Ierland, the Emerald Isle Destinations

Ierland staat bekend als ‘The Emerald Isle’ vanwege de enorme groenheid van de natuur. Als 1e land van Europa, gelegen in het uiterste westerse puntje van ons continent, ontvangt Ierland de meeste regen vanuit de Atlantische Oceaan. Het is die groenheid die het land zo geliefd en bijzonder maken. Zelfs in de enigszins grouw ogende stad Dublin, zijn er enorme patches aan groen te vinden. Het St. Stephen’s Green Park bijvoorbeeld, is een waar groen paradijs. Maar ook buiten de stad, in de Wicklow Mountains, waar de natuur na elke bocht en berg lijkt te veranderen, is het groen.

GreenIreland

Bovenstaande foto is een totaal onbewerkte foto van het groene land van Ierland. Een foto waarin gras, mos en steen samen komen, typisch voor het Ierse landschap dat al miljoenen jaren oud is.

The Wicklow Mountains – tuin van Ierland

Tijdens mijn tripje naar Dublin van afgelopen weekend, waar mijn moeder mij mee naartoe naam als afstudeer kado, besloten we om een dagje een uitstap te maken naar de Wicklow Mountains, ook wel bekend als ‘The Garden of Ireland’. De Wicklow Mountains liggen op zo’n 45 minuten rijden vanuit de stad, maar je waant je in een compleet andere wereld. Rij je eerst nog door dorpjes, maar vervolgens belandt je in de spreekwoordelijke middle of nowhere. Geweldig! Kijk mee voor meer foto’s waarin het groene landschap centraal staat. Ik was op slag verliefd!

DublinBayIrelandWe verlieten het zonovergoten Dublin en maakte bij deze look out onze eerste stop. Terwijl we hier uitkeken over de Dublin Bay  doemde er een kleine regenboog op en veranderde het weer. Het werd kouder en een stukje bewolkter maar het bleef ‘onIerlands’ lekker weer.

KillakeeRoadIrelandIn Ierland is de nationale taal ‘Gaelic’ of simpelweg ‘Iers’ en de Ieren leren deze taal dan ook nog steeds op school. In het dagelijks leven wordt het eigenlijk alleen nog maar gesproken in de ‘Gaeltacht’ gebieden die zich met name rond de Connemara in het westen bevinden. Wel wordt er overal in het land alles in 2 talen aangegeven. In het Gaelic dus, maar vooral in het Engels, wat de voertaal is. Mochten jullie daar je twijfels over hebben trouwens, de Ieren die ik sprak zijn allemaal zeer goed te verstaan en in Dublin en omstreken hebben ze een helder accent. Just so you know!

GreenRoadIrelandWe verlaten de bewoonde wereld via deze bosrijke weg om nog geen 3 minuten later in een compleet ander landschap te rijden …

LakeBrayIrelandHier hadden de bossen plaats gemaakt voor bergen en meren. Dit is Lake Bray, verstopt achter het voormalige huisje van de beroemde dichter Oscar Wilde. Vanaf de weg zie je dit prachtige meer niet liggen, maar gelukkig hadden wij een doorgewinterde Ier als gids die ons op dit pareltje kon wijzen. De wind sloeg ons enigszins om de oren, maar dat mocht de pret niet drukken. In de verte (bij de boomrand) ligt zelfs nog een klein strandje, dat ongetwijfeld fijn vertoeven is in de warmere zomer maanden.

MountainbikingIrelandDat Ierland meer te bieden heeft dan whiskey en Guinness, blijkt wel uit bovenstaande foto. Mountainbiken is hier HOT! Niet voor niks wordt de Giro D’Italia volgend seizoen afgetrapt in het Noord Ierse Belfast! Onderweg kwamen we een hoop mountainbikers tegen, die gewoon de weg delen met auto’s en wandelaars. Heerlijk die vrijheid!

WicklowMountainsIrelandNiet veel later gingen we weer een bocht om en reden we dit wederom totaal andere landschap binnen! Stiekem deden die bergen en vlaktes mij denken aan The Lord of the Rings. Niet heel vreemd als je weet dat deze omgeving al in vele films als locatie heeft gediend waaronder o.a ‘P.S. I Love You’, ‘Braveheart’ en ‘Saving Private Ryan’. Even een toelichting: het regende hier trouwens niet! Die donkere wolk had meer weg van zwevende mist, maar gelukkig dook in de verte de felle zon al weer op!

GuinnessLakeIrelandDat ‘the black stuff’ oftewel Guinness dé nationale drank is, bewijst dit meer maar weer eens. Het wordt vanwege de diep zwarte kleur namelijk ‘Guinness Lake’ genoemd. Één van de leden van de Guinness family heeft hier zijn woning. Totaal afgelegen, maar als ik onze gids Tony mocht geloven is dit hét epicentrum van de muziek industrie.

SallyGapIrelandCollageP.S. I Love You is 1 van mijn favoriete films van de afgelopen 10 jaar. Ik kan heerlijk wegdromen bij de brieven die Gerry na zijn dood heeft achter gelaten voor zijn weduwe Holly. In 1 van die brieven nodigt de van oorsprong Ierse Gerry de Amerikaanse Holly uit om samen met haar 2 beste vriendinnen terug te gaan naar Ierland, de plek waar ze elkaar voor het eerst ontmoette. Heel ‘toevallig’ was dat toevallig op bovenstaande plek. Op dezelfde verlaten weg die langs dit stroompje ligt. Wat een plaatje!

Dat ik Ierland minded ben, was jullie ongetwijfeld al wel opgevallen. Tot vorig weekend was ik er echter nog nooit geweest maar had ik het gevoel het land door en door te kennen dankzij het schrijven van mijn scriptie. Nu ik er daadwerkelijk geweest ben en zowel wat van de stad Dublin als de ruige landschappen van de Wicklow Mountains heb mogen zien weet ik het zeker, Ierland is gaaf!

De citygirl in mij wordt verzadigd door de overdaad aan winkels, prachtige gebouwen, kroegen en parken in Dublin, maar ook de natuurliefhebber in mij had hier niks te klagen. Een perfecte combinatie van stad en land. Ik kan jullie dan ook alleen maar aanraden om er zelf eens heen te gaan!

Ik weet dat Ierland bij de meesten niet bekend staat als vakantie bestemming #1, maar zijn jullie er al wel eens geweest?

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Ik ben er nóg niet geweest maar het staat mega hoog op mijn lijstje. Sinds de foto’s en verhalen van een Iers exvriendje ben ik fan. Wát een land, gaaf om via jou een beetje mee te genieten!

 2. Ierlands staat al een tijd heel hoog op m’n wishlist en door jouw foto’s komt ie alleen maar hoger! Dublin lijkt me een erg toffe stad, maar volgens mijn vriend ben je er al wel redelijk snel uitgekeken. Hij had er destijds na een dag alle spots gezien. Reden te meer om dus naar de Wicklow Mountains te gaan, wat een geweldig idee! Het ziet er zo tof uit op jouw foto’s, wauw! Ik zat er zelf aan te denken om op Cork heen te vliegen en dan via het mooie ruige landschap naar Dublin te rijden. Dit tripje moet ik maar eens plannen. Na Nieuw Zeeland dan natuurlijk ;-)
  Marcella onlangs geplaatst…Happylist novemberMy Profile

  • Klopt inderdaad! Dublin is een leuke en compacte stad. Wij hadden in totaal 3.5 dag en dat is echt ruim voldoende om te stad te verkennen. Tenzij je alle musea afgaat natuurlijk, want daar heeft Dublin er veel van! De Wicklow Mountains zijn echt een aanrader voor een dagtripje, maar ik heb begrepen dat ook de kustdorpjes Howth en Dun Loghaire ook fijne plekken zijn. Vanuit Cork heb je natuurlijk makkelijk toegang tot The Ring of Kerry en dat zijn nu hoog op mijn Ierse bucketlist.
   Daphne Groeneveld onlangs geplaatst…ReiservaringenMy Profile

 3. Hey,

  Leuke blogs en idd Ierland is een land om verliefd op te worden, ik ben er ook helemaal gek op.
  Ik zag echter 1 (piep)klein foutjes in je blog: je geeft aan dat overal in t land zowel de Engelse naam als de naam in t Gaelic op de borden staat, dit is niet helemaal waar, in t zuiden en zuidwesten zijn enkele gebieden waar je t echt alleen met de Gaelic naam moet doen, wij hebben t ondervonden ;-) .

 4. Hey Daphne,

  Wat super al die foto’s en blogs. Kreeg jouw site net door van Sandra en begreep dat er nog meer tips onze kant opkomen. Jan en ik hebben er zin in!!

  Thx Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close