From Brighton with love City reporter

Een restaurant aan de grachten van Den Haag en een Gin Tonic als binnenkomer. Zo werd ik afgelopen maandag welkom geheten bij restaurant Basaal in het kader van het International Chef Exchange. Het Britse Brighton en de regio Sussex proberen zichzelf op de culinaire kaart te zetten door lokale chefs op uitwisseling te sturen met chefs uit andere windstreken. Het doel: elkaar culinair verwennen met streekproducten. Wisten jullie dat gastronomie zelfs belangrijker is geworden dan de cultuur van het land dat je bezoekt?

Brighton meets Den Haag

Deze week vond de uitwisseling tussen Brighton en Den Haag plaats. Als je er over nadenkt vertonen beide steden gelijke trekjes zoals bijvoorbeeld hun ligging aan de Noordzee. De keuken van Basaal werd het podium van chef Michael Bremner van restaurant 64 Degrees. Hij liet mij en een ander groepje culinair recensenten, Engeland liefhebbers, lokale ondernemers en vrienden en familie kennis te liet maken met de andere kant van de Engelse keuken.

Wie denkt dat de Britten niet meer kunnen dan een kleffe Fish & Chips of een Shepherd’s Pie heeft het mis. Het menu dat Bremner ons voorschotelde bestond namelijk uit verfijnde gerechten van o.a. haring, Trumpets Royale (gigantische paddestoel), ossenwang en gezouten koffie karamel, to name a few. Ingrediënten van een heel ander kaliber dus.

verfijnde Engelse gerechten

Engeland liefhebber

Nou ben ik geen culinair journalist en al helemaal geen foodie. Sterker nog, als het op eten aankomst ben ik best een lastpost. Als Engeland liefhebber vond ik het echter wel super interessant om deel uit te maken van dit project. Ik was wel benieuwd naar de verfijnde Engelse keuken en gerechten die ik zelf nooit zou klaar maken. Het mooie aan deze uitwisseling was dat alles wat wij te proeven kregen (m.u.v. koffie en likeur) van lokale makelij was.

Spirits up

De Gin Tonic was van Blackdown en de wijnen kwamen bij Ridgeview Wine Estate vandaan. Sjonge! Zelfs dat kunnen de Engelsen heerlijk maken. Ik had zelf namelijk nooit verwacht dat mijn geliefde land ook nog eens zulke lekkere wijnen kon produceren! Engeland is namelijk nou niet echt een land waarbij je gelijk aan een vintage sparkling wine denkt. En die Gin Tonic … wow! Waar ik normaal gesproken stijl achterover sla van de sterkte van dit drankje, was deze variant erg lekker en subtiel. Prima om de avond mee van start te gaan.

English gin, wines and port

En nu …

Komende week is het de beurt aan chef Bas Oonk van restaurant Basaal om zijn kunsten in Brighton te gaan vertonen en Engeland kennis te laten maken met onze streekproducten. Daarnaast trekt de organisatie van het ‘Brighton Hove Food & Drink Festival‘ naar andere o.a. Stockholm en Dubrovnik om ook daar de uitwisseling aan te gaan. Het leuke hieraan is dat er ook TV-opnames zijn gemaakt welke worden verwerkt tot een 6-delige serie die waarschijnlijk in juni zal worden uitgezonden. Mijn hoofd op de Britse televisie, who would’ve thought!

Dankzij deze uitwisseling heeft mijn perceptie van de Engelse keuken een flinke boost gekregen. En dan dat accent … de hele avond naar dat heerlijke humoristische en bekakte gekletst te hebben mogen luisteren … Zucht … mag ik alweer terug?

Bedankt Den Haag Marketing voor de uitnodiging namens Verkeersbureaus.


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Ja, Brighton is een heerlijke stad :-) Dankzij een pluk Engelse familie en vrienden weet ik dat de Engelse keuken echt heel goed is. Er wordt veel met seizoensproducten gewerkt, Engeland heeft geweldige locale vissen en schelpdieren (oesters uit Cornwall, mmm) en er zijn zo veel lekkere zoetigheden te vinden. Nu die reputatie nog!
    Groetjes,
    Esther.
    Esther onlangs geplaatst…Wandeling van Utrecht naar RhijnauwenMy Profile

  2. Wat een ontzettend leuk initiatief, gaaf dat je erbij mocht zijn! Klinkt heerlijk allemaal.
    Mandy onlangs geplaatst…Pictures: Frisse neusMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close