Sunkissed : João Pessoa, Brazilië City reporter / Sunkissed

Over precies een week gaan ‘onze jongens’ in Brazilië jagen op revanche voor de nederlaag tegen Spanje in 2010. De spanning loopt in het land langzaam op en de oranje jurkjes sieren alle winkeletalages. Een mooi moment voor mij om weer even in mijn eigen Brazilië archief te duiken en herinneringen op te halen aan die mooie studiereis die ik maakte in 2010. Vandaag in Sunkissed: João Pessoa.

João Pessoa

In João Pessoa worden de straten gesierd door historische Portugese gebouwen. Trapgevels, bloemenkransen, felle kleuren en sierlijke pleinen vormen hier het straatbeeld terwijl een stukje verderop het strand ligt. De stad waar de zon als eerste opkomt wordt João Pessoa ook wel genoemd vanwege de ligging op het meest noordoostelijke puntje van Brazilië in de staat Paraíba. 

João Pessoa is een populaire stad onder toeristen vanwege het lekkere zonnige klimaat en het feit dat de stad maar liefst 9 stranden heeft waarvan Praio dos Seixas de bekendste is. De stranden zijn relatief rustig en zijn niet te vergelijken met de bekende Copacabana en Ipanema in Rio de Janeiro. Met een flinke stroming en sterke maar niet grote golfvorming is de oceaan een prettige plek om af te koelen. Opboxen tegen de golven deed ik er dan ook graag.

Sierlijke en kleurrijke straten vormen het beeld van de noordoost Braziliaanse stad João Pessoa

Sierlijk

Zoals ik al zei is João Pessoa een sierlijke stad. Het is de op twee na oudste stad van het land en staat daardoor bomvol met historische monumenten, kerken, kloosters, andere gebouwen en pleinen. Sporen van het Portugese kolonialisme zien hier duidelijk te zien. De gebouwen als de Sint Franciscus kloosterkerk zijn gesierd met oog voor detail, zelfs aan elk hoeksteentje is gedacht. Van binnenuit heb je door de boogramen een prachtig uitzicht op het plein waar het dagelijks leven in traag tempo zich afspeelt.

De kleurde trapgevels met daarvoor kleine balkonnetjes, de brede lanen en smalle straatjes, de kinderkopjes waarmee de straten geplaveid zijn en de vele stukken groen – het is na Parijs de groenste stad op aarde – maken João Pessoa tot een mooie stad.

How to get there?

De noord Braziliaanse stad heeft haar eigen international vliegveld – Presidente Castro Pinte dat gelegen is op slechts 8 kilometer buiten de stad maar deze verwerkt slechts 16 vluchten per dag, veelal binnenlands. Makkelijker is het waarschijnlijk om op de vliegvelden van Natal – rechtstreeks vanaf Amsterdam – of Recife – met een tussenstop in Lissabon – te vliegen.

De stad is het beste met de auto te bereiken, maar ook de lokale trein en de lange afstandsbus behoren tot de mogelijkheden. De bus verbindt de stad bijvoorbeeld met Recife, São Paulo en Rio de Janeiro. Wees er wel van bewust dat Brazilië erg groot is en dat je dus met gemak een dag kwijt bent als je uit een ander deel van het land moet komen.

Happy Travels, xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close