7x fijn op Naxos (Griekenland) Destinations

Lang heb ik gezocht naar het perfecte Griekse eiland om vakantie te vieren en te genieten van die oh zo bekende Griekse charme. Bekende eilanden als Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos vielen al snel af en bleef de keuze steken op twee eilandengroepen: de Cycladen en de Sporaden. Ze zijn beiden totaal verschillend, maar hebben ieder de charme waar ik naar zocht. Uiteindelijk viel na wikken en wegen tussen Skiathos (Sporaden) en Naxos (Cycladen) de keuze op de laatste. Een perfecte keuze zo bleek, want Naxos heeft alles in huis als ideale zomervakantiebestemming!

1.Fijne zandstranden

Ga je naar Griekenland voor een strandvakantie, dan moet je al gauw een keuze maken tussen kiezel- of zandstranden. Een groot deel van de (populaire) eilanden hebben namelijk alleen kiezelstranden en dan is toch echt stukken minder fijn als een zacht zandstrand. Naxos heeft gelukkig voornamelijk zandstranden, een duidelijk en groot pluspunt voor dit eiland.

De stranden zijn eigenlijk overal kleine baaitjes waardoor het knus en kleinschalig blijft. Het water is er heerlijk, maar afhankelijk van welk strand je hebt, zijn er geen of veel golven, dit hangt allemaal af van de wind.

Sandy beaches at Naxos, Greece | via It's Travel O'ClockSoft, sandy beaches at Naxos, Greece | via It's Travel O'ClockSoft sandy beaches at Naxos island, Greece | via It's Travel O'Clock

2. Knusse straatjes

Griekenland staat natuurlijk bekend om haar kruip-door-sluip-door straatjes en met wit gepleisterde huisjes. Ook op Naxos wandel je door tal van deze straatjes die een wirwar door de oude stad vormen. De reden dat het zulke kronkelende weggetjes zijn, is om ze ooit zo gevreesde piraten af te schrikken wanneer deze de eilandbewoners zouden opjagen. De inwoners van Naxos konden zich makkelijk een weg banen, maar de indringers verdwaalden geheid. Grote kans dat jij ook iedere keer in een ander straatje uit komt.

The old town (Chora) of the island Naxos, Greece | via It's Travel O'Clock

Wandering the streets of Naxos Old Town (Chora), Greece | via It's Travel O'ClockCharming streets of Naxos, Greece | via It's Travel O'ClockCute streets of Naxos, Greece | via It's Travel O'Clock

3. Zeilen over felblauwe wateren

Een van de absolute bonuspunten aan een vakantie in Griekenland en in dit geval Naxos is toch wel dat heerlijke blauwe water. Wat dat betreft zijn de zeeën hier voor mij gelijk aan wat goud is voor een ekster: enorme aantrekkingskracht. Vanuit de haven van Chora (Naxos Stad) vertrekken dagelijks verschillende boten die zeiltochten rondom Naxos en andere eilanden aanbieden.

Er is niets zo ontspannen als aan boord gaan van een zeilboot om over die blauwe wateren te varen. Voor mij is dit het ultieme gevoel van vrijheid en dit was dan ook zonder twijfel een van de hoogtepunten van de vakantie op Naxos! Zet mij op een boot en je hebt geen kind aan me.

Sailing around the Cyclades islands, Greece | via It's Travel O'ClockSailing around Naxos (Greece) | via It's Travel O'ClockSailing around the island of Naxos, Greece | via It's Travel O'Clock

4. Bakermat van het wijn maken

Dat zelfde geldt eigenlijk ook voor wijn. Geef mij een glas wijn en je hebt geen kind aan me. Trossen druiven en wijngaarden hebben ook weer zo’n zelfde aantrekkingskracht als de zee en aan druiven geen gebrek op Naxos. Dit eiland is de bakermat van het wijn maken waar men al in de oudheid mee begon. Sterker nog, de Grieken vonden wijn zo belangrijk en het vormt zo’n wezenlijk deel van de cultuur, dat ze zelfs een Wijn God hebben: Dionysos. Zijn standbeeld ligt in de binnenlanden en kijkt uit op zee.

Waar je in bekende wijnstreken zoals de Champagne en Napa Valley wijngaarden met kaarsrechte ranken zult vinden, gaat het wijn maken er in Griekenland heel anders aan toe. Hier geen wijngaarden, maar de druiven groeien overal waar ze ook maar een straaltje zon pakken. Aan het dak, op het balkon, langs de weg, het maakt allemaal niet uit. En druivenstokken? Wat een onzin vinden ze hier.

Big,fat, juicy grapes at Naxos island, Greece | via It's Travel O'ClockThe statue of Wine God Dionysos on the island of Naxos, Greece | via It's Travel O'ClockGrapevines grow everywhere in Naxos, Greece | via It's Travel O'Clock

5. Ruig binnenland met ruïnes

Griekenland staat natuurlijk ook bekend als grondlegger van de democratie en vrijwel de algehele beschaving in Europa. Veel daarvan is te herleiden naar het eiland Naxos waar een aantal eeuwenoude ruïnes her en der doen terug denken aan die tijd.

Als je bijvoorbeeld zoals wij met een quad het binnenland in trekt, dan kom je ongetwijfeld ook een eeuwenoude tempel tegen. Dit is de Tempel van Demeter en schijnt nog ouder te zijn dan het Parthenon in Athene. Just sayin’.

Waar de kust zacht en verfijnd is, is het binnenland van Naxos juist ruig en door. Open vlaktes worden afgewisseld met flinke bergketens en onze quad – aka ‘treikgeit’ – had er wegens gebrek aan PK’s maar moeite mee. Het levert wel gave vergezichten op en een leuk avontuur voor een dag.

Rough back country at Naxos, Greece | via It's Travel O'ClockExploring the hinterland of Naxos, Greece, per quad | via It's Travel O'ClockAncient temples in the hinterland of Naxos, Greece | via It's Travel O'ClockAncient ruins at the island of Naxos, Greece | via It's Travel O'Clock

6. Heerlijk uit eten voor een goede prijs

Ik ben dol op de Griekse keuken en zeg dan ook zelden nee tegen een goed bord gyros of een lekkere bikfteki. Gelukkig is er in Naxos aan beiden geen gebrek. Naxos Stad (Chora) heeft voor iedere eter en ieders budget wat wils want restaurants en eettentjes zijn er in overvloed. Een simpele pita gyros haal je gewoon bij een equivalent van de snackbar, of schuif lekker aan bij een van de restaurantjes aan de boulevard.

Doordat Naxos tegen een heuvel op is gebouwd, zijn er ook restaurantjes op verschillende hoogte niveaus. Overal waar je loopt komen de heerlijkste geuren je tegemoet en het is dan ook vaak lastig kiezen. Niet zo dol op Grieks of wil je tijdens de vakantie ook wel eens een keertje iets anders eten, dan is dat ook geen probleem. De Italiaan, de Spanjaard of gewoon een goed restaurant die thuis is in de hele Europese keuken is ook in Naxos te vinden. Uiteraard met een glaasje wit erbij.

Enjoying a dinner with a view during sunset at the harbour of Naxos (Greece) | via It's Travel O'ClockWhen in Greece, drink wine! | via It's Travel O'ClockLunching at the beach at Beachclub Flisvos, Naxos, Greece | via It's Travel O'Clock

7. Toeristisch ontwikkeld, maar niet te populair

Ik zei het al eerder in dit verhaal, maar de bekende Griekse eilanden als Kos en Kreta vielen bij mij meteen af. Té toeristisch denk ik (want ik ben er nog nooit geweest en dus mag ik niet oordelen). Mijn oog viel juist op Naxos omdat het een wat minder bekend eiland is en dat niet en masse wordt gehyped als bijvoorbeeld Santorini (bucketlist dingetje).

Hoewel Naxos niet het bekendste eiland is, wordt hier toch voldoende rekening met toeristen gehouden en valt er ook genoeg te zien en te beleven. De voorzieningen en faciliteiten zijn prima, maar juist door de kleinschaligheid heeft dit eiland zijn eigen karakter en charme weten te houden. Bijkomend voordeel is ook dat de prijzen hier wat lager liggen én dat de Grieken hier zelf ook komen om vakantie te vieren.

Loving the sunset at the island of Naxos, Greece | via It's Travel O'ClockApollo's Temple at Naxos, Greece | via It's Travel O'ClockNaxos, Greece | via It's Travel O'ClockDinner with a view at Naxos, Greece | via It's Travel O'ClockGreece | via It's Travel O'Clock

Je leest het, Naxos heeft mij als vakantiebestemming zeker weten te overtuigen! Zie jij jezelf hier ook wel heen vliegen?

Happy travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Wat mooi zeg en leuke tip! Ik ben toen op Skopelos geweest, ook niet het bekendste eiland, maar zo mooi! Naxos kan ik nu ook mooi op mijn lijstje plaatsen :)

  2. Mooi!! Het ziet er allemaal prachtig en heerlijk uit! Ik vond de Cycladen ook prachtig en de onbekendere eilandjes trekken mij ook! Naxos lijkt me schitterend! Toch kun je op de grotere en bekendere eilanden ook nog wel mooie rustige plekjes vinden, zoals waar ik afgelopen week zat op Zakynthos. Het eiland zelf stond niet eens zo hoog op mijn bucketlist, maar het plekje (en vooral het schattige strandbarretje erbij) dat ik had gezien was ik al een paar keer tegengekomen en daardoor ging ik toch overstag.

    • Naxos is een heerlijk eiland, precies goed voor een week. Ik was er 2 weken en dat was wat veel van het goede. Wel kun je het dan perfect combineren met Paros, Mykonos en Koufounisia. Op zich ben ik wel heel erg benieuwd naar Zakynthos want dat schijnt toch een van de mooiste stranden te hebben, maar in dit geval wilde ik iets dat nog niet echt op de radar stond.
      Daphne onlangs geplaatst…Sunkissed | mix van oud en modern in Den HaagMy Profile

  3. Deze staat voor volgende keer op mijn lijstje. Ik blijf ook hangen bij de Cycladen en de Sporaden, zo mooi daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close