Ontdek het echte Istanbul City reporter

Voor wie het echte Istanbul wil verkennen, staat een bijzondere ervaring te wachten. De stad heeft namelijk een aantal typerende (oude) wijken, waar je nog het echte Istanbul kunt vinden. Deze plekken zijn een must voor iedereen die Istanbul al eens eerder heeft bezocht, of veel tijd te doden heeft in de stad.

Ga je voor de eerste keer op vakantie naar Istanbul? Sla dan zeker de bekende culturele bezienswaardigheden niet over! Deze zijn natuurlijk niet zonder reden populair onder toeristen. Baan je weg door de wijk Sultanahmet, waar je de belangrijkste monumenten vind Zoals de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia, het Topkapi Paleis en de Grand Bazaar. Bezoek ook zeker een hamam, de Galatatoren en de rivier Bosporus. Alles gezien en tijd over? Lees dan snel verder om de andere kant van Istanbul te ontdekken.

Eyüp
Eyüp is een religieuze wijk in Istanbul. De Eyüp Sultan Moskee trekt vele moslim pelgrims aan, vooral tijdens het vrijdaggebed, de Ramadan en bij huwelijken. Opmerkelijk is dat de feestjes die voorafgaan aan een besnijdenis de wijk het meest opfleuren. Temidden van opgewonden familieleden lopen jonge jongens gekleed in bonte outfits door de straten. De nabijgelegen markt draagt bij aan de carnavalssfeer. Voorwerpen als gebedsmatten, kralen, dadels, geuroliën en sleutelhangers met een mini-Koran zijn hier te koop. Vlakbij de moskee zijn er vele bakkerijen waar je heerlijke baklava en acibadem (marsepeinen macarons) kunt krijgen.
kumpir_maken

Aardappelen onder de Bosporusbrug, Ortaköy
Net als in Nederland, zijn aardappelen ook in Turkije zeer geliefd. In Ortaköy kun je de lekkerste variant proeven. Ortaköy is een kleine wijk met kleine kronkelende straatjes vol marktkramen. Sla de markt over en ga op zoek naar de ‘potato alley’, waar kraampjes met gebakken aardappelen en wafels om je aandacht schreeuwen. Dit is de beste plek om kumpir te proberen, een gebakken aardappel gevuld met, tja, van alles. De aardappelen zijn uitgehold, en het binnenste is gemengd met boter, kaas en extra’s. Neem, net als vele andere Turken, je aardappel mee voor onderweg. Eet deze op onder de Bosporusbrug terwijl je geniet van het uitzicht.

turks_ontbijt

Een Turks ontbijt bij Namli Gurme, Karaköy
Turken nemen de tijd voor hun ontbijt. Deze wordt genuttigd tijdens een goed gesprek samen met vrienden, en wordt vergezeld door vele liters thee. Net als bij een brunch, maar dan ‘s ochtends. Hoewel er in Istanbul veel goede plekken zijn om te ontbijten, is Namli Gurme een van de beste. Net als ieder ander Turks ontbijt, bestaat het ontbijt hier uit tomaat, komkommer, witte kaas en rimpelige zwarte olijven. En een eindeloos veel wit brood en Turkse thee. Vergeet niet een gaatje over te laten voor de lekkernijen die in de vitrine op je liggen te wachten.

markt_in_Kadiköy

Kadiköy
Pak de ferry en verken de Aziatische kant van Istanbul, en bezoek de wijk Kadiköy. Na een korte boottocht over de Bosporus heb je een continent overgestoken. Kadiköy bezoek je voor de sfeer, niet voor de bezienswaardigheden. Hier wachten vele bruisende restaurants, cafés, bars en winkeltjes op je bezoek. Zelfs op een maandagavond leeft de wijk. Door het gebrek aan toeristen en de overvloed aan kronkelende woonstraten, voelt het hier meer als het ‘echte’ Istanbul.

prinseneilanden

Prinseneilanden
De Prinseneilanden zijn toeristisch, maar niet té. De groep bestaat uit negen autovrije eilanden die liggen in de Zee van Marmara. Zoals de naam doet vermoeden, waren de eilanden oorspronkelijk een ontmoetingsplaats voor royalty en rijken. De straten zijn breed, de huizen zijn statig en de drukte van Istanbul lijkt hier heel ver weg. Gemotoriseerd verkeer is verboden op de eilanden, dus verplaats je hier te voet, te paard, per koets of per fiets.


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Leuk! Inderdaad als je al een paar keer eerder in Istanbul bent geweest kun je beter het toeristische Sultanahmet overslaan. Tenzij je even een paar mooie geborduurde laarzen wilt scoren bij Artemis aan de Divanyolu Caddesi! Neem daarna dan snel de ferry naar de overkant naar Kadikoy, veel leukere sfeer en heerlijke eettentjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close