezellige dame van Villa Lovise traditionele Noorse pannenkoekjes aten en een glaasje bubbels dronken terwijl zij ons vol enthousiasme vertelde over de door haar zo geliefde omringende fjorden. Na een nachtje slapen was het tijd om die fjorden eens van dichterbij te bekijken vanaf een RIB boot.

Ingepakt in een ‘fashionable’ gele overall en met een skibril op onze neus gingen wij aan boord om vervolgens met een rotgang over het water te varen. Jongens, wat wordt ik me daar toch een partijtje gelukkig van. Het weer liet wat te wensen over waardoor het rustig was op het water. Niemand anders dan wij en een toevallig passerende ferry te bekennen. Wat een rust heerst er dan tussen die machtige bergen en op het water.

Stranda, Noorwegen | It's Travel O'ClockFjord, Noorwegen | It's Travel O'ClockFjord, Noorwegen | It's Travel O'ClockFjord, Noorwegen | It's Travel O'ClockRoadtrip Noorwegen | It's Travel O'Clock

Na de fjorden rondom Stranda vanaf het water verkend te hebben, is het tijd om onze roadtrip voort te zetten door de Norangsdalen vallei en te koersen naar Trandal een Sæbø, 2 kleine schattige plaatjes middenin de fjorden waar locals ons op sleeptouw nemen en we dit keer in een rustig tempo tussen de fjorden door varen. Een wandeling door de bergen stond ook nog op de agenda, maar onvoorspelbaar weer gooide roet in het eten. Gelukkig waren onze gidsen echte outdoor buffs en zo toverden ze een ketel, mokken, wat thee en koffie uit hun backpacks en settelden we onder een overkapping voor een lekker opwarmertje.

Na 3,5 dag Ålesund en Sunnmøre op tal van manieren verkend te hebben was het tijd om weer richting het vliegveld te rijden. Met een koffer vol herinneringen vloog ik terug naar huis, wetende dat Noorwegen en ik elkaar vast nog wel een keertje terug zouden zien.

Happy travels, xoxo

Sæbø, Noorwegen | It's Travel O'ClockSæbø, Noorwegen | It's Travel O'ClockFjord, Noorwegen | It's Travel O'ClockFjord, Noorwegen | It's Travel O'ClockSæbø, Noorwegen | It's Travel O'ClockSæbø, Noorwegen | It's Travel O'Clock


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close