Community-based tourism, hoe zit dat? Destinations

Al een paar jaar is het de trend, duurzaam reizen. Er zijn vele manieren om dat te doen: CO2-neutraal vliegen, kamperen in de natuur, je vakantie boeken bij reisorganisaties die uitsluitend met de lokale bevolking werkt en zo gaat het lijstje nog wel even door. Het laatste deed ik een paar jaar geleden. In 2010 nam ik deel aan een studiereis naar Peru, compleet gebaseerd op lokaal toerisme inclusief overnachtingen bij zogenoemde communities. In dit blogje vertel ik meer over deze ervaring. Community-based tourism, hoe zit dat?

VicosVicos huisjesCommunity-based tourism

De letterlijke vertaling van deze term is : toerisme gebaseerd op gemeenschappen. Een omschrijving die de ervaring goed samenvat. Wanneer je hier aan deelneemt, is jouw reis gebaseerd op de ervaringen die je opdoet in een lokale gemeenschap. Je verblijft bij de bevolking in huis – of een soortgelijk huisje naast het huisje van een gezin – en draait mee in hun programma.


Uiteraard ga je niet mee naar kantoor, maar wat wel zou kunnen is het meehelpen op het land, engelse les geven op een schooltje of mee helpen in de keuken. De communities nemen je ook mee op ontdekkingstocht door hun ‘achtertuin’. Zo maakte ik bijvoorbeeld een hike van 8 uur onder begeleiding van de ‘Vicosinos’ – een gemeenschap in de regio Huaraz van Peru – en kwam geen enkele andere toerist tegen!

Vicos, Peru

Hiking PeruZo trots als een pauw

Die hike was pittig en wat een respect hadden ik en ons hele clubje studenten voor onze begeleiders Dextre en co. Deze mannen liepen namelijk door rivieren, keienpaadjes, modder en afdalingen op niets meer dan een paar van de meest simpele slippertjes. Waar wij in touw waren met onze speciale gore-tex wandelschoenen, multifunctionele backpacks en afritsbroeken, deden deze heren dat in hun ‘kloffie’.

De hike die zij dagelijks maken en zien als ‘peanuts’ was voor ons een zware uitdaging. 4.200 meter hoogte is niet niks. Zeker niet als er geen ‘fatsoenlijke’ paden zijn. Wat was ik dan ook trots toen we na 8 uur hiken terug kwamen in Vicos. Na afloop zaten we allemaal vol verhalen over de indrukwekkende natuur en onze kennismaking met de ‘Vicosinos’.
Hiking Peru

Community-based tourism in Peru | via It's Travel O'ClockEen verrijking van je reis

Behalve in Vicos verbleven ij ook bij een andere community en dat keer in Humacchuco. Wederom deed hier een gemeenschap mee aan een project om reizigers kennis te laten maken met hun cultuur en lifestyle. Door zo ‘dichtbij’ met elkaar om te gaan leren beide kanten veel van elkaar. Ondanks de taalbarrière – zij spreken immers alleen spaans en heel soms de inheemse taal ‘quechua’ – blijken we goed te kunnen communiceren. Ik vijzelde mijn spaans weer op en leerde hen wat woordjes Engels en Nederlands. 

In Humacchuco werd voor ons een feestmaal bereid en wel van de Peruaanse delicatesse ‘cuy’. Wie het vorige artikel TAG: travel favorites heeft gelezen, heeft al kunnen spotten dat cuy cavia is! Iets wat je in Nederland nooit op de kaart zult zien staan, maar dat hier een bijzonder gerecht is. De vrouwen van Humacchuco lieten ons zien dat elk gezin uit de gemeenschap evenveel cavia’s moesten ‘inleggen’ – zo doen ze dat hier -. Ook maakten we kennis met de schoonmaking en bereiding van dit delicate diertje. Indrukwekkend was het zeker, maar helaas deed het mijn apetite geen goed. Toen ik het arme diertje letterlijk in een kwart op mijn bord zag liggen kon ik na 2 happen het niet meer verdragen. Ik heb de cavia dus niet opgegeten. Lekker was het gok ik wel – echt weten doe ik het niet meer – maar het zien van de voorbereiding deed het de das om. Jammer, want deelnemen aan zo’n lokale gewoonte is wel echt een verrijking van je reis!

Pachamanca

HumacchucoRESPONSible travel

De reis naar Peru werd voor ons georganiseerd door een voormalig NHTV-student en Nederlander – Guido van Es. Samen met Pablo, 1 van de ‘Vicosinos’ zette hij het bedrijfje RESPONS op om duurzame reizen naar Peru, met nam
e het gebied rondom de stad Huaraz, te organiseren. Bij deze reizen staat het community-based tourism concept centraal. Behalve ons verblijf bij deze 2 gemeenschappen, brachten we ook een bezoek naar een weef-duo. Deze vrouwen weven wol van de lokale schapen, verven deze vervolgens met alleen natuurlijke producten en maken er de mooiste knuffels van.

Door deel te nemen aan dit soort activiteiten verrijk je jouw eigen vakantie enorm, maar ook dat van de local communities. Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal, bezoek dan eens de website van RESPONS.

Heb jij wel eens tijdens je reis overnacht bij locals? En? … hoe beviel dit :)?

Happy Travels, xoxo

Parque Nacional Huascaran


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Supergaaf! Ga dit ook graag doen een keer :) nu eerst vrijwilligerswerk en een keer naar een ecovillage.

  2. Een paar jaar geleden heb ik in het noorden van de Filippijnen bij een familie overnacht. Het was in een dorpje in de buurt van Banuae, een geweldige ervaring. De Filippijnen is een aanrader als vakantieland!
    Lars Sang Mo Boom onlangs geplaatst…Nieuwe flight safety video van Virgin AmericaMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close