Niet naar Brussel zonder #bierselfie City reporter

Tja er is geen ontkomen aan. Met honderden brouwerijen en biersoorten is België een bierland bij uitstek en ook de hoofdstad draagt haar steentje bij. Leffe, Maredsous, Grimbergen en Jupiler to name a few, sieren menig kroeggevel en een echte Belg laat geen mogelijkheid onbenut om er eens goed voor te gaan zitten. In het laatste uurtje van mijn weekend trip naar Brussel maakte ik dan ook dankbaar gebruik van de uitgebreide Belgische bierkaart en proefde, zoals altijd, een voor mij nieuwe biersoort. Anno 2014 is een zoiets natuurlijk niet compleet zonder eigen selfie. Mijn mede blogsters (geen vent te bekennen tijdens onze reis) en ik introduceren: de #bierselfie.

Brussel en haar bieren

Dat Brusselaars en Belgen in het algemeen van bier houden laat zich goed verklaren in het aantal liters dat er bij onze zuiderburen jaarlijks van het goudkleurige drankje gedronken wordt – bijna 100 liter p.p. per jaar! Duitsland move over. Wie zich graag nog meer verdiept in het wel en wee van het Brusselse bier, kan zich in de stad onderdompelen in kennis bij 1 van de 3 biermusea die er te vinden zijn. Museum van de Geuze bestaat al sinds 1900 en richt zich op lambikbier. Het is een authentieke brouwerij die nog altijd in werking is en waar je als bezoeker kennis maakt met roodkoperen brouw- en kookketels en een graanzolder. Het Schaarbeeks Biermuseum verzamelt alle authentieke flessen van Belgische bieren en heeft inmiddels ruim 1000 (!) soorten op display staan. Het museum van Belgische Brouwers daarentegen verdiept zich in het traditionele proces van bier maken zoals men dat al in de 18e eeuw deed. Leuk voor de echte bierliefhebbers dus.

Een keuze maken

Bij meer tijd en slechter weer had ik zelf ook graag kennis gemaakt met 1 van de of alle 3 de musea, maar de trip leende zich in dit geval beter voor een stadswandeling. Keuzes zijn er om gemaakt te worden. Gewapend met de Runkeeper app – voor het bijhouden van de route – en een portie van de ‘ik-zie-wel-wat-ik-tegen-kom’ houding trok ik Brussel in en maakte kennis met een stad vol sierlijke trapgevels, gezellige pleinen, straatjes met onhandig ver uit elkaar liggende keien en uiteraard de Belgische kroeg. Na op de dag zo’n 9 kilometer rondgewandeld te hebben mocht ik mezelf dan ook wel op een heerlijk koud Belgische biertje trakteren bij biercafé ‘Poechenellekelder‘ vond ik.

Bierproeverij van Belgische bieren bij Le Poechenelle Kelder in Brussel | It's Travel O'Clock

Makkelijker gezegd dan gedaan want eenmaal in België neem ik natuurlijk geen genoegen met een Jupilertje. Neen dan gaan we aan het echte werk. Met een bierkaart waarbij ik niet eens genoeg tijd kreeg om ook maar tot halverwege te lezen omdat de ober al klaarstond om mijn bestelling op te nemen, besloot ik mezelf aan de kennis van de beste man te onderwerpen. ‘Een pilsbiertje graag’. ‘Heeft u liever fris of zwaar madam?’ Ik ben niet zo van de zware bieren, dus een lichte voor mij graag. ‘Kruidig of verfrissend’ Met de zon die lekker brand op mijn gezicht kies ik voor een luchtige en verfrissende optie. ‘Madam wat dacht u van een  St. Feuillien?’ Nog nooit van gehoord natuurlijk, maar ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou zeggen ‘verras me maar’. Zo geschiedde.

Een trip naar Brussel is niet compleet zonder #bierselfie | It's Travel O'Clock

Ik krijg een heerlijk fris, zacht en vol biertje gepresenteerd die voor herhaling vatbaar is. Ook reisgenootjes Alexandra van Verkeersbureaus.info en Tikva van Gezin op Reis lieten zich tot een biertje verleiden en kregen een biertje op maat voorgeschoteld. Typisch als dat gaat met bier, alle 3 in een ander glas. De één stoer, recht-toe-recht-aan en zonder pootje, de Hoegaarden, de andere twee sierlijk op een voetje al dan niet met een hoge, Trippel Kannunik, of lage, St. Feuillien, kelk. Als social media verslaafden en reisverslaggeefsters konden wij dan ook niet anders dan de bieren op de gevoelige plaat leggen. Anno 2014 is ook een selfie met jouw biertje een must en dus werd de #bierselfie in het leven geroepen. Zie en aanschouw. Overigens hebben wij onderling de biertjes rond laten gaan en werd Alexandra’s persoonlijk aangemeten witbiertje ‘Trippel Kanunink’ tot lekkerste biertje gekozen.

Een #bierselfie is een must bij een bezoek aan Brussel | It's Travel O'Clock

Bier proevende bloggers in Brussel

Welk Belgisch biertje is volgens jou het proeven waard?

Happy Travels, xoxo

Voor meer foto’s van Brussel, check mijn Instagram account en #vkbrussel. 

 


Een 20-something met een enorme liefde voor reizen en schrijven. Woont in Den Haag, maar droomt er van om ooit in Londen te wonen. Gek op steden, het strand, wijn, fotograferen, geschiedenis en wintersport. Favoriete landen zijn: Engeland, Nieuw Zeeland & Peru

Comments

 1. Haha hilarisch geschreven! Het was een leuk weekend, en wie weet wordt #bierselfie nog een keer trending ;).
  Merin Veronique onlangs geplaatst…5x Brussel tipsMy Profile

 2. Leuk gedaan Daph! #bierselfie houden we erin! Zag dat er op twitter nog niet al te veel tweets waren met die hashtag haha!

 3. Jum, ik proef ze bijna! Vakantievibe all over.
  Linda onlangs geplaatst…Steden van Cuba: Santiago de CubaMy Profile

 4. Mooi geschreven, hoera voor de #bierselfie. Wat goed dat je alleen namen hebt onthouden. Ik zat al te denken wat was nou ook al weer dat lekkere biertje. Proost!
  Tikva onlangs geplaatst…Top 5 gratis bezienswaardigheden Luxemburg met kinderenMy Profile

 5. Geweldig, een bierselfie! Zelf drink ik maar zelden een biertje, maar het kan af en toe erg lekker zijn.
  LNNK onlangs geplaatst…My home: green loveMy Profile

 6. Een bierselfie! ik zeg die houden we erin…:) Ik ga volgend weekend naar Oostende, ook België natuurlijk dus er komt een bierselfie!
  Simone onlangs geplaatst…Headhunters trail en de overgewaarde homestayMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close