Gambia: de 5 W’s en een H Destinations

Ken je ze nog, de 5 W’s en de H? Wat, Waar, Wie, Waarom, Wanneer en Hoe. Dé term die je op school regelmatig naar je hoofd geslingerd kreeg bij het opstellen van een een rapport. Nou ben ik hier niet om jullie de les te lezen, maar wel om jullie wat bij te brengen. In de 5 W’s en een H neem ik je mee naar een bestemming en vertel ik aan de hand hiervan de ins en outs. De aftrap is voor Gambia.

Wat

Gambia is een klein maar fijn land waar je als Nederlandse toerist goed vakantie kunt vieren. De temperatuur ligt er vrij standaard rond de 30 graden, het zonnetje is nagenoeg dagelijks aanwezig en de bevolking is er onwijs vriendelijk. Je vindt er een kuststrook van 50 kilometer, maar landinwaarts is er zo’n 350 kilometer aan rivier, mangroves, bossen, dorpjes en historische plekjes.

Serrekunda Beach, Gambia - It's Travel O'Clock

Mangroves Gambia Makasutu - It's Travel O'Clock

Tanji Fish Market - Gambia - It's Travel O'Clock

Je kunt er o.a. de Chimpanzee, Nijlpaard en Krokodil vinden tezamen met bijna 500 soorten vogels, dolfijnen, en kleine aapjes. Op Kunta Kinteh Island ga je terug in de tijd van de slavernij en zie je hoe de Gambiaanse gevangenen moesten leven voordat ze op transport naar de Amerika’s gingen. In het dorpje Albreda/Juffereh aan de noordkant van de rivier maak je kennis met het stamhoofd en kun je het slavernij museum bezoeken. Verder landinwaarts zijn er de historische Wassu Stone Circles die wat weg hebben van de Stonehenge, is er het koloniale Georgetown en zijn er National Parks in overvloed.

Waar

Gambia ligt op 6 uur vliegen vanaf Nederland. Omdat je recht naar beneden vliegt en er maar 1 uur tijdsverschil is heb je geen last van een jetlag, wel zo fijn op vakantie. Gambia is het kleinste land op het vaste land van het Afrikaanse continent en ligt aan de westkust, volledig ingesloten door Senegal. Het ligt op dezelfde hoogte als Nicaragua in Latijns Amerika en Thailand in Azië.

Gambia location in the world - It's Travel O'Clock

Wie

Gambia is voor een brede doelgroep een geschikte bestemming. Voor de zon/zee vakantieganger is er ruim aanbod aan de kuststrook in het westen van het land. Liefhebbers van zowel lowbudget als luxe vakanties kunnen hier hun hart ophalen. De avonturiers, natuurliefhebbers, vogelaars en Afrikafanaten kunnen het beste het land wat dieper in duiken. Waar je aan de kust vooral Westers georiënteerde hotels en voorzieningen vindt, is het landinwaarts andere koek.

Gambia - It's Travel O'Clock

Brikama Craft Market Gambia - It's Travel O'Clock

Als je de rivier afzakt neemt de kwaliteit van het wegdek af en kom je vooral kleine compounds en dorpjes tegen. Hier is het leven zwaar en moet de bevolking het met weinig voorzieningen doen. Waar ze hier wel gezegend mee zijn is de prachtige natuur. De Gambia rivier levert veel vis op en ook de mangroves en bossen zijn prachtig. Voor de reizigers die liever wegtrekken van alle toeristische voorzieningen is het binnenland een lust voor het oog. Let op: voor mindervaliden is Gambia wellicht niet het meest geschikte land. Het is en blijft een 3e wereldland.

Waarom

Waarom Gambia? Na een bezoek van een week kan ik waarheidsgetrouw zeggen dat het een ontzettend vriendelijk, gezellig en knus land is. De bevolking maakt hier echt je reis en iedereen is blij met je komst. Als je even weg wilt uit de drukte van alle dag, kan je aan de kust even heerlijk ontspannen en een verfrissende duik in de zee nemen. Bezoek eens de Brikama craft market (vraag een taxi om je te brengen!), boek een boot toer naar Kunta Kinteh Island en Albreda/Juffereh (de Lady Jocelyn is een aanrader!) en neem een kookles bij Ida die je meeneemt naar de lokale markt – geheel in Afrikaanse klederdracht.

Daphne Groeneveld - Gambia - It's Travel O'Clock

Gambia Wie, Wat, Waarom, Waar, Wanneer, Hoe - It's Travel O'Clock

Gambia kids - It's travel O'Clock

Kooklessen in Gambia - It's Travel O'Clock

Ik ontdekte ook per kano de mangroves vanuit Makasutu Cultural Forest. Hier kom je voor rust en om te genieten van de natuur. Voor waterliefhebbers en genieters van flora en fauna is dit een perfect gebied. De gids vertelt je alles over de omgeving en over de levensstijl van de Gambianen. Gambia is als bestemming dus veelzijdig en voor veel reizigers een geschikte bestemming. Omdat er weinig criminaliteit is, de bevolking zo vriendelijk en het land zo toegankelijk, is Gambia dé bestemming om kennis te maken met het Afrikaanse continent.

Wanneer

De beste reistijd voor een zonvakantie is van november-juni. Dan is het zomers, lekker warm en droog. Vanaf eind juni beginnen er langzaam buien te komen en eind juli gaat het helemaal los. Weliswaar meestal alleen ‘s avonds, maar dan kan je een fikse maar imposante bui verwachten. Voor natuurliefhebbers zijn de maanden juni-september trouwens de beste omdat dan het land in bloei staat en je de meeste dieren zult spotten!

Kunta Kinteh Island, Gambia - It's Travel O'Clock

Hoe

Gambia is het beste te bereiken met het vliegtuig. Vanuit Nederland vliegen TuiFly, Corendon en Transavia op de hoofdstad Banjul. Allen vliegen vanaf Amsterdam en zoals gezegd duurt een vlucht ongeveer 6 uur. Ook over land kan je Gambia bereiken, via de grenzen met Senegal. Dit schijnt echter nogal moeizaam te gaan en voor deze optie worden maar enkele visums per dag uit gegeven.

Je hebt geen visum nodig voor Gambia als je met het vliegtuig vanuit Europa komt. Wel moet je zorgen dat je een Cholerastempel in je inentingenpaspoort heb staan en ook een inenting voor Gele Koorts en pillen voor Malaria zijn aan te raden. De kans dat je het krijgt is echter klein.

Banjul Airport Gambia - It's Travel O'Clock

Ben jij al eens in Afrika geweest? Zo ja, wat is jouw favoriete Afrikaanse land?

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Leuke post! Goed, duidelijk neergezet en leuke foto’s (vooral die van jou, wat een leuke zonnebril!). Ik vind het altijd leuk om te lezen op welke hoogte een land nu daadwerkelijk ligt, het verbaasde me echt dat het even hoog/laag ligt als Thailand!
    Explorista onlangs geplaatst…Foodguide Barcelona: 6 restaurants om goedkoop te etenMy Profile

  2. Leuke rubriek!
    Linda onlangs geplaatst…Nieuwe site in de maakMy Profile

  3. Wat leuk dit, en ook heel fijn om te lezen. Leuke foto’s!
    Laura – What about her onlangs geplaatst…TRAVEL / The Boyfriend Travel TagMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close