Op pad in Nederland: Deventer City reporter / Toerist in eigen land

Deventer is één van de steden in Nederland waar ik graag nog eens een keertje heen wilde om te gaan ontdekken. Vorige week maandag was mijn ALLER ALLER ÁLLER laatste dag dat ik gratis met mijn geliefde gratis OV mocht rondreizen door Nederland. Ik ging op pad in Nederland en Deventer leek mij een perfecte bestemming!

Deventer Holland | via It's Travel O'Clock

Een historische en bourgondische stad

Om heel eerlijk te zijn wist ik nog niet veel van deze stad. Ja dat het aan de IJsel ligt, en ook nog eens aan de andere kant van het land én dat er elk jaar een enorm Charles Dickens evenement wordt georganiseerd. Maar that’s it. Een bezoekje aan de website van de lokale VVV zorgde ervoor dat ik wat wijzer werd.

“Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets Bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met monumentale sfeer, waar het goed verblijven is.”

Historisch Deventer | via it's Travel O'Clock

Ze hadden het niet beter kunnen omschrijven! Hier ‘stroomt’ de historie door de straten, en wat een gezellige knusheid! De combinatie van oude gebouwen – waaronder het oudste stenen gebouw van Nederland – en de sporen van de IJsel, maakt Deventer tot een leuke stad voor een dagje of weekendje weg.

Instagram photoshoot

Ik besloot om hier een ‘Instagram photoshoot’ te doen. Simpelweg te dwalen door de straten en zien waar ik uitkomt. Zo ga ik sowieso het liefst op reis, zeker als ik in mijn eentje ben. Deventer leent zicht daar goed voor, je komt hoe dan ook ongetwijfeld weer uit op De Brink, het centrale plein.

Deventer, Nederland | via It's Travel O'Clock

Hier begon ik dan ook met mijn wandeling. De Brink is een gezellige aaneenschakeling van wat eigenlijk 2 pleinen zijn. Daartussen staat deze prachtige fontein met uitzicht op de Waag. Na even rondgekeken te hebben, dook ik via de Rijkmanstraat het ‘Bergkwartier’ in. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar deze wijk rondom de – hoe kan het ook anders – Bergkerk is een geweldige oude wijk vol trappengevels, luikjes, groene struiken en een enkel winkeltje.

Menstraat Deventer | via It's Travel O'Clock

Wat ik heerlijk aan deze buurt vind, zijn de verstopte steegjes. Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld de Kerksteeg.
Kerksteeg Deventer

IMG_20130930_192802_resultEen deel van de Bergkerk tuin.

Bergkerkplein Deventer

De Bergkerk, Deventer

Na rondgedwaald te hebben door het Bergkwartier, kom ik inderdaad weer uit op De Brink. Tijd voor een terrasje!De Brink, Deventer_result

Ik zat heerlijk in de zon nabij de waag. Tosti kaas-salami en een ijstheetje bij ‘De Sjampetter‘ en ik kon er weer tegen aan. Dit keer op zoek naar dé kerk van Deventer, namelijk de Lebuïnuskerk. 
De Lebuïnus kerk, DeventerIn de header van deze blogpost had je hem al even kunnen spotten, de Lebuïnuskerk. Een groot kolos van een gebouw. Hier hou ik van, gebouwen met details. Niet van die vierkante troep die we tegenwoordig weten te bouwen!

Stadhuis DeventerEr tegenover vindt je het stadhuis. Wederom een prachtig staaltje architectuur!

Kranensteeg DeventerMijn wandeling brengt me verder langs de smalle Kranensteeg …

Sandrasteeg Deventer… de Sandrasteeg met het oudste stenen woonhuis van Nederland.

Onderweg kom ik zoveel moois tegen dat ik mijn halve telefoongeheugen zo’n beetje heb volgeschoten. Volgens mij kunnen jullie met deze foto’s van mijn Instagram photoshoot wel een goed beeld vormen van Deventer. 

Mocht je nog een keer een tourtje door Nederland willen doen omdat je net zoals ik een gratis studenten OV hebt, dan raad ik je zeker een dagje Deventer aan!
Station Deventer

Daphne Groeneveld in Deventer

Ik heb helaas vorige week afscheid moeten nemen van mijn geliefde kaartje, dus nieuwe spontane tripjes door het land zitten er helaas niet meer in. Dan maar sparen voor een volgend avontuur!

Happy Travels! xoxo


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

  1. Ik ben een keer met Lonneke naar Deventer geweest. Leuke stad! Al heb jij nog veel meer moois gezien dan ons. Heel toffe plekjes, leuk! Nu maar goedkope treinkaartjes van AH enz Blokker scoren dus ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close