Een high school jaar in Amerika Destinations

Als je een ‘Amerika Week’ aftrapt dan moet je natuurlijk wel gelijk groots beginnen. Groots it is! En hoe! Pas mijn HAVO-diploma op zak, krap 17 jaar en naar mijn idee nog veel te jong om al aan het studenten leven te beginnen. Ik besloot om er een jaar tussen uit te gaan en meldde mij aan als exchange student om een jaar lang te gaan wonen bij een Amerikaans gastgezin en naar een typische Amerikaanse high school te gaan. High school Amerika, een ervaring om nooit te vergeten.

Het land van…

Het is het land van onbegrensde mogelijkheden, van een concrete jungle where dreams are made, van de Rocky Mountains, van de gele school bus en van het eeuwige gesteggel over het wel/niet in bezit mogen hebben van wapens. Amerika! Een land dat voor velen een illusie is maar waar toch iedereen graag een mening over heeft. Het land waar ze het voor elkaar kregen dat de overheid een shutdown had. Het land dat als geen ander zo veel doet aan liefdadigheid. Het land waar ik een jaar als High School exchange student mocht wonen.

Het is inmiddels 6 jaar geleden dat ik samen met een bups mede ‘exchangers’ in het vliegtuig stapte om mijn droom waar te maken, maar na al die jaren is de ervaring nog steeds springlevend. Een jaartje extra middelbare school in het buitenland leek mij een perfecte ervaring om: wat meer van de wereld te zien, mezelf beter te leren kennen, mijn Engels tot niveautje ‘vloeiend’ te krijgen en een compleet unieke ervaring mee te maken.

High school exchange student

Een nieuw avontuur

En een avontuur werd het! Vooraf bedenk je natuurlijk hoe het komende jaar er uit zal zien. Zullen er echt van die cheerleader clubjes zijn, ga ik wonen in een huis vergelijkbaar met ‘Wisteria Lane’ en zijn die Amerikanen nou echt zo bekrompen? Cliché I know, maar gedeeltelijk wel waar.

Ik stapte in het vliegtuig zonder ooit maar kennis gemaakt te hebben met mijn nieuwe gezin. Ja we hadden hier en daar mail contact, maar meer dan dat was er niet. Spannend! Toen ik op Portland PDX Airport landde was ik dan ook zenuwachtig, niet normaal! Ik kwam terecht bij een mix & match gezin, lekker vol no-nonsense en midden op het Oregonse platteland. Een huis als in Wisteria Lane was het verre van, maar huiselijk was het wel. Mijn gastgezin, The Cochells voor het gemak (100 x ‘mijn gastgezin’ staat zo stom) ontvingen mij met open armen en vanaf dag 1 was ik één van hen.

Hoe zit het dan met die High School?

Ja, de High School. Hier in Nederland werkt het zo dat je, afhankelijk van het aanbod in de buurt, zelf je middelbare school kiest. In Amerika werkt het zo dat je naar de school gaat die gekoppeld is aan de regio waar in je woont. Omdat The Cochells in het inieminie dorpje ‘Mulino’ woonden, ging ik naar Molalla High School (het dorpje verderop en een soort overkoepelende gemeente).

Als ‘exchanger’  had ik het voorrecht om zelf mijn complete vakken pakket zelf samen te stellen. Alleen Engels en Wiskunde waren verplicht. Behoorlijk chill dus! Ik koos voor een echt pretpaket. Een diploma had ik toch al en ik wilde wel eens kennis maken met vakken die we in Nederland niet op de middelbare school konden vinden. Journalistiek, Graphic Arts, Drawing, Spanish, The History of the American Civil War en Interior Design waren dus o.a. de vakken die ik koos. En my god wat was ik blij met deze vakken! Behalve dat ik met een hele andere manier van lesgeven kennis maakte, leerde ik ook over dingen die ik super interessant vond en waar ik nog steeds profijt van heb.

High school exchange student

Het schoolsysteem werkt een tikkie anders daar in het Amerikaanse. Zo hadden we blokken van elk 3 maanden waarin we 5 dagen per week precies dezelfde vakken hadden, wel zo stabiel vonden ze daar. En true… je komt er zo lekker in. En dat van die Cheerleaders … dat klopt gedeeltelijk.

Football & Cheerleaders

Ja natuurlijk zijn er daar cheerleaders. Er is ook een school mascotte, een football team, een worstel team, een basketbal team en zo kan ik het lijstje nog wel langer maken. Waar wij in NL naar de vereniging gaan om te sporten, is het in Amerika een school aangelegenheid, en daar ben ik eigenlijk wel voor. Die hele ‘school spirit’ is ontzettend aanstekelijk en als je ziet hoe trots iedereen was wanneer ‘we’ wonnen. En ja, ook was er een ‘Homecoming Dance’, gekoppeld aan de home coming game waarbij het football team van de school zijn laatste thuis wedstrijd van het seizoen speelt. Iedereen uit de regio komt naar deze wedstrijden en het sfeertje is er dan ook feestelijk. Die cheerleaders zijn alleen niet zulke bitches ‘als in de film’.

Behalve dat ik leerde op school tijdens mijn nieuwe lessen, leerde ik ook over het leven zelf. Over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederlanders en Amerikanen, maar vooral over mezelf. Ik heb nog nooit zoveel gejankt en gelachen in 1 jaar tijd. Vooral in het begin had ik last van hele erge heimwee. Niet omdat ik mijn familie en vrienden zo miste (stiekem wel een beetje), maar vooral omdat mijn leven ineens ZO anders was. Ik stapte niet meer zo maar even op de fiets voor een boodschap, ik moest er aan wennen dat ik was verhuisd van een leven in de stad naar een leven op het platteland. En dat was moeilijk, heel erg moeilijk! Maar gelukkig verdwijnt heimwee ook altijd weer.

Met mijn gastgezin had ik de grootste lol, op school leerde ik een hoop andere exchangers kennen. Mijn visie veranderde steeds een stukje en ik leerde ‘de Amerikaan’ beter kennen. Dat van die bekrompenheid vond ik hier en daar wel kloppen. Met name wanneer het gaat over het homohuwelijk en het recht op wapenbezit zijn ze erg star, maar verder valt dat best heel erg mee. Dat de meeste geen wereldburgers zijn is vrij logisch met zo’n groot land.

Multnomah Falls, Oregon - It's Travel O'Clock

Al met al een heel erg leerzaam jaar en er 1 om nooit te vergeten. Ik zal het dan iedereen ook blijven aanraden om na je middelbare school een jaartje high school in een ander land te gaan doen, niet eens persé Amerika. Heb je de middelbare allang achter je gelaten, waarom dan niet een jaartje college daar, of vrijwilligerswerk, of een work & travel periode. Wat ik bedoel te zeggen is dat een jaar of een paar maanden ‘me time’ in het buitenland een onwijze verrijking zijn en een ervaring die ik nooit had willen missen!

Heb jij ooit overwogen om er even tussen uit te gaan en voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken?

Happy Travels, xoxo!


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Wat een onwijs gaaf avontuur!! Nu ik dit zo lees vind ik het erg jammer dat ik hiervoor nooit gekozen heb na de middelbare school en ik maakte ook geen wereldreis na het HBO. Het was er toen niet het moment voor. Nu ga ik alsnog op ontdekking, maar dan met mij lief. Ik heb wat in te halen ;-)
  Marcella onlangs geplaatst…Let’s get lost!My Profile

 2. Ik ben erg blij dat ik toen het geluk heb gehad dat het voor mij wel weg gelegd was, ik heb er een frisse blik op de wereld door gekregen en een paar goede vrienden aan over gehouden. En die wereldreis.. die kan altijd nog ;-) Gelukkig heb je NZL om naar uit te kijken wat ook ontzettend gaaf is!
  Daphne Groeneveld onlangs geplaatst…Waarom San Francisco op mijn wishlist staatMy Profile

 3. Hoi Bibi, wat tof dat je ook een jaar high school wilt gaan doen in Amerika :)! Als je de kans krijgt moet je m zeker proberen te pakken. Kijk eens op http://www.travelactive.nl dat is de organisatie waar ik mee ging. Ik moet er wel bij zeggen dat je na 6 VWO niet meer aan het exchange programma in Amerika mee kan doen. Volgens de Amerikaanse wet heb je dan al te veel schoolervaring gehad. Tussen 5-6 vwo mag het wel en ook in andere landen waar er high school exchanges zijn kan je na je vwo nog gaan, maar helaas naar Amerika niet meer. Denk dat goed over na want het zou natuurlijk zonde zijn als je de ervaring mist :)! Groetjes, Daphne
  Daphne Groeneveld onlangs geplaatst…De mooiste fotografieMy Profile

 4. Echt super gaaf! Ik wil dit volgend jaar zelf gaan doen, ook naar Amerika. Ik heb er ontzettend veel zin in maar vind het ook wel eng. Heb je misschien tips voor me? Of dingen die belangrijk zijn! Ik had ook nog een vraagje.. Waarom heb je precies voor Amerika gekozen? Want daar wil ik heel graag heen, al heel lang, maar ik heb dus niet echt een hele goede reden waarom ik persé nou naar Amerika wil.. Had je ook nog andere landen waar je heen wou? En waarom precies? Het is natuurlijk wel weer even geleden.. Maar als je me hier bij zou kunnen helpen zou ik dat erg fijn vinden :)
  Groetjes Floor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close