Stedentrip naar Sint-Petersburg? Ga lekker naar buiten! City reporter

De titel roept misschien wat vraagtekens op, maar echt, een stedentrip naar het Russische Sint-Petersburg beleef je het beste door lekker naar buiten te gaan. Waar de temperaturen in de winter zakken tot ver onder het vriespunt, is het in de zomerse maanden met een gemiddeld temperatuur van een graadje of 20 behoorlijk aangenaam. Een goede reden om in het vliegtuig te stappen en eens een minder geijkte stedentrip te maken!

5x lekker naar buiten in Sint-Petersburg


1. Peter & Paulusvesting en de Zomertuinen

De oorsprong van de stad ligt bij de Peter & Paulusvesting toen de Russische tsaren in de 18e eeuw Sint-Petersburg op deze plek stichtten. Anno 2018 ademt de stad nog altijd de grandeur van toen. De vesting ligt op een eilandje in de river de Neva, tegenover het Winterpaleis. In de zomermaanden is het heerlijk – en Instaworthy – om door de Zomertuinen te struinen die tegenover de vesting liggen. Nadat je Peter & Paulusvesting hebt bezocht, kun je hier ontsnappen aan de drukte en je vergapen aan de vele standbeelden, fonteinen én het Zomerpaleis van Peter de Eerste.

Fontanka River Embankment

Peter en Paulusvesting, Sint-Petersburg | via It's Travel O'Clock


2. Peterhof

De bijnaam van het Peterhof is ‘het Zomerpaleis’. Klinkt goed toch? Het ligt weliswaar even buiten de stad, maar zoals je kunt zien, is het de moeite zeker waard! De Peterhof ligt aan de Finse Golf en het paleis staat op een klif en torent zo boven de fonteinen, de beelden en paviljoens uit die in het enorme park rondom het paleis staan. Hoewel je binnen een indrukwekkend interieur vol pracht en praal hebt, is de tuin de echt grote publiekslieveling. De ‘Grote Cascade’, de naam van de trapsgewijze waterpartij, is versierd met vele gouden standbeelden en de nevel van het water zorgt er voor dat je hier ‘s zomers lekker kunt afkoelen.

Razvodnaya ulitsa 2, Peterhof

Peterhof fonteinen, Sint-Petersburg | It's Travel O'Clock


3. Witte Nachten – het mooiste feestje in de zomer

De zogenoemde ‘Witte Nachten’ (in het Russisch ‘Belje Nochi’) zijn een bijzonder fenomeen in Sint-Petersburg en verwijzen naar de nachten in juni waarin het vrijwel continu licht is. Op deze dagen zakt de zon niet volledig weg achter de horizon en dat wordt in de stad gevierd met verschillende festivals met theater, ballet en muziek. De skyline van Sint-Petersburg is tijdens de Witte Nachten prachtig verlicht met blauwe, gele en rode kleuren. Het is traditie om ‘s nachts alle ophaalbruggen in de stad open te zetten en dat geeft een bijzonder beeld. Pak je camera dus mee en ga ‘s nachts een wandeling door de stad maken. Zo kom je thuis met de mooiste foto’s én pik je onderweg nog een leuk feestje mee.

   Lees ook:   Fotografie tips voor het verbeteren van je vakantiefoto’s

Witte Nachten in Sint-Petersburg | via It's Travel O'Clock


4. Varen over de grachten

Denk je bij een rondvaart over de grachten ook meteen aan Amsterdam? ‘Dat kunnen wij ook!’ dacht tsaar Peter de Grote en dus is het centrum van Sint-Petersburg geïnspireerd op de Amsterdamse grachtengordel. Hoe leuk is het dan om juist in Sint-Petersburg aan boord van een rondvaartboot te gaan en de stad vanaf het water te ontdekken. Veel versta je waarschijnlijk niet van je gids, maar als je zelf een reisgidsje meeneemt, heb je zonder twijfel een leuke ervaring. Wil je toch graag een Engelssprekende gids dan kun je die van te voren wel reserveren. Er zijn verschillende rederijen waar je uit kunt kiezen, maar ze zullen bijna allemaal dezelfde route volgen. Tijdens de Witte Nachten doe je er verstandig aan om van te voren alvast te reserveren.

Verschillende opstaplocaties, bijvoorbeeld de Peter & Paulusvesting

Varen over de grachten van Sint-Petersburg | It's Travel O'Clock


5. Stadswandeling

De beste manier om de stad te verkennen is natuurlijk te voet. Je kunt zelf op pad gaan maar persoonlijk vind ik het altijd leuker om met een gids mee te gaan die mij alles kan vertellen. Je kunt in Sint-Petersburg de meest uiteenlopende tours boeken, geïnspireerd op kunst, ballet, de connectie met Amerika, de Nederlandse invloeden of gewoon een algemene, gratis stadswandeling. Welke tour je ook kiest, de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad kom je gegarandeerd tegen. De kleurrijke Kerk van de Verlosser op het Bloed, de Izaäkkathedraal, de Hermitage, het Mariinskytheater en het Stroganov Paleis, stuk voor stuk doen ze het goed op de foto. Nadat je jouw kennis over Sint-Petersburg weer een beetje hebt uitgebreid is het tijd om lekker te gaan shoppen en in een cafeetje neer te strijken. Daarvoor ga je naar de 4 kilometer lange winkelstraat Nevi Prospekt.

Kerk van de Verlosser op het Bloed, Sint-Petersburg | via It's Travel O'Clock


Praktische informatie

↠ Ga je naar Rusland, dan heb je een visum nodig. Zorg ervoor dat je deze tijdig aanvraagt.
↠ Pin bij aankomst op het vliegveld meteen wat Russische Roebels. €1 is ongeveer 76 Roebel.
↠ In Sint-Petersburg spreken weinig mensen goed Engels. Het is dus handig om een overzichtje met een aantal handige woordjes bij je te hebben.
↠ KLM vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Sint-Petersburg. Ticketprijzen gaan vanaf €189,- per persoon (excl. €10 boekingskosten per boeking).
↠ De vluchtduur van Amsterdam – Sint-Petersburg bedraagt 2 uur en 55 minuten.

Happy travels, xoxo

Dit artikel is geschreven in samenwerking met KLM.


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Leuk! Vooralsnog staat Rusland nog niet echt op onze bucketlist maar wie weet ooit. Wat een bizar mooie foto’s trouwens!!
    Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Dit was mei! Een leuke maand met blogsucces en nieuwe reisplannen!My Profile

  2. Rusland zegt me niet zo veel, maar eigenlijk moet ik deze stad een kans geven en het eens op de bucketlist plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close